maandag 23 mei 2011

Daar gaan ze ! De pimpelmezen...Om 10 voor 11 zit er ineens een jonge pimpelmees op de balkonrand ! Ik gooi de kat van schoot, grijp de videocamera met statief en al en kan nog net filmen hoe een van de ouders hem komt voeren. Daarna vliegt het vogeltje weer terug de nestkast in !

Even later komen de oudermezen weer gewoon voer brengen, alsof er niets gebeurd is...

10 over 11 – Een ekster op het dak. De pimpelezen zitten verontrust te roepen aan de overkant van de straat. In het nestkastje is het ineens muisstil.

Even later landt er een houtduif op de balkonrand. Dat is iets minder erg. Een van de oudermezen komt gewoon langs om een rupsje te brengen. Vanochtend zijn er ook al 2 boomklevers langs geweest en een grote zwarte kraai.


De kraai en de ekster komen vast op het getjilp van de mezenkuikens af. Ik zie ze anders nooit op mijn balkon en ze blijven ook niet lang zitten. In tegenstelling tot de mezen zijn deze grote vogels behoorlijk schuw en de jonge meesjes zijn toch nog buiten hun bereik.

Half 2 – Er hangt een jonge mees naast het nestkastje. Hij klampt zich vast aan de bakstenen, roept en fladdert wat op en neer. Totdat een van de volwassen vogels langs komt om hem op te halen. Samen vliegen ze naar de bomenrij aan overkant.

Even later fladderen er nog 2 jonge mezen over het balkon. Het gaat allemaal snel en onoverzichtelijk. Ze botsen tegen het raam, stuiteren over de vensterbank en verdwijnen. Tot er even later weer een terugkomt en op de balkonrand gaat zitten. Daar blijft ie rustig zitten tot ik hem gefotografeerd heb.

Als Esther even later even in het huisje kijkt lijken er nog 4 binnen te zitten.

Kwart over 2 – Ik heb zeker nog 3, misschien wel 4 mezen naar buiten zien fladderen. Maar er klinkt nog steeds getsjilp uit de nestkast. Als ik voorzichtig om het hoekje kijk zit er een jonge mees voor het vlieggat. Hij laat zich zonder probleem fotograferen.


Als er even later weer een mees wegvliegt besluiten we nog eens door het luikje te kijken. Er zitten nog 5 mezen binnen ! Als ik alles bij elkaar optel kom ik zeker aan 12 kuikens ! Geen wonder dat het allemaal wat langer duurde...

Kwart over 3 – Weer een paar uitgevlogen kuikens verder. Het is nu aardig stil in het nestkastje. Een van de volwassen vogels kwam net nog een keer langs met een rups, maar vloog met rups ook weer weg.

Esther kijkt nog een keer door het luikje: alle mezen zijn weg !14 opmerkingen:

martin zei

Gelukkig heb je nog een schare trouwe volgers en reageerders die de ergste nood lenigen.

Annet zei

Eindelijk beschuit met meelwormpjes!

de Stripman zei

@martin - Ja dat scheelt. Als ik jullie niet had...;o)

@anette - Ja, eindelijk ! Nou, ja, ze waren al 3 weken geleden geboren, eigenlijk, toch...?

Anoniem zei

Nou dat was een vol nest.

Anoniem zei

Potente bedoening bij jullie daar ;)
Nou StripJan je zult je wel gaan vervelen nu ben ik bang. Toch maar de scootmobiel pimpen denk ik?

lebonton zei

toch leuk: toen wij trouwden stond er een bord 'de jeugd vliegt uit' had hier ook gekund.

de Stripman zei

@antoinette - Ja en allemaal uitgevlogen. Een groot succes...;o)

@beukmans - Eerst maar eens een beetje bijkomen van alle emoties...;o)

@lebonton - Ik had met rijstkorrels kunnen strooien, maar ik denk niet dat ze dat lusten...;o)

Cor zei

gelukkig ging het bij jou daar goed; bij mij hebben de eksters en kraaien alle jonge meesjes die destijds uit het kastje kwamen opgevreten....binnen een half uur was alles gebeurd

de Stripman zei

@Cor - De Natuur is hard en eksters en kraaien moeten ook eten. De mezen hebben bij ons veilig de overkant van de straat bereikt en een paar jonge koolmezen waren vanavond weer op het balkon om van het vogelvoer te snoepen.
Maar gaaien, eksters en kraaien hebben we hier ook genoeg. Ik verwacht niet dat alles in leven zal blijven...

Herman zei

Een heel mooi verhaal, wat is de natuur toch mooi. Maar ook hard, zo te lezen. Maar dat is het leven, nietwaar!

de Stripman zei

@herman - Het is eten en gegeten worden. Voor pimpelmezen is het niet leuk om opgegeten te worden door een kraai of gaai, maar de rupsen en spinnetjes staan weer niet te juichen als er een pimpelmees aankomt...

Bart zei

Dat was een rijk bevolkt nest Jan, mooi! :-)
En nu de wijde wereld in, met die kleine dappere meesjes!

Anoniem zei

Prachtig!

.. ik heb een vriend, hij heeft een geweer. Daarmee schiet hij op kraaien omdat de rotzakken al het mooie jonge spul opvreten en zelf geen natuurlijke vijanden hebben.

Als ik hem langs moet sturen, geef maar een seintje :-)

de Stripman zei

@bart - Ze weten niet wat ze te wachten staat. Misschien maar goed ook...

@doorzwemmen - Beetje onzin om op kraaien te schieten. Dat zijn ook mooie beesten en ook al eten ze wat kleine vogels op, ze zullen ze echt niet uitroeien, hoor...!