Vijf jaar geleden
schreef ik op het goede oude Stripblog mijn eerste kookverhaal. Ik
had gelezen dat de jeugd van tegenwoordig niet meer zelf kookte en
vond dat jammer. Koken is makkelijk en zelfgekookt is altijd
lekkerder dan kant en klaar gekocht. Dus gaf ik op het blog een paar
eenvoudige recepten, waar de grootste klungel zich nog geen bult aan
kon koken.
De gevolgen bleven
niet uit. Ik kreeg best veel reacties op mijn kookverhalen, maar niet
van jongeren die niet konden koken en die nu blij waren met mijn
aanwijzingen. Waarschijnlijk lazen die jongeren mijn blog niet, of
sloegen ze de kookverhalen over, omdat ze dachten dat die toch niet aan
hun besteed waren.
Ik kreeg
voornamelijk aanwijzingen van ervaren koks die mij bij elk recept
uitlegden hoe het anders en vooral ingewikkelder kon. Nee, moest !
Want koks, zelfs de amateurs, zijn erg overtuigd van hun eigen
gelijk. In plaats van bouillonblokjes moest ik echte bouillon
trekken, in plaats van knoflookpoeder verse knoflook uitpersen
enzovoort.
Maar dat was nu
juist niet mijn bedoeling. Niet de onervaren kokers afschrikken met
moeilijk-doenerij, maar juist laten zien dat je, met eenvoudige
middelen en weinig ervaring, toch snel iets lekkers kunt bereiden.
Geen lange recepten, geen dure koksmessen, geen vijfpits
AGA-fornuizen. Maar simpel. Een lezer vatte het heel mooi samen:
Campinggerechten ! Met 1 pannetje, een aardappelschilmesje en een
campinggaz-stelletje kun je al aan de slag.
Het is dus met
enige schroom dat ik onderstaand recept uit 2006 nog eens plaats.
Hopelijk komt er nog eens een jeugdige lezer langs die er iets aan
heeft. De mensen die allang weten dat het heel anders moet, moeten
dan, voor deze ene keer, maar hier ophouden met lezen... (Maar wel nog even de strip bekijken !)
De jeugd van tegenwoordig kookt niet meer. Ik las
het laatst nog in de krant. En ik moet toegeven: ik ken niet veel
jeugdigen die met plezier in de keuken staan. Sterker nog: ik ken er
een paar die lijken te overleven op een dieet van louter
diepvriespizza, blikken soep en afhaalmaaltijden. Dat is jammer, want
niet erg gezond en ook niet zo lekker.
Want laat me je één ding
verzekeren: zelfgekookt is altijd lekkerder dan kant en
klaar. Neem nu die blikken soep. De inhoud daarvan is toch eigenlijk
behoorlijk smerig. En dat terwijl soep koken het allermakkelijkste is
dat er bestaat. Je kunt bijna alles tot soep verwerken. Het kan haast
niet mislukken. Soep laten aanbranden, bijvoorbeeld, vraagt zoveel
doorzettingsvermogen, daar is geen jongere toe in staat. En soep
koken kost nauwelijks meer moeite dan het in de magnetron schuiven
van een pizza.
Ik doe je het volgende recept
cadeau: Ga naar de supermarkt en koop een pakje
bouillonblokjes en een zakje gesneden soepgroente. Ga weer naar huis
en vul een pan, van gemiddelde grootte, voor driekwart met water. Zet
de pan op het vuur en gooi er twee bouillonblokjes in. Als de boel
begint te koken mag de groente erbij. Vijf minuutjes wachten en zie
daar: groentesoep. Even proeven. Niet zout genoeg ? Nog een
bouillonblokje erbij. Lekkerder dan alles wat je in blik kunt
kopen.
En als je na een paar keer oefenen deze soep eenmaal onder de knie hebt, kun je allerlei variaties toepassen. Er kan nog meer en andere groente in. Bijvoorbeeld: tomaten, uien, prei, selderijstengel, knoflook, wortelen, een paprika, ja zelfs fijngesneden komkommers, of pepers. Je kunt er een schep sambal doorroeren, of kerrie, of een scheut ketjap.
En als je na een paar keer oefenen deze soep eenmaal onder de knie hebt, kun je allerlei variaties toepassen. Er kan nog meer en andere groente in. Bijvoorbeeld: tomaten, uien, prei, selderijstengel, knoflook, wortelen, een paprika, ja zelfs fijngesneden komkommers, of pepers. Je kunt er een schep sambal doorroeren, of kerrie, of een scheut ketjap.
Wil je gebonden soep ?
(Dat is soep die een beetje dikker is, zoals bijvoorbeeld:
erwtensoep.) Kook dan in de bouillon, voor je de groente erin doet,
een paar aardappels gaar. Haal ze uit de pan, prak ze fijn op een
bord en kieper ze weer terug. Even roeren: gebonden soep. Nog niet
fijn genoeg ? Even de staafmixer er doorheen raggen. Kom op ! Koken
is avontuur !
Je kunt ook allerlei vleeswaren in de soep doen. Een paar plakjes ham, of bacon, in reepjes gesneden. Een rookworst, in kleine stukjes. Boerenmetworst, servelaat of chorizo, gaan ook heel goed. Of voor de vegetariers: bak een omelet en snij die in reepjes. Je kunt een boterham roosteren en in blokjes snijden: croutons !
Je kunt ook allerlei vleeswaren in de soep doen. Een paar plakjes ham, of bacon, in reepjes gesneden. Een rookworst, in kleine stukjes. Boerenmetworst, servelaat of chorizo, gaan ook heel goed. Of voor de vegetariers: bak een omelet en snij die in reepjes. Je kunt een boterham roosteren en in blokjes snijden: croutons !
De mogelijkheden zijn
eindeloos en het resultaat bijna altijd smakelijk. Ben je
een beetje uitgeschoten met zout of kruiderijen ? Gooi wat meer water
in de soep. Of nog een paar aardappels, dat schijnt ook te
helpen.
Traditioneel hoort er in groentesoep ook vermicelli, dat is een soort dunne spaghetti. Ook dat is in de supermarkt gewoon te koop, kinderen ! Maar je kunt ook echte spaghetti even mee late koken, of macaroni, Chinese mie, ja zelfs rijst !
Volgende keer gaan we iets moeilijkers doen: Soep met ballen ! Ondertussen allemaal thuis oefenen.
Traditioneel hoort er in groentesoep ook vermicelli, dat is een soort dunne spaghetti. Ook dat is in de supermarkt gewoon te koop, kinderen ! Maar je kunt ook echte spaghetti even mee late koken, of macaroni, Chinese mie, ja zelfs rijst !
Volgende keer gaan we iets moeilijkers doen: Soep met ballen ! Ondertussen allemaal thuis oefenen.
De Strip: Dit deel van het Stripmannen-vervolgverhaal is weer gemaakt door De Geheimzinnige Hulpman.
Klik hier voor deel 1 - deel 2 - deel 3 - deel 4 - deel 5 - deel 7 - deel 8 en deel 9 van deze episode. Lees ook de vorige hoofdstukken: De Wind - Snuf de Hond - Muzikale Droom - Theo en Francien - Motorfietsen en Sportwagens - De Klaveet - Hot City - Teringhond en Het is niet wat je denkt
Klik hier voor deel 1 - deel 2 - deel 3 - deel 4 - deel 5 - deel 7 - deel 8 en deel 9 van deze episode. Lees ook de vorige hoofdstukken: De Wind - Snuf de Hond - Muzikale Droom - Theo en Francien - Motorfietsen en Sportwagens - De Klaveet - Hot City - Teringhond en Het is niet wat je denkt
Wordt vervolgd...
Klik op de strip voor een grotere weergave...
En bezoek de website van de Geheimzinnige Hulpman, voor meer vervolgstrips !
10 opmerkingen:
Als het allemaal zo eenvoudig is, dan verwacht ik ook een Stripmanrecept voor salade .....
Smakelijke groet
@rob - Ik beloof nog niets wat het menu betreft, maar er komen zeker meer recepten...!
Zoals mijn geroosterde buurman zei; ik kookte dus was ik
@pacpaintersatire - Een groot filosoof, die buurman !
Ja, leve de zelfgemaakte soep.
Die uit blik is al bijna niet te eten, en zo'n zak soep heb ik één keer (en meteen voor het laatst) geprobeerd, en gauw weggegooid...
Als je begint met water, bouillonblokje(s) en wat soepgroente heb je inderdaad meteen al iets wat ze je bij AH niet kunnen leveren, zo lekker! :-)
@bart - Precies ! Begin simpel, dan kun je hetaltijd nog ingewikkelder maken...;o)
Misschien houdt de jeugd gewoon niet zo van soep ...??
@zelfstandig journalist - Dat zou kunnen ! Dan hebben ze pech want ik ben er gek op...;o)
Ik heb het stripje bekeken...
;-)
@glaswerk - Dat is heel goed ! Ik ben blij dat er nog lezers zijn die mijn instructies opvolgen...;o)
Een reactie posten