woensdag 25 mei 2011

Stilstand is een hele vooruitgangGisteren ben ik weer eens bij de internist geweest voor een botscan. Met een DXA, of DEXA-scanner wordt dan de dichtheid, stevigheid dus, van je botten gemeten. Voor mij extra belangrijk vanwege de chronische ziekte, Osteogenesis Imperfecta, waar ik aan lijd.

Het was alweer anderhalf jaar geleden dat de voorgaande scan gemaakt was. In de tussentijd ben ik gestopt met fysio-fitness en sinds een half jaar ook met de medicijnen tegen osteoporose.

Ik voel me de laatste tijd best goed, dus ik was benieuwd hoe de scan uit zou vallen en of ik weer opnieuw aan de pillen zou moeten. Dat hoefde niet. De botdichtheid was nauwelijks veranderd. Ook mijn lengte en gewicht waren hetzelfde gebleven.

Er is gelijk een röntgenfoto gemaakt van mijn wervelkolom en die zag er ook goed uit. Geen ingezakte wervels, een probleem waar mensen met broze botten vaak mee te maken krijgen. De rugklachten van de laatste tijd komen gewoon door overbelasting.

Wel rustig aan blijven doen, dus. Mijn botdichtheid zit trouwens nog steeds op de grens van osteoporose, wat voor een normaal mens van mijn leeftijd een reden tot zorg zou zijn.

Maar goed, waar veel mensen teleurgesteld zouden zijn met stilstand is het voor mij een hele verbetering. In de eerste paar jaar van deze eeuw ging mijn conditie hard achteruit. Dat het nu al een paar jaar stabiel is mag dus gerust winst worden genoemd.

Ik heb in het verleden, op het Volkskrantblog, ook al eens iets geschreven over mijn chronische ziekte, broze skelet en de botscans. In 2007, onder andere, het volgende:

Osteogenesis imperfecta is een zeldzame bindweefselaandoening. Ik ben daardoor in de afgelopen jaren veranderd van een gezonde, actieve jongeman, in een persoon die weinig lichamelijke activiteiten kan ondernemen en 14 uur per dag op bed moet liggen.

Onze botten zijn geen statische stokken. Er is in het skelet een voortdurend proces van afbraak en opbouw gaande, net als in de rest van ons lichaam. Cellen sterven af en nieuwe worden aangemaakt. Door verschillende omstandigheden kan dit proces verstoord worden. Als er meer bot afgebroken wordt, dan opgebouwd, krijg je broze botten die snel kunnen breken.

Osteoporose, wordt dit genoemd. Het is vooral bekend als aandoening voor vrouwen, die daar last van kunnen krijgen na de overgang. De verslechtering treedt dan op onder invloed van de veranderende hormoonspiegels. Als je weinig lichaamsbeweging neemt, onvoldoende kalk binnen krijgt, rookt en veel alcoholische dranken drinkt, dan kan dit proces verergerd worden.

Bij mij is de slechte toestand van mijn botten een gevolg van mijn chronische ziekte. Die ziekte is niet te genezen, maar de gevolgen voor de botten zij dat klaarblijkelijk wel. Zeven jaar geleden had ik het skelet van een 100-jarige, na de laatste meting blijkt dat verbeterd te zijn tot bijna normaal voor mijn leeftijd.

Voor mijn algehele conditie heeft dat ogenschijnlijk geen verschil gemaakt. Ik voel me minder moe, maar als ik in actie kom voel ik direct hoe slecht het met mijn conditie gesteld is. Toch is mijn conditie in het afgelopen jaar niet verder achteruit gegaan. Stilstand. En dat is al een hele vooruitgang, vergeleken met de voorgaande jaren.
 

25 opmerkingen:

Anoniem zei

Nu dat is dan een pluspuntje, niet verder achteruit.
Houden zo.

Cor zei

je hebt me mooi helder en overzichtelijk op de hoogte gebracht van je gezondheid, kwaal en conditie

Anoniem zei

Als jij het goed nieuws vindt StripJan dan is het goed nieuws, gefeliciteerd!
Het is denk ik ook een teken dat je op het goede pad zit dus gewoon doorgaan met of zonder gepimpte scootmobiel ;)

Fijne dag en geniet van het positieve bericht!

lebonton zei

hee, meteen uitslag? ik ben vorige week door zo'n machien gehaald en hoor pas ergens in juni. kreeg jij ook eerst radio-actief spul ingespoten?

Glaswerk zei

Goed nieuws en aangekondigd met een geweldig passende titel.

Het stripje is "vet gaaf", zoals men dat tegenwoordig placht te noemen.

de Stripman zei

@antoinette - Zo is het !

@cor - Graag gedaan...;o)

@beukmans - Dank je !

@lebonton - Nee, geen radio-actief spul. Ik denk dat het bij jou om een ander soort scan gaat. Bij een DEXA-meting rolt de uitslag direct uit de computer...

de Stripman zei

@glaswerken - Dank je...;o)

Glaswerk zei

"Glaswerken" is van Twitter ;-)

Maar dat is sinds gisteren voor mij (voorlopig) passé. Het account bestaat nog wel maar als er één platform is dat het predicaat "Social Media" - met de nadruk op sociaal - niet verdient is het Twitter.

de Stripman zei

@glaswerk (zonder 'en') - Ik kan het allemaal niet meer uit elkaar houden !

En zo'n medium is net zo sociaal als z'n gebruikers zich gedragen...;o)

Margreet zei

Ik heb het altijd al belachelijk gevonden dat stilstand per definitie achteruitgang zou betekenen. Dat is bedacht door tiepjes die door hun vooruit-gehol niets meer waarnemen links en rechts.

Glaswerk zei

En zo'n medium is net zo sociaal als z'n gebruikers zich gedragen...;o)

Het begrip "sociaal" betekent voor mij onder andere betrokkenheid en interactie. Op enkele uitzonderingen na tref ik dat niet aan op Twitter. De meeste twitteraars venten om de haverklap hun ego, wissewasjes, besognes of lopen voor hun eigen toko te spammen.

En de zogenaamde BN-ers lopen daarin voorop. Op een response heb ik ze zelden kunnen betrappen - behalve als het hun grachtengordelvriendjes betreft - maar sommigen gebruiken wel zonder bronvermelding ideeën van het "naamloze gepeupel".

Ik ben er in elk geval klaar mee.
Scheelt me tijd en ergernis.

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Geen (nieuw) nieuws is dus wel zeker goed nieuws.

de Stripman zei

@margreet - Er zijn heel wat dingen waarvoor stilstand een mooi ding zou zijn. Denk maar aan milieuvervuiling, teruggang van biodiversiteit, groei van de wereldbevolking etc...;o)

@glaswerk - Ach, al die bekende namen heb ik er allang uitgegooid. Ik volg alleen nog nieuwssites en echte mensen...;o)

@zelfstandig journalist - Reken maar !

de Stripman zei

Er heeft iemand op het hokje 'kan beter' geklikt ! Dat is een primeur...;o)

Glaswerk zei

Nee hoor, dat is al de tweede keer.

De eerste keer om te kijken of het je zou opvallen - blijkbaar niet - en de tweede keer - vandaag - om tot uiting te brengen dat het wat mij betreft nog beter met je botten mag gaan ;-)

de Stripman zei

@glaswerk - Aha ! Daar komt de aap uit de mouw ! Die eerste keer heb ik natuurlijk niet gezien omdat dat een provocatie was...;o)

Maar je hebt gelijk, het kan best nog beter !

Anoniem zei

Conclusie: bloggen is gezond - lekker mee doorgaan Jan...

de Stripman zei

@ramirezi - Dat zal ik zeker doen. Maar het begin van het blog was maar iets eerder dan het stoppen met werken. Dus wat nou echt de doorslag heeft gegeven...?

Bart zei

Al met al zeker positief nieuws, vind ik, Jan, proficiat!
En dat de goede trend nog maar voort mag duren!

Gebu Gampang = 乐安东 = Anton Lustig zei

Goed om te horen! Ga zo door en laat die botten maar lekker celdelen.

de Stripman zei

@bart - Dank je ! Voor zover je stilstand een trend kunt noemen...;o)

@anton lustig - Ze zijn onstuitbaar, die celdelingen...;o)

martin zei

Van jongeman naar actieve blogger. Een carriérrepad waar je tien jaar geleden neit eens van kon dromen. (Ik ken het gevoel.)

de Stripman zei

@martin - En zo komt alles toch nog goed...;o)

Glaswerk zei

Jan, wil je mijn complimenten doorgeven aan de Geheimzinnige Hulpman.

Hij heeft werkelijk geweldige strips op Palymptoot staan. Je kunt er alleen geen reacties achterlaten of bijvoorbeeld een RSS-voedinkje op trekken.

de Stripman zei

@glaswerk - Dat zal ik zeker doen ! Wat de reacties betreft, het is geen blog, hè. En op een enkele uitzondering na hebben alle strips eerder op het VKblog gestaan. De nieuwste verschijnen nog steeds hier op ons blog...;o)