dinsdag 10 mei 2011

Is Rutte eigenlijk een religieus leider ?Onze premier, Mark Rutte, schijnt een gelovig man te zijn. Dat mag, natuurlijk, al lijkt het misschien vreemd voor de leider van een rechts-liberale partij. Als je Christelijk ben waarom wordt je dan geen lid van een Christelijke partij ? Daarvan zijn er ook genoeg in ons land.

Maar aan de andere kant is het misschien helemaal niet zo gek. Naarmate ik er langer over nadenk kom ik meer en meer tot de conclusie dat ook het rechts-liberalisme een geloof is. Een heilig boek is er niet aan verbonden, maar wel een aantal heilige huisjes. De vrije markt, bijvoorbeeld, zo weinig mogelijk overheidsbemoeienis en eigen verantwoordelijkheid.

De rechts-liberalen geloven dat, als je alles maar aan de markt overlaat, veel bezuinigt op overheidsuitgaven en de belastingen verlaagt, alle problemen in de wereld zullen verdwijnen. Mensen dienen zelf te beslissen waar ze hun geld aan uitgeven, dat hoeft de samenleving niet voor ze te doen.

Mooi, hoor, als je jong en gezond bent. Wie dat niet is heeft in rechts-liberale ogen gewoon pech gehad. Die moet maar hopen dat familie en vrienden zich over hem ontfermen. Een zorgzame overheid is geen droombeeld voor de rechts-liberaal.

Vrije markt dus en zo min mogelijk regels. Vandaar dat men nu de gevolgen van de financieel-economische crisis probeert op te lossen met bezuinigen, inkrimpen en dereguleren. Terwijl iedereen het er eigenlijk wel over eens is dat die crisis juist veroorzaakt werd door een gebrek aan regels.

Banken en verzekeringsmaatschappijen zijn in de voorafgaande decennia op grote schaal geprivatiseerd. Denk maar aan onze goeie ouwe postgiro en rijkspostspaarbank. Als ING ging die bank bijna aan de crisis ten onder en moest met overheidsgeld overeind worden gehouden.

Inmiddels maken de ING en andere financiële instellingen weer mooie winsten. Maar religieus leider Rutte klopt niet bij hen aan om de gevolgen van de crisis te betalen. Dat past niet in zijn geloof. Laat die banken en verzekeraars maar lekker winst maken, Rutte bezuinigt liever op uitkeringstrekkers.

Mensen met een uitkering moet je, volgens de overtuiging van Rutte, met financiële prikkels uit hun afhankelijke situatie stimuleren. Dat het voor een deel gaat om zieken en gehandicapten daar trekt het rechts-liberale geloof zich niets van aan. Worden zieken en gehandicapten misschien op miraculeuze wijze genezen, als je ze maar kort op zorg en inkomen ? Je zou het haast gaan geloven.

In zijn column in de Volkskrant heeft Marcel van Dam meermaals voorgerekend dat je, ook zonder de bezuinigingen van Rutte, uit de crisis kunt komen. Tekorten worden ook in een aantal jaren netjes ingelopen als je niet kort op cultuur, zorg, natuurbehoud, onderwijs en rechtspraak.

Toch gelooft een groot deel van de Nederlanders dat de maatregelen van Rutte nodig zijn. Nee, onvermijdelijk zijn. Er moet bezuinigd worden. Het tekort moet worden teruggedrongen. De overheid moet inkrimpen.

Het is onzin, maar men bijt zich er in vast met religieus fanatisme. Gelovige mensen geloven graag dat er na een periode van boete doen en opofferingen een beloning volgt. Het is jammer dat, in dit geval, de verkeerde mensen de boete en de opofferingen moeten ophoesten...

Lees ook:De Strip: Dit deel van het Stripmannen-vervolgverhaal is weer gemaakt door De Geheimzinnige Hulpman.  
 
Klik hier voor deel 1 - deel 2 - deel 3 - deel 4 - deel 5 - deel 6 - deel 7 en deel 9 van deze episode. Lees ook de vorige hoofdstukken: De Wind - Snuf de Hond - Muzikale Droom - Theo en Francien - Motorfietsen en Sportwagens - De Klaveet - Hot City - Teringhond en Het is niet wat je denkt

Wordt vervolgd...

Klik op de strip voor een grotere weergave... 
En bezoek de website van de Geheimzinnige Hulpman, voor meer vervolgstrips !
 

22 opmerkingen:

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Het is jammer dat men in heel Europa dit liberale geloof aanhangt.

lebonton zei

het blijft woekeren met talenten

de Stripman zei

@zelfstandig journalist - Dat is zeker jammer. En schadelijk voor natuur en milieu en de zwakkeren in de samenleving...

@lebonton - En tobben...

Anoniem zei

Ga eens kijken hoe het er in de VS voorstaat, het land waar dit geloof geboren is. Een derde wereld land!

de Stripman zei

@antoinette - Dat is maar al te waar. Ik las laatst dat er miljoenen inwoners van de VS honger lijden ! Er zijn zelfs programma's voor voedselhulp...

Beukmans zei

Helemaal met je eens StripJan, zo eens dat ik er zelf gisteren en vandaag een blogje over had geschreven ;)
Helaas we doen het ons zelf aan, het besef komt als het niet meer valt terug te draaien.

Fijne dag!

de Stripman zei

@beukmans - Goed om te lezen dat ik niet de enige ben. Maar niet te somber, hoor. Van het Christelijke geloof zijn ook al heel wat mensen afgevallen...;o)

Glaswerk zei

Tja, Wouter Bos nam toentertijd om de ING te redden een bundeltje waardeloze hypothecaire schuldpapieren uit de VS over.

De insteek was € 26 miljard, later zijn daar nog een paar kleinigheidjes bij gekomen.

Hoezo € 18 miljard bezuinigen? De Nederlandse belastingbetaler heeft in 2009/2010 al minstens het dubbele "ingeleverd". Voor, zoals je schrijft, nu weer winstgevende banken.

Een teruggave zal er wel niet inzitten. Net zomin als dat je van de spectaculaire dalingen van de prijzen op de brandstoffenmarkt zelden iets terugziet aan de pomp of op de energierekening.

Glaswerk zei

Al met al, Rutte is een liberale gelovige. En zijn god heet Geld

de Stripman zei

@glaswerk - En zijn kudde volgt hem alsof hij de heiland zelf is...

Herman zei

Ik moest even nadenken over mijn reactie. In grote lijnen denk ik dat je gelijk hebt, echter er zitten toch nog wel redelijk wat mensen in een uitkering, die goed kunnen werken. Ik spreek een beetje uit ervaring want ikj werk al zo'n 34 jaar bij sociale diensten. Het gaat te ver om daar hier uitgebreid over te schrijven, maar er kan meer dan gedaan is. Er zitten vaak twee kanten aan een verhaal. Sorry dat ik een beetje cryptisch over kom, maar ik hoop dat je een beetje snapt wat ik bedoel.

Peter zei

@Herman: als je nu nog bij een sociale dienst werkt, zul je wel blij zijn met de toestroom van mensen die in de bouw hebben gewerkt.
Die kunnen, bijna allemaal, werken, maar ze komen nu niet voor niets richting sociale dienst.
Ik werk één halte verder: de dak- en thuislozenopvang. We staan verbaasd over de toestroom van mensen die we hier nog nooit eerder hebben gezien. Ergens gaat er iets vreselijk mis.

@DeStripman: sinds Rutte I regeert zijn er nog nooit zoveel acties geweest (66 dit jaar, tegen 16 in heel 2010). De eerste resultaten zijn het uitstel op de bezuinigingen in passend en hoger onderwijs. Nu beginnen ook meer gemeenten en provincies dwars te liggen. We aan nog grote acties krijgen bij Defensie, OV, thuiszorg en scociale werkplaatsen.
Als die even groots en hardnekking zijn als de acties in het onderwijs, kan Rutte wel de helft van zijn bezuinigignen inpakken.

de Stripman zei

@herman - Ik denk dat ik je wel begrijp, hoor. Het is ongetwijfeld zo dat er mensen een uitkering krijgen die best zouden kunnen werken. Maar nu wordt onder het voorwendsel van bezuinigen een hele groep uitkeringsgerechtigden aangepakt.
Als het gaat om Wajongers, WAO-ers, mensen die bij sociale werkplaatsen werken, dan moeten die allemaal lijden. Als je daar 10 of misschien 20% van aan het werk stimuleert, krijgen de overgeblevenb 80 tot 90 procent ook met kortingen en achteruitgang te maken.
Investeer dan liever in werkbegeleidingsprojecten en opleidingen. Er zijn genoeg mensen in deze groepen die dolgraag zouden willen werken, als ze de kans maar kregen !

de Stripman zei

@peter - Laten we hopen op veel weerstand en verzet. Rutte regeert met een minderheidskabinet, dat betekent dat niet iedereen de religie van Rutte aanhangt !

martin zei

De discussie glijd naar een geijkt thema van rechtsliberalen. Men moet werkenb voor zijn brood. Ik zag hier een breder perspectief. Ook het bezuinigen op natuur, milieu, kunst, cultuur en zwakken werd hier meegenomen.

Onder het motto 'aan alles zitten twee kanten' wordt een uitwas ingebracht om het systeem te verdedigen dat zoveel schade aanricht.

Op dit moment hobby ik er wat bij rond en tegen de sluiting van mijn buurtbieb. Eenderde van de bibliotheken in Nederland gaat mogelijk sluiten. Dat is ook rechtsliberaal afbraak beleid.

martin zei

De discussie glijdT

de Stripman zei

@martin - Het is schandalig wanbeleid !
In mijn enthousiasme vergat ik gisteren nog het belangrijkste argument: De uitkeringstrekkers hebben de crisis niet veroorzaakt. Die crisis nu aanvoeren om het sociaal beleid aan te pakken is met de verkeerde reden een rechts-liberaal stokpaardje bereiden.

Reacties corrigeren kan hier helaas niet...;o)

Anoniem zei

Wat Marcel van Dam schrijft treft mij ook al wat langer - je zou haast denken dat het toch niet waar kan zijn? Misschien moeten we eens kijken waar de werkelijke macht ligt in de wereld. Grote banken werken met grotere budgetten dan menig land...

de Stripman zei

@ramirezi - Aan complottheoriën waag ik me maar niet. Het is al droevig genoeg dat zoveel mensen in deze bezuinigings-ideologie geloven...

Koekebakker zei

Ja inderdaad: het is ideologie.

De crisis is een goede aanleiding om het ideologische programma van de VVD - precies zoals jij hier beschrijft - door te voeren. Zoals je zelf ook al stelt: bezuinigen op cultuur draagt niets bij aan de economie, en voor het begrotingstekort is het niet nodig. Neem b.v. de bezuinigingen op de Publieke Omroep. Daar is de VVD uit principe tegen. Dan komt zo crisis dus als geroepen.

de Stripman zei

@koekebakker - Dank ! Het blijft jammer dat nog zoveel mensen het voor zoete koek slikken...;o)

Koekebakker zei

ja, dat is wat links zichzelf kan verwijten: om de een of andere reden kan zij niet de boodschap overbrengen. Rechts is daar heel bedreven in: die weten hoe ze wat moeten verkopen blijkbaar.