woensdag 4 mei 2011

Koken met de Stripman – Je kunt overal soep van kokenVijf jaar geleden schreef ik op het goede oude Stripblog mijn eerste kookverhaal. Ik had gelezen dat de jeugd van tegenwoordig niet meer zelf kookte en vond dat jammer. Koken is makkelijk en zelfgekookt is altijd lekkerder dan kant en klaar gekocht. Dus gaf ik op het blog een paar eenvoudige recepten, waar de grootste klungel zich nog geen bult aan kon koken.

De gevolgen bleven niet uit. Ik kreeg best veel reacties op mijn kookverhalen, maar niet van jongeren die niet konden koken en die nu blij waren met mijn aanwijzingen. Waarschijnlijk lazen die jongeren mijn blog niet, of sloegen ze de kookverhalen over, omdat ze dachten dat die toch niet aan hun besteed waren.

Ik kreeg voornamelijk aanwijzingen van ervaren koks die mij bij elk recept uitlegden hoe het anders en vooral ingewikkelder kon. Nee, moest ! Want koks, zelfs de amateurs, zijn erg overtuigd van hun eigen gelijk. In plaats van bouillonblokjes moest ik echte bouillon trekken, in plaats van knoflookpoeder verse knoflook uitpersen enzovoort.

Maar dat was nu juist niet mijn bedoeling. Niet de onervaren kokers afschrikken met moeilijk-doenerij, maar juist laten zien dat je, met eenvoudige middelen en weinig ervaring, toch snel iets lekkers kunt bereiden. Geen lange recepten, geen dure koksmessen, geen vijfpits AGA-fornuizen. Maar simpel. Een lezer vatte het heel mooi samen: Campinggerechten ! Met 1 pannetje, een aardappelschilmesje en een campinggaz-stelletje kun je al aan de slag.

Het is dus met enige schroom dat ik onderstaand recept uit 2006 nog eens plaats. Hopelijk komt er nog eens een jeugdige lezer langs die er iets aan heeft. De mensen die allang weten dat het heel anders moet, moeten dan, voor deze ene keer, maar hier ophouden met lezen... (Maar wel nog even de strip bekijken !)


De jeugd van tegenwoordig kookt niet meer. Ik las het laatst nog in de krant. En ik moet toegeven: ik ken niet veel jeugdigen die met plezier in de keuken staan. Sterker nog: ik ken er een paar die lijken te overleven op een dieet van louter diepvriespizza, blikken soep en afhaalmaaltijden. Dat is jammer, want niet erg gezond en ook niet zo lekker.

Want laat me je één ding verzekeren: zelfgekookt is altijd lekkerder dan kant en klaar. Neem nu die blikken soep. De inhoud daarvan is toch eigenlijk behoorlijk smerig. En dat terwijl soep koken het allermakkelijkste is dat er bestaat. Je kunt bijna alles tot soep verwerken. Het kan haast niet mislukken. Soep laten aanbranden, bijvoorbeeld, vraagt zoveel doorzettingsvermogen, daar is geen jongere toe in staat. En soep koken kost nauwelijks meer moeite dan het in de magnetron schuiven van een pizza.

Ik doe je het volgende recept cadeau: Ga naar de supermarkt en koop een pakje bouillonblokjes en een zakje gesneden soepgroente. Ga weer naar huis en vul een pan, van gemiddelde grootte, voor driekwart met water. Zet de pan op het vuur en gooi er twee bouillonblokjes in. Als de boel begint te koken mag de groente erbij. Vijf minuutjes wachten en zie daar: groentesoep. Even proeven. Niet zout genoeg ? Nog een bouillonblokje erbij. Lekkerder dan alles wat je in blik kunt kopen.

En als je na een paar keer oefenen deze soep eenmaal onder de knie hebt, kun je allerlei variaties toepassen. Er kan nog meer en andere groente in. Bijvoorbeeld: tomaten, uien, prei, selderijstengel, knoflook, wortelen, een paprika, ja zelfs fijngesneden komkommers, of pepers. Je kunt er een schep sambal doorroeren, of kerrie, of een scheut ketjap.

Wil je gebonden soep ? (Dat is soep die een beetje dikker is, zoals bijvoorbeeld: erwtensoep.) Kook dan in de bouillon, voor je de groente erin doet, een paar aardappels gaar. Haal ze uit de pan, prak ze fijn op een bord en kieper ze weer terug. Even roeren: gebonden soep. Nog niet fijn genoeg ? Even de staafmixer er doorheen raggen. Kom op ! Koken is avontuur !

Je kunt ook allerlei vleeswaren in de soep doen. Een paar plakjes ham, of bacon, in reepjes gesneden. Een rookworst, in kleine stukjes. Boerenmetworst, servelaat of chorizo, gaan ook heel goed. Of voor de vegetariers: bak een omelet en snij die in reepjes. Je kunt een boterham roosteren en in blokjes snijden: croutons !

De mogelijkheden zijn eindeloos en het resultaat bijna altijd smakelijk. Ben je een beetje uitgeschoten met zout of kruiderijen ? Gooi wat meer water in de soep. Of nog een paar aardappels, dat schijnt ook te helpen.

Traditioneel hoort er in groentesoep ook vermicelli, dat is een soort dunne spaghetti. Ook dat is in de supermarkt gewoon te koop, kinderen ! Maar je kunt ook echte spaghetti even mee late koken, of macaroni, Chinese mie, ja zelfs rijst !

Volgende keer gaan we iets moeilijkers doen: Soep met ballen ! Ondertussen allemaal thuis oefenen.De Strip: Dit deel van het Stripmannen-vervolgverhaal is weer gemaakt door De Geheimzinnige Hulpman. 

Klik hier voor deel 1 - deel 2 - deel 3 - deel 4 - deel 5deel 7 - deel 8  en deel 9 van deze episode. Lees ook de vorige hoofdstukken: De Wind - Snuf de Hond - Muzikale Droom - Theo en Francien - Motorfietsen en Sportwagens - De Klaveet - Hot City - Teringhond en Het is niet wat je denkt

Wordt vervolgd...

Klik op de strip voor een grotere weergave... 
En bezoek de website van de Geheimzinnige Hulpman, voor meer vervolgstrips !
 

10 opmerkingen:

rob alberts zei

Als het allemaal zo eenvoudig is, dan verwacht ik ook een Stripmanrecept voor salade .....
Smakelijke groet

de Stripman zei

@rob - Ik beloof nog niets wat het menu betreft, maar er komen zeker meer recepten...!

Anoniem zei

Zoals mijn geroosterde buurman zei; ik kookte dus was ik

de Stripman zei

@pacpaintersatire - Een groot filosoof, die buurman !

Bart zei

Ja, leve de zelfgemaakte soep.
Die uit blik is al bijna niet te eten, en zo'n zak soep heb ik één keer (en meteen voor het laatst) geprobeerd, en gauw weggegooid...
Als je begint met water, bouillonblokje(s) en wat soepgroente heb je inderdaad meteen al iets wat ze je bij AH niet kunnen leveren, zo lekker! :-)

de Stripman zei

@bart - Precies ! Begin simpel, dan kun je hetaltijd nog ingewikkelder maken...;o)

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Misschien houdt de jeugd gewoon niet zo van soep ...??

de Stripman zei

@zelfstandig journalist - Dat zou kunnen ! Dan hebben ze pech want ik ben er gek op...;o)

Glaswerk zei

Ik heb het stripje bekeken...

;-)

de Stripman zei

@glaswerk - Dat is heel goed ! Ik ben blij dat er nog lezers zijn die mijn instructies opvolgen...;o)