maandag 30 mei 2011

Beroerde foto's en heel redelijke tekeningen van de Grote Bonte SpechtHet zou best eens kunnen dat alleen doorgewinterde vogelkenners, in deze foto's, de vage contouren van een grote bonte specht herkennen. Het zijn heel beroerde foto's, dat geef ik toe. Maar ik schep nu al tijden op over de specht die op mijn balkon komt en ik probeer al bijna net zolang, vergeefs, om hem te fotograferen...

Dus eigenlijk ben ik best trots op deze waardeloze plaatjes. Alle voorgaande keren ben ik niet eens in de buurt gekomen van een foto met iets van een specht er op. Dus dit is helemaal nog niet zo gek. Ook al zit er horrengaas tussen en een tak, je kunt toch zien dat er een vogel zit.

Gelukkig heb ik vorig jaar een paar tekeningen gemaakt van de grote bonte specht. Uit frustratie, indertijd, omdat het maar niet lukte met die foto's. En ik durf best te zeggen dat, in vergelijking met de foto's van vandaag, die tekeningen er best mee door kunnen.


Hieronder een deel van de tekst die ik er toen bij schreef voor op het Volkskrantblog: 

Hebben alle spechten rood haar ?

Je zou het bijna zeggen, maar technisch gesproken hebben spechten natuurlijk geen haar, maar veren. Toch hebben vrijwel alle in Europa voorkomende spechten een rode vlek op hun kop. Tenminste de mannetjes en/of de jonge vogels.

Van de spechtensoorten, die je bij ons regelmatig tegen kunt komen, heb ik er drie ooit al eens gezien. De groene specht, die inderdaad overwegend groen gekleurd is met een veeg rood op zijn kruin. De imposante zwarte specht, een joekel van een vogel, helemaal zwart met uitzondering van zijn rode kuif. En de grote bonte specht.

De grote bonte is de meest voorkomende spechtensoort in ons land. Hij is zwart-wit gestreept, met een rode onderbuik. Het mannetje heeft een rode vlek op zijn achterhoofd. Jongen van deze soort hebben een helemaal rode kruin.

Dat kan verwarrend zijn omdat ze zo, van uit de verte, wel wat lijken op de middelst bonte specht. Maar die is vrij zeldzaam. Net als de kleine bonte specht, die een dwarsstreepje op zijn rug heeft en echt een flink stuk kleiner van gestalte is.

Om de verwarring kompleet te maken: er is ook nog een soort die de witrugspecht genoemd wordt. Die ziet er verdacht veel uit als een grote bonte, maar heeft een witte rug. Gelukkig komt die in ons land niet voor. Tenzij als dwaalgast.

Laatst hoorde ik een bons op het raam. Ik liep naar het balkon, maar zag geen zieltogende vogel. Ik stapte zelfs even op het balkon om over de railing te kijken. Niets te zien.

Even later hoorde ik gefladder. Achter de balkondeur zat een jonge specht ! Ik pakte mijn camera, maar voor ik hem aan kon zetten was het dier al naar de rand gehipt en weggevlogen.

Van verschillende kanten hoorde ik dat spechten verzot zijn op pindakaas. Ik mengde een eetlepel van het smeersel met wat zonnepitten en zette dat op een schotel in mijn voederhuisje. De daaropvolgende dag geen specht gezien. De koolmezen blijken ook best van pindakaas te houden. Ik heb er maar een bakje water naast gezet.

Een paar dagen later zat er toch ineens weer een specht op het voederhuisje. Voor de pindakaas noch het water toonde hij veel interesse. En weer een paar dagen daarna, in alle vroegte, hoorde ik getik op het balkon. De specht hing aan het pindakorfje. Ik kon hem net zien vanuit de slaapkamer. Na een paar seconden was ie weer weg...

Het gaat trouwens goed met de grote bonte spechten in Nederland. Volgens Sovon neemt het aantal broedparen de laatste jaren toe. Meer informatie over spechten vind je bij:De EngelseWikipedia (een veel uitgebreider artikel met meer foto's)

Nog veel meer foto's en filmpjes, van alle spechtensoorten in de wereld, in TheInternet Bird Collection 

Zelf heb ik ooit een filmpje gemaakt van een grote bonte specht die aan de overkant van de straat in een boom zat:


7 opmerkingen:

Anoniem zei

Het is duidelijk een grote bonte specht, dat kan niemand je afnemen.

de Stripman zei

@antoinette - Dank je ! Het is een mannetje, ook al is dat op de foto's niet te zien...;o)

martin zei

En mooi is ie.

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Nu nog wachten totdat die bij je aanklopt om je te bedanken.

de Stripman zei

@martin - Zeker ! Als je pimpelmezen gewend bent weet je niet wat je ziet. Alleen z'n kop is al groter dan een complete pimpelmees...;o)

@zelfstandig journalist - Ik hoop hem ooit zover te krijgen dat ie uit de hand eet. Maar dat kan nog even duren...;o)

Kiezels zei

Het is al heel bijzonder om hem zo dichtbij te zien, ik hoor hem alleen maar en slechts een keertje gezien. Leuk filmpje ook.

de Stripman zei

@kiezels - Ik geniet er ook met volle teugen van...;o)