maandag 25 april 2011

De Stripman zingt


Echt nieuws is het niet. Er zijn meer mensen die wel eens zingen. Bovendien heb ik een tijdje terug al eens een verhaal geschreven over mijn bescheiden muzikale loopbaan.

Over de muziek-instrumenten die in huis waren en waar mijn ouders soms op speelden. Dat mijn broer een gitaar kocht en bongo's, waar ik later ook op leerde spelen. En hoe wij samen in ons eerste bandje terecht kwamen.

Bij mijn ouders ligt het enige exemplaar van een cassettebandje dat mijn broer en ik ooit vol speelden, nog voor we in die eerste band zaten. Het moet onderhand bijna 30 jaar geleden zijn. Mijn broer zingt en speelt gitaar op kant 1 van de cassette, ik doe hetzelfde op kant 2.

Achteraf kun je je afvragen waarom we niet samen speelden, want mijn broer was duidelijk de betere gitarist en ik wellicht de betere zanger. Maar op dat idee zijn we niet gekomen. We zaten elk op onze eigen kamer, met onze eigen cassette- en bandrecorders, liedjes op te nemen.

Geen eigen liedjes, want zover waren we toen nog niet. We speelden oude bluesnummers en liedjes van artiesten die we toen leuk vonden. Het bekendste nummer op mijn kant is waarschijnlijk 'The streets of London' van Ralph McTell.

Een kampvuurklassieker, die ik wat meer authenticiteit meegaf door mijn voordracht te mengen met straatgeluiden. Je hoort auto's toeteren, brommers passeren en vogels tsjilpen. Allemaal opgenomen door de microfoons uit mijn slaapkamerraam te hangen.

Zo experimenteerde ik ook bij een paar andere nummers. Op één van mijn recorders kon ik een nieuwe opname bij de oude mengen, waardoor ik meerdere stemmen, gitaren en percussie over elkaar heen kon opnemen. Een techniek die in echte platenstudio's gemeengoed is. Sommige artiesten nemen zo, in hun eentje, een heel orkest op.

Een van die liedjes, Little Old Lady, van Kevin Coyne, heb ik nu overgezet op de laptop en, voorzien van een reeks striptekeningen, op YouTube geplaatst. Je hoort me spelen op gitaren, trommelen op meubilair en melkflessen en meerstemmig zingen. Na 30 jaar kan ik rustig zeggen dat het nog best heel aardig klinkt. 


Een paar jaar later, toen we dus in dat eerste bandje speelden, heb ik opnieuw liedjes opgenomen. Maar nu eigen nummers, met maatschappij-kritische teksten. De opnames waren bedoeld als voorbeeld voor mijn mede bandleden. Zo konden die horen waar ik zo ongeveer heen wilde.


Je kunt horen dat ik, dankzij het samenspel met anderen, het een en ander bijgeleerd had. De apparatuur waarmee ik speelde en opnames maakte was ook iets beter. Een goede gitaar, een drumcomputer, twee recorders met overdub-mogelijkheid. Het was allemaal nog lang niet professioneel, maar klinkt toch al wat minder houtje-touwtje.

Inmiddels zijn de meeste oude opnamen gedigitaliseerd. Dus misschien volgen er, bij voldoende succes en aanmoedigingen, nog meer van dit soortfilmpjes...
De Strip: Dit deel van het Stripmannen-vervolgverhaal is weer gemaakt door De Geheimzinnige Hulpman.

Klik hier voor deel 1 - deel 2deel 4 - deel 5 - deel 6 - deel 7 - deel 8  en deel 9 van deze episode. Lees ook de vorige hoofdstukken: De Wind - Snuf de Hond - Muzikale Droom - Theo en Francien - Motorfietsen en Sportwagens - De Klaveet - Hot City - Teringhond en Het is niet wat je denkt

Wordt vervolgd...

Klik op de strip voor een grotere weergave... En bezoek de website van de Geheimzinnige Hulpman, voor meer vervolgstrips !

 

23 opmerkingen:

Cor zei

nou dat klinkt goed en ziet er mooi uit en dat allemaal op 2e paasdagmorgen; dankjewel Jan

de Stripman zei

@cor - Graag gedaan ! Het leek me wel een feestelijk idee...;o)

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Je had net zo makkelijk net zo populair als Doe Maar kunnen worden met wat doorzettingsvermogen en geluk :-).

de Stripman zei

@zelfstandig journalist - Tsja, och... Het probleem was dat er veel bandjes waren (en nog zijn) en je dus erg je best moest doen om ergens te kunnen spelen. Commercieel inzicht hadden we geen van allen, vaak ook nog drukke bezigheden, dus ga er dan maar aan staan...;o)

Paul Delfgaauw zei

Klinkt heel goed - de eerste klanken deden me aan de Shadows denken...maar verder is het vooral Stripman - zelfs tweestemmig... Succes! Tot in de top40!

de Stripman zei

@paul delfgaauw - Dank je ! De kans op een top 40 notering lijkt me wel heel klein...;o)

martin zei

De pillen en pesticiden kende ik al in een volgende versie. Het is weer een prachtig blog en dan ben ik nog vergeten naar de plaatjes te kijken.

Anoniem zei

Top blog Strip, van mij mag je nog wel even doorgaan ;)

de Stripman zei

@martin - Ja, jij hebt de cd-versie. Maar plaatjes erbij is ook leuk en je kunt het gerust nog een keer bekijken (eventueel met het geluid af !)...;o)

@beukmans - Maak je geen zorgen, ik ga door tot ik er bij neerval...;o)

Anoniem zei

Geweldig!
Eigenlijk had ik op VKblog alleen een aanbeveling willen geven voor de titel, maar ook even fijne Pasen wensen. En dàt ging nu juist niet... Dus toch maar even verder geklikt.

anonieme M.-D.

Anoniem zei

Misschien de mooiste tijd van je leven, als je vol bent van alles wat de wereld te bieden heeft. En nog dromen hebt, voor dat je aan je eerste baan moet beginnen en op eigen benen staan:-)

de Stripman zei

@M.-D. - Ik ben blij dat je niet teleurgesteld bent...;o)

@antoinette - Ja, ik ben heel wat illusies armer en ervaringen rijker. Maar niet gedesillusioneerd, hoor. Het leven blijft mooi !
Toen was ik trouwens meer een tobber dan nu. Eigenlijk zou je weer jong moeten zijn, met de kennis van een 50-jarige...;o)

rob alberts zei

Een mooi muziekblog, op youtube liggen er nog kansen. Plaatsen en promoten, misschien zit er dan toch nog een top 1 hit in ....
Vrolijke Paasgroet

de Stripman zei

@rob alberts - Dank je ! Maar voorlopig ben ik al heel blij met alle positieve reacties...;o)

Ron zei

Pracht blog. Compleet.

Bart zei

Een leuk, muzikaal blog Jan, goed dat je dat materiaal bewaard hebt.

de Stripman zei

@ron - Dank je !

@bart - Ja, daar ben ik ook blij om. In dit geval hebben mijn ouders de ene helft bewaard en ik de andere. Al zijn er ook wel bandopnamen verloren gegaan, maar dan door slordigheid mijnerzijds...;o)

Anoniem zei

test nummer tig

ceesincambodja zei

Gaat ie 't doen, Jan? Waarempel.
Ik ben al weken aan het proberen. Geen hond die een handje toesteekt.
Als ik eerlijk als Wordpress inlog, lukt het in geen geval. Opzet?

de Stripman zei

@ceesincambodja - Je moet niet overal iets achter zoeken, hoor. Het reageren op blogspot is voor veel mensen moeilijk. Ik vermoed omdat er zoveel mogelijkheden zijn.
Ik heb geprobeerd het zo laagdrempelig mogelijk in te stellen. Maar het gevolg is dan dat er een dan keuze gemaakt moet worden uit verschillende inlogmogelijkheden, of voor anoniem reageren.
Het alternatief is om een aantal mogelijkheden te blokkeren, dat maakt het eenvoudiger. Maar dan kan een groep lezers niet meer reageren en dat wil ik nu ook weer niet...
Hoe dan ook: het is je gelukt...;o)

de Stripman zei

@ceesincambodja - Je hebt nu trouwens wel gereageerd terwijl je ingelogged was in wordpress. Daar verwijst de link boven je reactie naar...;o)

Margreet zei

We want more!

de Stripman zei

@margreet - Over een paar weken misschien...;o)