dinsdag 26 juli 2011

Schefflera succesvol gekloondSchefflera
Klonen, een genetisch identieke kopie van jezelf maken, is nog het terrein van sciencefiction. Er wordt wel onderzoek gedaan en er zijn successen geboekt, het schaap Dolly bijvoorbeeld, maar een mens klonen zit er voorlopig nog niet in.

Er zijn mensen die, na hun overlijden, hun hoofd in laten vriezen en verwachten dat hun lichaam daar later dan wel weer aan gekloond zal kunnen worden. Maar voorlopig is dat toekomstmuziek.

In de dierenwereld komt het wel voor, ongeslachtelijke voortplanting, of parthenogenese. Bladluizen kunnen zich op die manier vermeerderen en maken zo kloontjes van zichzelf. En bij de planten is het zelfs de gewoonste zaak van de wereld.

Alleen noemen we het daar 'stekken'. Heel veel mensen hebben wel eens een stekkie gemaakt. Van de fuchsia bijvoorbeeld, zoals in het liedje van Annie M.G. Schmidt. En veel planten doen het ook uit zichzelf.

Als wij een plant stekken snijden we een takje af en zetten dat in de aarde, of eerst in het water om wortels te laten vormen. Sommige planten maken stekken aan het uiteinde van takken, of stengels. Zodra die de grond raken kunnen ze wortel schieten.

Het kan ook via uitlopers van de wortels. Het resultaat is hetzelfde, een genetisch identieke kopie van de moederplant. Of vader, want dat kan bij stekken, of klonen, ook. Je hebt er geen seksuele partner bij nodig. Reuze handig.

Een tijdje terug schreef ik over de kamerplanten bij ons thuis. Ik was van plan om er een paar te stekken die uit hun voegen gegroeid waren. Een schefflera,  zo'n boompje met van die handvormige bladeren, dat door een voormalige buurman op de trappenhal was achter gelaten, was zo uit model gegroeid dat ingrijpen noodzakelijk werd.

Volgens informatie op internet kun je zo'n plant ook dwars afzagen, dan loopt hij weer opnieuw uit. Maar stekken leek mij leuker. De mooiste top zaagde ik er uit, zette hem in een vaas voor het raam en wachtte af.

De eerste weken gebeurde er niets, maar op een zeker moment diende het eerste schuchtere worteltje zich aan. Nog een maand later is het zover, een flink bosje wortels, de plant kan de grond in. Succesvol gekloond !


19 opmerkingen:

Anoniem zei

Dat het een grote plant mag worden:-)

de Stripman zei

@antoinette - Ja, maar niet te snel ! Anders moet ik weer aan de slag...;o)

Glaswerk zei

Verrassend dat jij je met zulke illegale kweekpraktijken bezighoudt.

de Stripman zei

@glaswerk - Ach, die wetenschappers doen er zo moeilijk over, maar eigenlijk stelt het niets voor. Iedereen kan het ! En er is niets illegaals aan...;o)

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

De man achter het cryonisme (het je laten invriezen in de hoop ooit weer tot leven te komen) is overleden en heeft zich uiteraard ook in laten vriezen. Bij een plant werkt dat toch een pak sneller en eenvoudiger.

de Stripman zei

@zelfstandig journalist - Dat is zeker. Je hebt helemaal geen duur, high-tech laboratorium nodig...;o)

rob alberts zei

In het jaar dat we twee winters met elfstedentochten kregen woonde ik in Boskoop. Op ons dakterras stond een Schefflera, zomer en winter, dag en nacht buiten. Op de een of andere manier kan een Schefflera daar tegen.
Prachtig mooi gedrongen met veel kleine takjes en normale bladeren heb ik nog nooit zo'n mooie kamerplant gezien.
Volgens de boekjes moet deze plant ook goed te vermeerderen zijn m.b.v. marcoteren.

Vrolijke plantengroet

Anoniem zei

Geweldige prestatie Stripman.
== wetenschappelijk == Kun je hier ook op promoveren? Of kloon/kleun je daar dan weer helemaal mis.

Annet zei

:)) ethische kwestie dat klonen door de mens....de natuur weet het het best, maar hier spreekt mijn intuïtie...

deze makkelijke planten eten ook als het ware uit je hand:)

griet, annet (ik laat de groet zo staan):))

de Stripman zei

@rob alberts - Marcoteren...? Ai, daar val ik als deskundige door de mand ! Die vakterm zoek ik even op...

@aad verbaast - Je zou het kunnen proberen...;o)

@annet - Mak als schapen zijn ze ! Vandaar misschien het kloon-succes...;o)

de Stripman zei

@rob alberts - Gevonden ! Nu ik het zo lees had ik er wel eens van gehoord. Je stimuleert de plant om wortels te maken terwijl de stek nog aan de plant zit... Zie Neerlands tuin

paco painter zei

Dan moet je jezelf toch wel fantastisch vinden als je jezelf wil laten invriezen

Anoniem zei

zouden mensen zo tevreden over zichzelf zijn, dat ze zichzelf zouden willen klonen?

als ik de plantentheorie goed begrijp dan moeten we eerst ongeslachtelijk worden wil de mens ook over deze dubieuze magie kunnen beschikken:)

de Stripman zei

@paco painter - Het zal geen verrassing voor je zijn dat dat soort mensen echt bestaat...;o)

@hartenziel - Het mooie is dat ongeslachtelijke voortplanting niet betekent dat je je geslacht moet opgeven. Je hoeft het er alleen niet bij te gebruiken...;o)

rob alberts zei

Eigenlijk wilde ik je uitdagen om jouw Schefflera op je balkon te plaatsen. Maar misschien durf je dat niet aan.
Het marcoteren is eigenlijk een methode die altijd moet lukken. De moeite waard om te proberen bij kamerplanten die van onderen kaal zijn geworden.
Regenachtige groet.

de Stripman zei

@rob - Het balkon staat momenteel bomvol. Maar ik ben nog een stek aan het maken, dus wie weet...?

Marja zei

Mijn Schefflera staat al vele jaren op een plek waar wel licht, maar nooit zon komt. De plant reikt tot aan het plafond (2.43 cm) en ik overwoog hem ter adoptie aan te bieden, maar ben erg aan de plant gehecht en ging naar Google.
Kwam in jouw blog terecht en krijg nu hoop.
Zou de plant dus kunnen doorzagen en van het bovendeel scheuten knippen en stekken.
Hoe gaat dat doorzagen in zijn werk? Ik bedoel eigenlijk, ná het zagen. Moet de 'wond' dan afgedekt worden of iets dergelijks? (zal me wel pijn doen als ik deze actie onderneem...)
Alvast dank voor je info!

Groet,
Marja

Jan de Stripman zei

Ja, Marja, dat is een goede vraag. Ik heb indertijd de oude plant weggegooid en inmiddels is de stek alweer anderhalve meter hoog. Maar ik denk dat je hem ook zal kunnen toppen, of snoeien en verwacht niet dat je iets bijzonders hoeft te doen met de 'wond'. Wellicht zal er aanvankelijk wat sap uitstromen maar dat zal vanzelf wel ophouden. Zoals bij de meeste planten die je snoeit...

Marja zei

Dank voor je reactie, Jan.
Zo dadelijk gaat het gebeuren. Heb het de plant daarnet verteld en zal de amputatie met liefde uitvoeren ;-).
En... hij mag blijven. Samen wachten op het wonder van de wortelende stek...
Groet, Marja