zondag 17 april 2011

Het wereldkampioenschap is begonnen !Er zijn wereld-kampioenschappen waar het hele land wekenlang van op zijn kop staat. Er zijn er waar we een weekend, of een middag, voor aan de buis gekluisterd zitten, in de hoop dat een landgenoot boven zichzelf uitsteekt. Er zijn er ook waar we nauwelijks iets van horen.

In de laatste categorie valt het wereld- kampioenschap snooker, dat afgelopen vrijdag weer begonnen is. In vroeger jaren, toen Studio Sport nog maar één uurtje duurde en de voetbal samenvattingen daarvan de helft in beslag namen, was er wel eens een snooker-flits op de Nederlandse tv te zien.

Herman Kuiphof, of Ad van Emmenes, vertelde dan dat door het wegspelen van die ene bal, de meneer die de biljartkeu vasthield wel 100.000 gulden zou gaan winnen. De meneer speelde de bal in een gat, aan de rand van het biljart, stak zijn hand in een beschaafd vreugdegebaar omhoog en hup we gingen door naar het klootschieten, of kaatsen.

Pas toen we in de jaren '80 ook de BBC konden ontvangen kwam je af en toe mensen tegen die wel eens naar snooker keken. Die hadden ontdekt dat het niet om die ene bal gaat, maar om twee weken van spannende wedstrijden. Het waren de gloriejaren van Steve Davis, Stephen Hendry en publiekslieveling en eeuwige verliezer Jimmy 'the Whirlwind' White.

Inmiddels zullen de meeste sportliefhebbers wel eens een snookerpartij hebben gezien. Er zijn snookercentra in ons land en de Amerikaanse variant van het spel, pool, is hier en daar zelfs behoorlijk populair.

De komende weken kunnen we bij zowel de BBC, als Eurosport, langdurig terecht voor urenlange live-uitzendingen. De finale van het wereldkampioenschap, die twee dagen duurt, zal integraal uitgezonden worden. Meestal valt die op of rond koninginnedag, dus de echte liefhebber zal een keuze moeten maken: gaan feesten ? Of toch maar het snooker blijven volgen.

Het is me een keer gebeurd dat Jimmy White, na de eerste dag, op een grote voorsprong stond. Ik ging even een paar uurtjes meehelpen met de organisatie van de koninginnedagviering en toen ik thuis kwam had die verrekte Hendry zijn achterstand niet alleen goed gemaakt, maar ook maar meteen de wedstrijd gewonnen. Zo snel kan het gaan, het is maar dat je gewaarschuwd bent.

Van die oude garde doen er ook deze keer weer een paar mee. Maar de kans dat Davis, of Hendry, respectievelijk 6 en 7 keer wereldkampioen, nog eens de beker in de lucht gaan heffen acht ik klein. Er is ondertussen een nieuwe generatie opgestaan en alweer bijna ten onder gegaan.

Ronnie 'the Rocket' O'Sullivan, John 'the Wizard' Higgins, Mark 'The Welsh Potting Machine' Williams, allemaal meervoudige winnaars. Maar zijn het nog serieuze titelkandidaten ? Misschien dat Higgins van deze drie nog de beste indruk maakt, hoewel hij vorig seizoen verwikkeld was in een omkopingszaak.

Niemand geloofde echt dat hij zich ingelaten had met de Russische mafia. Maar dat hij de bond niet ingelicht had over zijn benauwde avonturen, in een hotel in Kiev, werd hem zwaar aangerekend.


Voor O'Sullivan, de meest flitsende en briljante speler van de afgelopen decennia, moeten we toch vrezen dat hij over zijn top heen is. En Williams, winnaar in 2000 en 2003, is aardig terug gekomen van een ernstige inzinking. Maar of hij sterk genoeg zal zijn om dit jaar te winnen ?

Nee, dan de jonge garde. Misschien wordt Mark Selby, de flegmatieke jonge Engelsman, wel de nieuwe wereldkampioen ? Die staat nummer 3 op de wereldranglijst, maar was nog nooit winnaar van een groot toernooi. Misschien wordt Ding Junhui, de Chinese nummer 4, wel de eerste Aziatische winnaar ?

De eerste grote verrassing hebben we al binnen. De blonde Australiër Neil Robertson, vorig jaar de sterkste, ging onderuit in zijn openingspartij. Het aanstormende talent, de pas 21-jarige Judd Trump, bleek na een spannende wedstrijd met 10 – 8 de sterkste.

Kanshebbers genoeg dus en geen speler die er met kop en schouders bovenuit steekt. Het wordt een boeiend kampioenschap !


Zie ook: www.worldsnooker.com voor de loting, de wereldranglijst en biografieën van de topspelers; BBC-snooker voor wedstrijdverslagen en uitzendtijden en Wikipedia voor uitgebreide uitleg over de spelregels en de geschiedenis van het spel.


De Strip: Dit deel van het Stripmannen-vervolgverhaal is weer gemaakt door De Geheimzinnige Hulpman. 


Klik hier voor  - deel 2 - deel 3 - deel 4 - deel 5 - deel 6 - deel 7 - deel 8  en deel 9 van deze episode. Lees ook de vorige hoofdstukken: De Wind - Snuf de Hond - Muzikale Droom - Theo en Francien - Motorfietsen en Sportwagens - De Klaveet - Hot City - Teringhond en Het is niet wat je denkt

Wordt vervolgd...

Klik op de strip voor een grotere weergave... 
En bezoek de website van de Geheimzinnige Hulpman, voor meer vervolgstrips !
 

8 opmerkingen:

Anoniem zei

Mooie sport om naar te kijken. Op de TV althans. Weinig hooligans en er gaan heel wat ballen in het net. Spannend en kunstig.

de Stripman zei

@aadverbaast - Ja, het is een mooi spel...!

martin zei

Zie je ook de mogelijkheden en onmogelijkheden? Soms kijk ik wel eens en altijd heb ik dan het idee dat ik zelf wil biljarten (gewoon lekker Nederlandse libre met drie ballen).

de Stripman zei

@martin - Ja, dat is het mooie van de manier waarop de BBC het in beeld brengt, in tegenstelling tot de NOS, die niets begrijpen van biljarten. Je ziet van de korte kant het hele biljart en kunt dus meedenken met de spelers.
Helaas zou ik het nu nog geen kwartier volhouden, maar vroeger speelde ik graag. Ook al was ik er niet heel goed in...;o)

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Je kunt me alles wijsmaken over wie er gaat winnen :-).

de Stripman zei

@zelfstandig journalist - Maar ik weet het ook niet. We moeten gewoon gaan kijken en afwachten...;o)

Glaswerk zei

Lang geleden keek ik wel eens snooker op de BBC.

Maar op een gegeven moment kende ik alle ballen en de mannen wel - zijn er eigenlijk snooksters? - die op het groene laken bezig waren.

Ik ben nu dankzij deze bijdrage weer geheel bijgepraat, dus hoef ik de komende tien jaar geen snooker te gaan kijken.

Waarvoor mijn dank ;-)

de Stripman zei

@glaswerk - Graag gedaan.

Er wordt door vrouwen wel snooker gespeeld, maar er is (geheel ten onrechte) nauwelijks belangstelling voor. Wat dat betreft worden snookersters ernstig achtergesteld. En het wordt lastig om dat te veranderen. Want de tv besteedt er geen aandacht aan, omdat er geen belangstelling voor is en er is weinig belangstelling voor omdat het nooit op tv komt.

Er zijn wel een paar vrouwelijke scheidrechters, waarvan 1 een voormalig pool-kampioene is...