zondag 22 mei 2011

Pimpelmezen voorspoedig uitgevlogenJa, ja, ik schrijf dat nu wel, maar op dit moment, vrijdagmiddag, zitten de jonge mezen nog met z'n allen in het nestkastje. Als ik het goed ingeschat heb zijn ze nu 18 dagen oud. Op internet staat dat ze vanaf 16 dagen uit kunnen vliegen. Maar bij de website van mezencam.nl zijn de pimpelmezen dit jaar na 19 dagen uitvlogen.

Het kan dus best zijn dat ze morgen vertrekken. Vader en moeder maken in ieder geval nog geen haast. Die zijn nog net zo enthousiast aan het voeren als ze de afgelopen 2 weken deden. De ene na de andere rups brengen ze naar binnen. Maar ook kleinere insecten, die niet zo gemakkelijk herkenbaar zijn.

Volgens Wikipedia zijn pimpelmezen grote bladluizeneters, maar dit lijken meer torretjes of spinnetjes. Het is moeilijk te zien want het gaat allemaal razendsnel. Zoals het hele leven van de pimpelmees zich in de hoogste versnelling lijkt af te spelen.

Stel je voor: Op 2 mei geboren, als een piepklein friemeltje, uit een minuscuul eitje gekropen en nog geen 3 weken later vliegklaar. Mensen doen er toch gauw een jaar of 16, 17 jaar over om lichamelijk volgroeid te raken en onze hersens ontwikkelen zich dan nog jaren verder.

De pimpelmees wordt nog een paar weken langer door de volwassen vogels op weg geholpen. Daarna moeten de jongkies het zelf uitzoeken. Gevolg is dat de meesten hun eerste verjaardag niet halen. Niet vreemd voor zulke kleine vogeltjes. Een gemiddelde leeftijd van 1 tot 2 jaar in normaal.

Maar als de meesten al voor hun 1ste jaar overlijden betekent dat, dat de overlevers wel een kans maken, om het een paar seizoenen vol te houden. Volgens Wikipedia is er ooit een pimpelmees geweest die 19 jaar heeft geleefd ! Dat moet dan wel een wereldrecord zijn.

Ondertussen gaat alles rond het nestkastje nog op topsnelheid. De koolmees van beneden, die af en toe herrie komt schoppen, wordt door de kleinere pimpelmees doodleuk van het balkon gejaagd. Op een Vlaamse gaai, die in een boom aan de overkant toilet zit te maken, vliegen ze onverschrokken af. Vanaf dezelfde tak wordt de mogelijk gevaarlijke vogel in de gaten gehouden.

Het zijn kleine beestjes, maar ze hebben een groot ego ! Maar vanavond zullen de kleintjes wel niet meer uitvliegen. Dat zou niet veel zin hebben. 's Avonds kun je geen voedsel zoeken, maar je kunt wel opgegeten worden. Dat wordt morgenochtend weer vroeg bij het raam zitten om te zien of ze dan wel gaan vertrekken.

Zaterdagochtend 8 uur – Heerlijk weertje ! Blauwe hemel, de zon schijnt en er is nauwelijks wind. De jonge mezen zitten te kwetteren in de nestkast, terwijl pa en ma het ontbijt komen brengen. Het zou me verbazen als ze vandaag niet uitvliegen.

Ik heb de videocamera op het statief staan. Hopelijk kan ik iets vastleggen. De afgelopen week heb ik al een paar uur pimpelmezen-actie opgenomen. Nou ja, op een groot deel van die opnamen is geen mees te zien. Je kunt namelijk niet veel anders doen dan de band starten en afwachten of er een vogeltje in beeld wil komen.

Als je gaat wachten tot er een mees is ben je al te laat. Dan heb je hooguit een band vol wegvliegende mezen. Nu heb ik het af en aan vliegen gefilmd, vanachter twee verschillende vensters en van beneden op straat. Als ik alle momenten zonder vogels er tussenuit knip hou ik toch nog wel een paar minuten over.

Half 11 – Ik durf verdorie nauwelijks uit mijn stoel op te staan ! Maar er is nog geen verandering. Ga zo toch maar even douchen en koffie zetten, zet voor de veiligheid de videocamera aan...

11 uur – Verfrist en met een kop koffie. De situatie is ongewijzigd, kwetterende jongen in de nestkast en voerende ouders. Ik begin wel steeds meer bewondering te krijgen voor professionele natuurfilmers. Dit is geduldwerk !

Half 2 – Een van de mezen heeft een paar keer op een tak voor het nestkastje zitten roepen zonder naar binnen te gaan. Probeert hij de jongen naar buiten te lokken ? Even daarna wordt er weer gewoon gevoerd...

Half 5 – Nog geen nieuwe ontwikkelingen. Het zal dan toch misschien morgen worden...

Zondagochtend kwart voor 8 – De jonge mezen zitten nog gezellig te kwetteren in het nestkastje. Vader en moeder vliegen weer af en aan met voedsel alsof ze zo nog weken door zouden willen gaan. Het is bewolkt en regenachtig, niet het ideale weer om uit te vliegen. Toch denk ik dat ze later op de ochtend zullen vertrekken.

Half 9 – Een van de twee volwassen mezen heeft een beschadigde staartveer. Als hij even zit bungelt de veer naar beneden. Het lijkt hem niet te hinderen, maar al het harde werken eist z'n tol...

10 uur – Een vreemde pimpelmees op het balkon. Een van de ouders komt aanvliegen met een rups in de snavel. Kijkt het even aan en jaagt de bezoeker dan toch maar weg.

Inmiddels is het een beetje opgeklaard, blauwe lucht tussen de wolken en af en toe een straaltje zon.

12 uur – De eerste felicitaties komen binnen. Maar de mezen zitten er nog ! Ik had gisteren dit blog klaargezet om 10:30 uur in de hoop dat ze dan wel uitgevlogen zouden zijn. Maar niet dus...

Geen reden tot ongerustheid, hoor. De jonge mezen kwetteren er zo hard op los dat ik ze door de dubbele beglazing en boven het geluid van de tv uit kan horen. En vader en moeder blijven opgewekt rupsen en ander lekkers aanslepen...

Kwart voor 1 – De zon schijnt, brede opklaringen, maar er is wel een vlagerig windje opgestoken. Zouden ze zich daardoor tegen laten houden ?

De jonge mezen zitten klaar voor het uitvlieggat. Je ziet dat de ouders niet meer de kast in hoeven om te voeren.

Half 2 – Ik zie het duister in. En de lucht begint ook te betrekken. Als er zo een flinke bui valt kunnen ze ook maar beter nog even binnen blijven...

10 voor 2 – Het plensregent en de mezen zitten nog binnen. Volgens buienradar.nl is het een klein buitje. Dus wie weet komt het er nog van...


Half 5 – Ik heb even een uurtje siësta gehouden. Bij terugkomst is er, zo te zien, niets veranderd. Getsjilp vanuit het nestkastje en voerende ouders. Het regent niet meer, maar ik zie het vandaag niet meer gebeuren. Dit blog gaat dus morgen toch nog een vervolg krijgen...

Wordt aangevuld als er  toch nog nieuwe ontwikkelingen zijn...
De Strip: Dit deel van het Stripmannen-vervolgverhaal is weer gemaakt door De Stripman zelf. Klik hier voor deel 2 - deel 3 - deel 4 en deel 5 van deze episode...

Volgende week begint een nieuw verhaal van de Geheimzinnige Hulpman !

Lees ook de vorige hoofdstukken: De Wind - Snuf de Hond - Muzikale Droom - Theo en Francien - Motorfietsen en Sportwagens - De Klaveet - Hot City - Teringhond - Het is niet wat je denkt   en Zork
En bezoek de website van de Geheimzinnige Hulpman, voor meer vervolgstrips !16 opmerkingen:

Anoniem zei

Je bent maar druk met 'geduld hebben'.

Glaswerk zei

Zoals ik gisteren elders al schreef: je bent geliefd Jan, of je bent het niet.

De pimpelmeesjes kunnen gewoonweg geen afscheid van je nemen.

Leuk stripje.

de Stripman zei

@beusekom - Nooit geweten dat het zo hard werken was...;o)

@glaswerk - Dit moet toch geen weken meer duren ! Dan gooi ik ze eigenhandig die nestkast uit...;o)

Annet zei

'dan gooi ik ze eigenhandig die nestkast uit':))

Leuke strip man!

Anoniem zei

Met die buien kunnen ze ook beter binnen blijven.

de Stripman zei

@annet - Ik maak natuurlijk maar een grapje, hè... Zoiets zou ik nooit doen !

@antoinette - Het is hier al een hele tijd droog en af en toe schijnt de zon...!

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Ze willen gewoon niet van je balkon vertrekken.

de Stripman zei

@zelfstandig journalist - Het is ook wel een erg gezellig balkonnetje, natuurlijk...;o)

Anoniem zei

Kijk dat is nog eens volhouden. Allemaal om ons een mooi plaatje te kunnen geven, je verdient een lintje... :D

Anoniem zei

Oei...(maar wel mooi) _ http://www.vkblog.nl/bericht/387916/Koolmezen_uitgevlogen#

de Stripman zei

@ramireziblog - De anderhalfuur durende speelfilm komt later...;o)

Ik ga gauw kijken naar die koolmezen !

martin zei

Je eigen beleef de lente.

beukmans zei

Het lijken me vrij moderne jongkies, zo lang mogelijk bij pa en ma blijven wonen. De ruimte lijkt me wel te klein worden dus morgen zou ik een serre vastspijkeren aan het mezenhuisje ;-)

de Stripman zei

@martin - Nou ! Ik had geen idee dat het zo'n marathon zou worden...;o)

@beukmans - We hebben vanavond even naar binnen gegluurd en het zijn er een heel stel. Maar verbouwen leek me nog niet nodig. Voor 1 nachtje redden ze het nog wel...;o)

MARTIEN zei

Wat een enorm geduld!

de Stripman zei

@martien - Ik snap ook niet waar ik het vandaan haal...;o)