maandag 23 mei 2011

Een hele berg jonge pimpelmezen lag ons verbaasd aan te kijkenSorry ! Maar ik kan er ook niets aan doen. Ik dacht gisteren, heet van de naald, live-verslag te kunnen doen van het uitvliegen van de jonge pimpelmezen. En toen gingen ze niet...

Tsja, wat doe je er aan ? Die beestjes weten zelf het best wanneer het juiste moment daar is. En het probleem van zo'n live-verslag is dat je er niet mee kunt beginnen, als het moment waar het om gaat alweer voorbij is. Dan is het immers niet live meer, maar gewoon een verslag achteraf.

Aan de hand van de informatie die ik op internet gevonden had dacht ik te kunnen concluderen dat de mezen echt elk moment zouden kunnen vertrekken. Maar de 16 dagen, die Wikipedia geeft, als uitvlieg-leeftijd, lijken me nu toch wel wat krap ingeschat.

Ergens anders vond ik 19 dagen. Maar mijn mezen zijn nu, naar mijn inschatting, gebaseerd op het eerste moment dat ik de volwassen mezen zag voeren, al 21 dagen oud.

Het ene nest is het andere niet, natuurlijk. Het zal afhangen van de hoeveelheid kuikens en het beschikbare voedsel. Het weer zal meespelen en zo lekker was dat gisteren niet. En misschien heb je gewoon vroege en late vertrekkers.

Hoe dan ook, het is nu maandagochtend half 10 en mijn pimpelmezen zitten nog lekker binnen te kwetteren. Pa en moe komen nog trouw voedsel brengen, dus niets aan de hand.


Ons nestkastje heeft een kijkraampje, achter een houten schuif. In het vroege voorjaar heb ik er eens in gekeken, toen de mezen net met de nestbouw begonnen waren. Maar toen ging de schuif nogal stroef. Dus tot op heden wilde ik er niet aan gaan sjorren.

Gisterenavond konden mijn huisgenoten zich echter niet langer bedwingen en hebben we even door het raampje gekeken. Een hele berg jonge pimpelmezen lag ons verbaasd aan te kijken. Misschien wel 8, of meer. We hebben ze gauw weer met rust gelaten en wachten nu maar weer geduldig af...

Ondertussen heb ik wel een paar aardige foto's van vader en moeder mees kunnen maken.Het plaatje van het nestkastje is van toen het er net hing. Voor de foto heb ik er zelf een plastic vogeltje in gezet...

12 opmerkingen:

Kiezels zei

Leuk!
Zoiets gaat ineens heel snel, strakjes of zo :-)
Je zult ze nog gaan missen...

Anoniem zei

Pa en moe zien er een beetje versleten uit:-)

de Stripman zei

@kiezels - Ik durf nauwelijks uit mijn stoel op te staan. En ja, het zal wel stil worden... Als ik maar geen last krijg van het lege nest syndroom...;o)

@antoinette - Die hebben helemaal geen tijd meer voor hun lichamelijke verzorging...;o)

Anoniem zei

Gelukkig heb je je flitser uitgezet, anders komen ze blind uit het glazen huis.

de Stripman zei

@beusekom - Ik probeer overal aan te denken...;o)

Annet zei

Wat leuk ik dacht al een apart roodborstje :*)

Jan ik heb hier een folder van Vivara en daarin staan ook kastjes voor vlinder, bijen, vleermuizen en ik zag ook iets voor jou speciaal, daar wilde ik eigenlijk een blogje over maken, haha.....

Spannende tijd is het hè!

Annet zei

ik vergeet de s van vlinders....

de Stripman zei

@annet - Ik heb m'n nestkastje en pindakorfje bij Vivara besteld, dus ik krijg die folder ook. Ben benieuwd wat jij zo geschikt voor mij vindt...;o)

martin zei

Ja ja de privacy van een vogel is ook niets meer waard. Lig je lekker binnen bij te komen van de bevalling en aan te sterken voor de eerste vlucht, heeft een inventieve nestkastbouwer een gluursysteem gemaakt. Niet gewoon een camera, daar zijn we aan gewend (of het nu webcams in vogelnesten of TV-huizen betreft), maar een wegtrekbare zijgevel om naar binnen te kijken. Dat gaat weer een stapje verder. Kent Van de Ende of John de Mol dit idee al?

de Stripman zei

@martin - Het zou wel apart zijn. Maar dan ook bij nietsvermoedende mensen, zomaar ineens, de zijgevel wegschuiven en kijken wat er gebeurt.
Daar kan bij de bouw van nieuwe wijken toch best rekening mee worden gehouden. Dat een aantal huizen van zo'n gevel word voorzien, gesponsord door een commerciële zender...;o)

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Acht pimperlmezen! Dat is een beste vrijage geweest :-).

de Stripman zei

@zelfstandig journalist - Het zijn er zelfs nog meer. Ze zijn nu aan het uitvliegen en we denken dat het er 12 waren !