woensdag 27 april 2011

Naar het volgende blogBovenaan mijn blogpagina staat een link naar het 'volgende blog'. Ik herinner me vaag dat ik daar een paar maanden geleden eens op geklikt heb en toen bij een Amerikaanse blogger terecht kwam die zijn bedrijf probeerde te promoten.

Toen ik het laatst weer eens probeerde verscheen het blog van een Nederlandse mevrouw die heel originele kaarten en enveloppen maakt. Dat zette me aan het denken. Verwijst die link nou naar mijn naaste blogburen ? Of niet ?

Ik kan me voorstellen dat Blogspot zijn bloggers een nummer geeft, of ze groepeert naar land van herkomst, of IP-adres. Maar dan zou je toch niet de ene keer bij een Amerikaanse ondernemer en de volgende keer bij een Nederlandse kaartenmaakster uit moeten komen.

Tenzij het verloop onder de bloggers heel groot is. Als ze bij bosjes verschijnen en net zo hard weer weglopen kan het best zijn dat je, na een paar maanden, een heel andere blogbuurvrouw, of -man, hebt.

Ik ging terug naar mijn eigen blog en klikte opnieuw op 'volgend blog'. Deze keer belandde ik bij een Nederlandse mevrouw die sinds 2007 in Amerika woont. Ze houdt nauwgezet een blog bij van haar wedervaren.

Leuk ! Maar na 5 minuten alweer een andere buurvrouw ? Dat kan haast niet. Ook al omdat beide blogsters al jaren bezig zijn. Okee, ik probeer het nog één keer. Het 'volgende blog' blijkt deze keer 'Welcome to Shaketown' te heten, een Belgisch weblog met recensies van allerlei live-optredens.

Ik lees een enthousiast verhaal over Ten Years After, een beroemde bluesrockband uit de jaren '60. Maar zie ook verhalen over Beady Eye, de nieuwe band van Liam Galagher (voorheen Oasis), de zangeres Yael Naim en de oude swamprocker Tony Joe White.

Het volgende blog is dus telkens een ander blog. Misschien dat Google, dat ook de eigenaar is van Blogspot, de blogs koppelt aan mijn onderwerpkeuze, of zoekgedrag ? Ik probeer er nog een paar. Een fotoblog dat al een paar jaar niet meer bijgehouden wordt; een mevrouw die kaarten maakt met behulp van stempels; een blog met veel kunst en een fel verhaal tegen het huidige kabinet en een helemaal leeg blog verschijnen, achtereenvolgens, op mijn scherm.

Veel systeem kan ik er niet in ontdekken, behalve dat alle blogs Nederlands-talig zijn. Sommige blogs hebben recente bijdragen, anderen worden niet (meer) bijgehouden, geen van allen krijgen ze heel veel reacties. Het lijkt geheel willekeurig, hoewel de meerderheid in de creatieve hoek zit. Maar dat ook best iets zijn dat veel bloggers gewoon gemeen hebben.

Blogspot heeft geen voorpagina, dat heeft voor- en nadelen. Er is geen na-ijver, of ruzie, tussen Blogspotters, maar er is ook weinig contact en kruisbestuiving. Er is wel een lijst met populaire of belangwekkende blogs, die je terug kunt vinden op het dashboard. Maar daar staan alleen Engelstalige blogs op.

'Het volgende blog' is dus een alternatieve route waarlangs je ook eens bij je Nederlandstalige collega's langs kunt gaan. Het willekeurige verschijnen van een onbekend blog maakt het interessant en verrassend. Je weet gewoon niet wat er achter die link naar het volgende blog zit. Avontuurlijk ! En een goede reden om er eens wat regelmatiger op te klikken.
De Strip: Dit deel van het Stripmannen-vervolgverhaal is weer gemaakt door De Geheimzinnige Hulpman. 

Klik hier voor deel 1 - deel 2  - deel 3deel 5 - deel 6 - deel 7 - deel 8  en deel 9 van deze episode. Lees ook de vorige hoofdstukken: De Wind - Snuf de Hond - Muzikale Droom - Theo en Francien - Motorfietsen en Sportwagens - De Klaveet - Hot City - Teringhond en Het is niet wat je denkt

Wordt vervolgd...

Klik op de strip voor een grotere weergave... En bezoek de website van de Geheimzinnige Hulpman, voor meer vervolgstrips !
 

10 opmerkingen:

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Net wat ik dacht: volkomen willekeurig dus. Zelf heb ik het nog niet uitgeprobeerd.

martin zei

Wat een verschillende blogs zijn er.

Heb eens gezocht naar het aantal blogs, maar nauwelijks informatie kunnen vinden, zal wel een site voor zijn. Tientallen miljoenen moeten het er zijn. In 2009: Every minute of every day, 270,000 words are written on Blogger.

Ja dan wordt het moeilijk om in het wourd nog de bomen te onderscheiden.

Antoinette Duijsters zei

Lijkt me wel leuk, misschien kom je zo wel eens een heel leuk blog tegen.

Cor zei

die wisselende blogburen had ik ook al ontdekt; het is een beetje een grabbelton een god zegene de greep wat eruitgepikt wordt

de Stripman zei

@zelfstandig journalist - Ik ga het zeker vaker doen. Als ik er een systeem in ontdek zal ik dat melden...;o)

@martin - Dat is wel even wat anders dan het oude VK-blog...;o)

de Stripman zei

@antoinette - Ik heb er al 1 gevonden dat ik zeker blijf volgen. Je moet toch af en toe eens verder kijken dan het gebruikelijke kringetje...!

@cor - En dat heeft best zijn aardige kanten...;o)

Glaswerk zei

Kortom, het blijft verrassend met al die webontwikkelingen ;-)

de Stripman zei

@glaswerk - Maar je moet je ook laten verrassen...;o)

Bas zei

Gefeliciteerd! Ik zit zelf ook precies op de 100 nu. Morgen 101. Op naar de 1000 dan maar ...

de Stripman zei

@bas - Van het zelfde ! Het blijkt dat we met een heel clubje zijn. Zeker 3 van mijn blogkennisen zitten vandaag op 100 blogs...;o)