zondag 15 mei 2011

Radiatorprobleem in een klein keukentjeVeel mensen zullen het niet beseffen maar hun woning zou kunnen zijn ontworpen vanuit een bepaalde ideologie, een opvoedkundige gedachte. Ik zal het uitleggen: Oude huizen hebben vaak grote keukens. Daar was het 's winters warm, daar was moeder de vrouw aan het koken en het wassen, daar werd ook vaak de maaltijd genuttigd.

Moderne huizen hebben vaak ook ruime keukens en bijkeukens. Er moet plaats zijn voor apparatuur zoals machines om de was te doen en te drogen, een koelkast, een fornuis enzovoort.

Maar ergens halverwege de vorige eeuw zijn er een hele wijken volgebouwd met woningen met piepkleine keukentjes. Ze waren bestemd voor arbeiders en handwerkslieden, die vanuit verpauperde sloppen, daglonershuisjes en achterkamertjes nu, voor het eerst, een volwaardige woning tot hun beschikking kregen.

Waar vroeger de toiletten gedeeld werden met een heel woonblok en voor de wekelijkse wasbeurt het badhuis bezocht moest worden, had elk huis nu een eigen wc en douche. Prachtig, licht en lucht !

De ontwerpers van de nieuwe huizen vonden dat de bewoners niet de hele dag met z'n allen in de keuken konden gaan zitten. De eenvoudige lieden moest, met zachte dwang geleerd worden hoe hun huis te gebruiken. Wonen deed je in de woonkamer. In de keuken mocht alleen gekookt en gewassen worden. Geen plaats voor een gezellige eettafel met 4 stoelen, dus.

Het toeval wil dat ik zo'n woning bewoon. Het is een flatwoning, best ruim, met drie heel redelijke slaapkamers. Maar ook helaas een heel klein keukentje. Misschien 2 meter breed en 3 meter lang. Aan een kant het aanrecht, met dubbele spoelbak en ruimte voor een fornuis.

De andere wand wordt geheel in beslag genomen door de wasmachine, de droger en de vaatwasser. Aan weerszijden hangen keukenkastjes. Je kan er je kont nog net keren, maar veel meer moet je er niet willen doen.

Nu heeft ons huis een schoorsteen, met plaats voor een kolenkachel, of gashaard. Maar we hebben ook centrale verwarming. Of dat tegelijkertijd zo aangelegd is weet ik niet, maar het zou me niet verbazen. De centrale stookinstallatie zit in een kelder onder de flat.

Wij hebben nooit een aparte kachel gehad, maar gebruiken de centrale verwarming. In elke ruimte is minstens 1 radiator, ook in de douche en de keuken. Niet dat we die vaak aanhebben. We zijn zuinige stokers en trekken eerder een warme trui aan dan dat we de verwarming open te draaien.

Op elke radiator zit een verdampingsmeter en elk jaar wordt daarvan de stand opgenomen. Altijd een heel gedoe, want dan moet er meubilair verplaatst worden en stof gezogen. Komende maandag is het weer zover.

Nu zit er in dat kleine keukentje ook een radiator. Achter de wasmachine, dus hebben we hem nooit aan staan. Als het hard vriest doen we het keukenraam dicht en de deur naar de hal open. Bevroren waterleidingen hebben we nog nooit gehad en last van kou tijdens het koken ook niet.

Een ongebruikte radiator achter de keukenspullen, dus. De afgelopen jaren kon de meteropnemer er net bij als we de apparaten wat naar voren trokken. Maar dit keer moet de hele meter worden vervangen. Dat gaat nog moeilijk worden.

Ik belde naar het meter-opneem-bedrijf en legde de situatie voor. De mevrouw die ik te spreken kreeg moest het even navragen en toen ze me terugbelde zei ze dat het inderdaad wel eens lastig kon worden. 'Maar de monteur gaat het toch proberen.'

Nou, dat is mooi. Dan zien we maandag wel hoe het afloopt. Ik hoop dat het een slanke monteur is, want veel ruimte kan ik niet voor hem vrijmaken. Wat mij betreft mogen ze die radiator weghalen of afsluiten. Maar dat zal ook wel niet eenvoudig zijn.

De ideologisch bevlogen ontwerpers van de woning zullen niet gedacht hebben, dat hun kleine keukentje nog eens aanleiding zou geven tot dit soort toestanden...
De Strip: Dit deel van het Stripmannen-vervolgverhaal is weer gemaakt door De Geheimzinnige Hulpman.  Klik hier voor deel 1 - deel 2 - deel 3 - deel 4 - deel 5 - deel 6 - deel 7  en deel 8 van deze episode. Lees ook de vorige hoofdstukken: De Wind - Snuf de Hond - Muzikale Droom - Theo en Francien - Motorfietsen en Sportwagens - De Klaveet - Hot City - Teringhond en Het is niet wat je denkt

Wordt vervolgd...

Klik op de strip voor een grotere weergave... 
En bezoek de website van de Geheimzinnige Hulpman, voor meer vervolgstrips !
 

18 opmerkingen:

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Een slanke monteur of een inventieve monteur.

Bart zei

Ja, weghalen zou zo te lezen de mooiste optie zijn - als dat kan.
Hier in huize Bart had ik een tegengesteld probleem. Een open keukengedeelte zonder eigen radiator, evenals het voorhalletje.
Ze hadden bij de bouw berekend dat dat niet nodig was.
Maar het bleef altijd te kil, 's winters, dus heb ik er radiatoren bij laten plaatsen.
De omgekeerde wereld dus, Jan...

de Stripman zei

@zelfstandig journalist - Beide mag ook...;o)

@bart - Open keukens zijn moderner. Dat brengt weer nieuwe problemen met zich mee.
Het mooiste zou zijn als elke nieuwe bewoner het huis aan zijn eigen wensen aan kon passen...

Anoniem zei

De meter achter de warme wasmachine: Waarschijnlijk geeft die meter hoge waarden aan.
Ooit aan gedacht?

de Stripman zei

@beusekom - Valt erg mee. Kookwasjes doen we nooit. Dat is ook uit de tijd dat de wasketel nog op het fornuis stond...;o)

Anoniem zei

Hier moet de wasmachine verplaatst worden om bij de verwarmingsketel te komen. Ook leuk...

BehoudBieb zei

Krijgen we dan een kort filmpje te zien, met gitaarspel en duet van Stripman en montrice?

de Stripman zei

@ramireziblog - Wij hebben niet eens een verwarmingsketel !! Tenminste niet hier boven...;o)

@behoudbieb - Dat zou mooi zijn. Maar door het opruimen en stofzuigen is het me in de rug geschoten. Dus ik zal blij zijn als ze weer vertrokken zijn...;o)

Glaswerk zei

Ha, dat is goed nieuws Jan.
Zal ik vast even komen voorbreken?

de Stripman zei

@glaswerk - Dat is best een goed idee. Maar waar naartoe...?

Glaswerk zei

De woonkamer?

de Stripman zei

@glaswerk - Die grenst niet aan de keuken. Het zou de slaapkamer van dochter moeten worden, maar die zal daar niet blij mee zijn...;o)

martin zei

Het is goed afgelopen, lees ik elders. Mooi en ook beter voor je rug!

de Stripman zei

@martin - Ja, ze keken wel even bedenkelijk, toen ik ze de keuken liet zien, maar uiteindelijk is het zonder veel extra moeite geregeld...!

Herman zei

Bij mij moet ik wasmachine en droger verplaatsen om het water van de cv te kunnen bijvullen. Het bijvulpunt is op een volstrekt onlogische plek aangebracht. Moet wel sprake zijn geweest van een niet doordenkende architect.

de Stripman zei

@herman - Mijn moeder zou zeggen: het moet wel een man zijn geweest, die dit bedacht heeft...;o)

Tante Til zei

Klinkt niet echt handig. En hoe is het afgelopen met die monteur?

de Stripman zei

@tante til - Goed, hoor ! We hebben de wasmachine en de droger naar voren getrokken. En toen kon hij er net bij...;o)