zondag 1 mei 2011

Als u zich maar beseft dat we verwesterd ook af kunnen lassenVan de week hoorde ik in een televisie-programma, dat de zangeres Ruth Jacott een optreden had moeten aflassen. Verstandig, dacht ik, dat zo'n artieste er, in deze cultureel benarde tijden, een vak bijleert. En mooi dat ze een optreden kan besluiten met een demonstratie van haar las-vaardigheden.

Maar ik denk niet dat ze werkelijk een cursus lassen heeft gevolgd. Wat de tv-presentator waarschijnlijk bedoelde was dat Ruth een optreden had moeten 'afgelasten'. Die term komt ook wel eens voorbij in sportcommentaren en daar heeft men het er ook wel eens moeilijk mee.

Dat soort taalvergissingen vallen me de laatste tijd vaker op. Vroeger konden we nog wel eens lachen om een plattelander, met een grappig accent, die allerlei leuke uitdrukkingen bezigde. Maar nu hoor je de meest uiteenlopende mensen, in keurig uitgesproken Nederlands, de kromste zinnen zeggen.

Een verhaspeling, bijvoorbeeld, die als een kwaadaardig virus om zich heen lijkt te grijpen, is het foutief gebruik van het werkwoord 'beseffen'. Van sporters en bekende Nederlanders, tot politici en laatst zelfs een professor, hoor ik dat ze 'zich iets beseffen'.

Ze bedoelen dat ze 'zich iets realiseren'. Of misschien 'beseffen ze het '. Maar 'zich' in combinatie met 'beseffen' is fout ! Het is net zo fout als 'het zich doorhebben'. Maar misschien 'begrijpen ze zich dat niet'...?

Nog een woord dat je de laatste tijd veel hoort, en dat volgens mij een taalfout is, is de term 'verwesterd'. Het kwam in de mode door het Afghaanse meisje, dat al zo lang in ons land woont en daarom, volgens de minister, teveel 'verwesterd' is.

Nou lijkt mij al, dat voor de politieke partijen waar deze minister mee samenwerkt, een asielzoekerskind nooit te westers kan zijn. Kijk, daar heb je het al: ze is 'te westers', niet 'te wester' ! Het werkwoord zou dan 'verwestersen' moeten zijn en niet 'verwesteren'. Dus is het meisje 'verwesterst', net als bijvoorbeeld 'verengelst', of 'verfranst'.

Maar misschien gebruiken de politici wel die verkeerde vervoeging, omdat ze eigenlijk vinden dat onze cultuur superieur is. 'Te westers' kan in hun ogen niet. Want 'te' zou betekenen dat 'westers' ook fout kan zijn. Vandaar dat kromme 'verwesterd'.

Gek genoeg keurt mijn spellingscontrole 'verwesterd' goed en 'verwesterst' fout. Zeker gemaakt door en gedoogpartner. Ha ! Dat woord keurt ie af !

Vreselijke woorden ! Waar gaat dat heen met onze taal ? De verrutting van de samenleving !! Maar misschien moet ik me daar helemaal niet druk over maken. Wellicht is het gewoon de natuurlijke evolutie en worden deze woorden eerdaags opgenomen in het Groene Boekje.

In dat geval kan ik me beter aanpassen, anders begrijpen de mensen me niet meer. Ik hoop dus dat jullie het je wel beseffen, van mij mogen ze alle uitzettingen van asielzoekers aflassen, of die nou veroosterd, vernoorderd, verzuiderd of verwesterd zijn !De Strip: Dit deel van het Stripmannen-vervolgverhaal is weer gemaakt door De Geheimzinnige Hulpman.  
 
Klik hier voor deel 1 - deel 2 - deel 3 - deel 4deel 6 - deel 7 - deel 8  en deel 9 van deze episode. Lees ook de vorige hoofdstukken: De Wind - Snuf de Hond - Muzikale Droom - Theo en Francien - Motorfietsen en Sportwagens - De Klaveet - Hot City - Teringhond en Het is niet wat je denkt

Wordt vervolgd...

Klik op de strip voor een grotere weergave... En bezoek de website van de Geheimzinnige Hulpman, voor meer vervolgstrips !
 

20 opmerkingen:

Herman zei

LOL, maar alle gekheid op een stokje, zo verbasterst onze mooie taal wel heel erg. En een levende (of is het levendige) taal is weer iets anders dan een verkrachte taal!

Blutch1 zei

Mooi voorbeeld van de trend om in stijl te zijn. Imago is wat de klok slaat. En dat schijn je te kunnen verbeteren door moeilijke woorden te gebruiken. Zo moeilijk dat je ze zelf niet begrijpt. En daar zien we dan bosjes mensen door de mand vallen. Heerlijk gezicht toch?

Anoniem zei

Stripman, begin jij ook al met taal lessen:-)

de Stripman zei

@herman - Moet het niet 'verbarst' zijn...;o)

@butch1 - Je kunt er om lachen, maar soms is het om te huilen...

@antoinette - Ik ga er geen gewoonte van maken, hoor...;o)

Bart zei

Ja, het is me wat, Jan, dat aflassen zou ik ook wel willen leren... ;-)

Zo hoor je ook steeds vaker: '...tussen nu en drie dagen...', er is niemand die het goed gebruikt - het moet natuurlijk zijn: 'tussen nu en óver drie dagen'...
Maar dat lijkt niemand zich nog te beseffen ;-o))

de Stripman zei

@bart - En dat is maar 1 van de vele taaldingetjes die men zich maar niet lijkt te begrijpen...;o)

Anoniem zei

Je bent zolangzamerhand wel aan het verbloggen.
'Verblogd', zeg maar.

Bart zei

Haha, Jan, zonet schreeuwde een voetbalverslaggever in de microfoon: 'VVV beseft zich...'
De voorbeelden stromen gratis binnen ;-)

Overigens begrijp ik ook al niet, waarom die mensen altijd met overslaande stem in die microfoon moeten tetteren, waar hebben ze die microfoon dan voor nodig, vraag ik u af...? :o-)

de Stripman zei

@beusekom - Ja, van ons beiden ben ik wel het verblogst...;o)

@bart - Het is een epidemie !
Ik kijk momenteel naar het snooker op de BBC, daar wordt voornamelijk gefluisterd...;o)

Drive South zei

Is "aflassen" net zoiets als "bijvijlen" ?

Mahgoed, ik lig regelmatig in een deuk als ik weer 'ns de Vorksklant lees. Een van de meest tenenkrommende uitdrukkingen die je steeds weer tegenkomt is "de brand is meester"...

Verder, nou ja, ik ben een expat dus ik hoor in het dagelijks leven vrijwel nooit iemand Nederlands praten.

de Stripman zei

@drive south - Ik ben niet zo thuis in die technische termen, maar bijknippen, bijpunten en dan natuurlijk de dichte gaatjes zeef om het af te maken...;o)

Niet in Nederland wonen heeft als voordeel dat je niet zo gauw besmet raakt met onze taalvirussen...;o)

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Waarschijnlijk is het begonnen met Johan Ceuijff en zijn door elkaar halen van hun en hen. Toen 'hunnie' eenmaal gemeengoed was geworden, mocht alles :-).

Anoniem zei

Ik irriteer me continu aan al dit. Maar ik zal het niet uitdetailleren.

Glaswerk zei

Ach Jan, wat nou taalverbapstering?

Als je smaakbacillen het maar goed doen en je niet om het minste geringste ergens perspex van staat zal het allemaal wel meevallen lijkt mij.

de Stripman zei

@zelfstandig journalist - Geen kwaad woord over mijn taal-goeroe Cruijff ! Als hunnie de bal niet hebben, kennen ze ook niet scoren, da's logisch...;o)

@barbarajansma - Nee, we zullen er maar niet op doordraven...;o)

@glaswerk - Ach wel ja ! Na ons de zondeval...;o)

Bart zei

Haha, 'binnen nu en twee weken' hoorde ik voetbaltrainer Gertjan Verbeek net zeggen op de radio.
Van voetbal hebben ze sowieso geen verstand, en van taal ook al niet... ;0)

de Stripman zei

@bart - Het voetbal blijft een bron van inspiratie ! Ik heb ooit een stukje geschreven over de uitdrukking 'va-banque spelen', dat ik op 1 dag ook hoorde uitspreken als: 'van bank' en 'vla blank'...;o)

Bart zei

O ja, ook zo'n mooie, va-banque...ik hoorde het al een keer als 'carte blanche spelen', hahaha! :-)

Maadtje zei

Ben het volkomen met je eens Strip.
De Nederlandse taal is aan het verloederen. Laatst hoorde ik een vrouw in de bridgezaal zeggen: "Hun hebben verders vrouw derdes". Vanaf dat moment noemen we haar ook zo.

de Stripman zei

@maadtje - En je weet zeker dat dat geen bestaande bridge-term is ?

(Zie je dat reageren hier helemaal niet zo moeilijk is ? Makkelijker dan bridgen wil ik wedden...;o)