zondag 29 mei 2011

Neil Innes – Geniale, muzikale kameleonHumor bestaat vaak uit een verdraaiing van de gewone werkelijkheid. In een doorsnee situatie gebeurt iets geks, of gedragen mensen zich anders dan je zou verwachten. Bij muzikale humor zal het niet veel anders werken. Neem een bekend liedje en speel dat op een onverwachte manier, of zing er een gekke tekst op.

Beter nog is het om geen bekend liedje te nemen, maar een bekende, populaire muziekstijl en daarin een heel nieuw liedje te schrijven. Dan kan het wat langer duren voor de luisteraar doorheeft dat het niet serieus bedoeld is, maar het plezier en de bewondering die je oogst zijn des te groter.

Een meester in dat genre, de muzikale pastiche, is de Engelsman Neil Innes. In 1966 was hij een van de oprichters van de Bonzo Dog Doodah Band, een gezelschap dat muzikale kolder koppelde aan visuele clownerie en virtuoze taalgrappen. De Bonzo's maakten 5 lp's, werden graag geziene gasten in Britse tv-programma's en traden zelfs op in de Beatles film 'The Magical Mystery Tour'.

Bij de BBC komen ze in contact met de leden van Monty Python's Flying Circus. Het is dus niet verrassend dat Neil Innes voor de Pythons een aantal liedjes schrijft. Na het uiteenvallen van de Bonzo's en Monty Python, in de jaren '70, maakt hij met ex-Python Eric Idle, de serie Rutland Weekend Television.

Met de Bonzo Dog Doodah Band verkent Innes al een breed spectrum aan muziekstijlen. Aanvankelijk wordt de populaire Dixieland-jazz onder handen genomen, maar later komt daar de moderne popmuziek bij, tot aan de psychedelische rock aan toe.

Voor de Rutland show bedenken Innes en Idle een band die gemodelleerd is naar de populairste Britse groep van het voorgaande decennium: The Beatles. Begonnen als een enkele sketch, groeit de geschiedenis van The Rutles uit tot een complete film, een zogenaamde 'mockumentary', met bijbehorende lp.

Innes is in de film de, op John Lennon gebaseerde, Ron Nasty. Eric Idle speelt de rol van Dirk McQuickly, geïnspireerd op Paul McCartney. De hele loopbaan van de 'Prefab Four' wordt uit de doeken gedaan. Van onbekende rockende vetkuiven tot wereldberoemde popsterren.

Een aantal bekende tijdgenoten van de Beatles verschijnt in de film. Mick Jagger, van de Rolling Stones, bijvoorbeeld, haalt herinneringen op aan the Rutles. Op de vraag of hij denkt dat ze ooit weer bij elkaar gaan komen antwoordt hij: 'Ik hoop van niet.' Andere bijrollen zijn er voor Mick's toenmalige vrouw Bianca, ex-python Michael Palin, de Amerikaanse komiek John Belushi, zanger Paul Simon en vele anderen.

Wat het hele project zo knap maakt en zo onweerstaanbaar voor Beatle-fans, is de griezelig goede muziek. Innes presenteert een hele reeks nieuwe liedjes, in de stijl van the Beatles. Soms met letterlijke citaten uit bekende hits, soms met varianten die in de oorspronkelijke nummers niet misstaan hadden. En met vaak hilarische teksten.

Niet alle leden van de Beatles konden de grap waarderen. Van John Lennon wordt gezegd dat hij het prachtig vond, George Harrison, speelde zelfs een klein gastrolletje in de Rutles-film, maar Paul McCartney zag er de lol niet van in.

Als jaren later de Beatles Anthology verschijnt, een cd-box met archiefopnamen, komen the Rutles ook weer bij elkaar en produceren de cd Archeology. Een hele nieuwe serie perfecte Beatles-pastiches. Een paar jaar later verschijnt een nieuwe film: 'Can't buy me lunch', waarin Idle het hele verhaal nog eens dunnetjes over doet.

In de tussentijd zit Innes bepaald niet stil. Hij maakt platen en toert rond onder eigen naam, maar werkt vooral mee aan een hele reeks tv-programma's en films.

Als je naar zijn website gaat en naar de liedjes luistert geloof je soms je oren niet. Geen genre is veilig voor deze geniale muzikale kameleon. Van ballades in de stijl van Leonard Cohen en Bob Dylan tot bluesrock, van reggae to country en van musical tot vissersshanty alles komt voorbij.

Alle teksten staan op de site, akkoorden voor als je mee wilt spelen en bij veel liedjes staan links naar YouTube-filmpjes. Meer dan 100 nummers zijn gratis te downloaden. Innes is dus niet alleen geniaal, maar ook een genereus artiest, die zijn oeuvre graag met zijn publiek deelt.

De hele Rutles-film 'All you need is cash' is te zien op YouTube.

Op de Engelse Wikipedia is een uitgebreid verhaal te vinden over The Rutles en een biografie van Neil innes 

Een paar YouTube-links om de lezer wat op weg te helpen:

Death cab fot Cutie – De Bonzo Dog Doodah Band, met zang van Vivian Stanshall, Neil Innes aan de piano. Het is een fragment uit The Magical Mystery Tour met George Harrison en John Lennon in het publiek.

Brave Sir Robin – Innes als troubadour in de Monty Python film 'The Holy Grail'.

Frontloader – Bluesrock van Rutland Weekend Television.

Hold my hand – Vrolijke Rutles hit.

Cheese and onions – Perfecte John Lennon parodie ! Met tekenfilmpje in Yellow Submarine stijl.

Crystal balls – Innes als countryzanger
The catmeat conga – Een musical-achtige ode aan kattenvoer, uit het tv-programma The Innes Book of Records
9 to 5 pollution blues – Innes als Charlie Chaplin.

The UFO-shanty – Ierse folkzanger bezingt buitenaards leven.

Drama on a saturdaynight – Lieflijk countrypop-deuntje met tragische inhoud...

Protest song – Innes als protestzanger, politieagent gespeeld door Michael Palin.

De Strip: Dit deel van het Stripmannen-vervolgverhaal is weer gemaakt door De Stripman zelf. Klik hier voor deel 1deel 3 - deel 4 en deel 5 van deze episode...

Volgende week begint een nieuw verhaal van de Geheimzinnige Hulpman !

Lees ook de vorige hoofdstukken: De Wind - Snuf de Hond - Muzikale Droom - Theo en Francien - Motorfietsen en Sportwagens - De Klaveet - Hot City - Teringhond - Het is niet wat je denkt   en Zork

En bezoek de website van de Geheimzinnige Hulpman, voor meer vervolgstrips !6 opmerkingen:

Anoniem zei

De strip is leuk, maar de muziek zegt me niet veel.

de Stripman zei

@antoinette - Dat kan gebeuren...

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Daeth Cab for Cuttie is ook een echte band. Komen uit de VS.

de Stripman zei

@zelfstandig journalist - Ja, waarschijnlijk hebben ze zich genoemd naar het nummer van de Bonzo's. Dat was ook een echte band, hoor...;o)

paco painter zei

Herkenbaar!

Herman zei

Ach, oude herinneringen komen weer boven. Ik heb de Bonzo's zelfs nog een keer zien spelen. Met complete verkleedpartijen er bij. Het was inderdaad een geniale band.