donderdag 7 april 2011

Het wordt weer balkonbloementijdAls je niet zo vaak de straat op kunt moet je het thuis naar je zin maken. En op het balkon, natuurlijk. Want zoals ik laatst een wijze man hoorde zeggen: Je moet van het leven genieten dat je hebt en niet treuren om het leven dat je niet hebt.

Dus toen we laatst bij het tuincentrum waren heb ik wat spullen gekocht om het balkon nog wat vrolijker en aangenamer te maken. De buitenthermometer hebben jullie al gezien en de bloempot die we kochten is maar een gewone pot, daar is niet veel aan te zien.


korenbloem met zweefvlieg
Aan de zakjes bloemzaad die we kochten is eigenlijk ook niet veel bijzonders te zien. Maar als het allemaal goed gaat zullen ze er voor zorgen dat er over een poosje een fikse hoeveelheid balkonbloemen staan te bloeien en te geuren.

In het verleden heb ik al wat ervaring opgedaan met zaaigoed. Aanvankelijk gebruikte ik er het overgebleven vogelvoer voor. Dat zorgde voor zonnebloemen, gele mosterd, doperwten en vlas op het balkon. 


phacelia

De natuur zelf zaait trouwens mee. Zo kwamen er berkeboompjes, een es en kleinere plantjes als fijnstraal, akkerkool en kleefkruid aanwaaien. Mooi, maar na een paar jaar wou ik wel eens wat anders.

Dus kocht ik een zakje gemengde bloemzaden. Daar zat alweer gele mosterd in, maar ook leuke soorten als korenbloem, klaproos, phacelia, klaver en bolderik. Het laatste restje van deze zaden heb ik gisteren uitgezaaid in de wegberm voor ons huis.Het voordeel van gemengde zaden is dat het telkens een verrassing is wat er opkomt. Een nadeel is dat je van de leukste plantjes maar een paar exemplaren per jaar krijgt.

Het tuinierbloed kruipt waar het niet gaan kan. Ondanks mijn relaxte laat-maar-aanwaaien instelling wilde ik toch meer controle op de uitkomst van mijn zaaierij. Dus gaan we het dit jaar proberen met gesorteerde met zorg gekweekte bloemzaden: lobelia, korenbloemen en slaapmutsjes. lobeliazaadjes

Eerst heb ik een bak ingezaaid met lobelia's. Microscopisch kleine zaadjes. Daarna een paar bloempotten gevuld met aarde en er de korenbloemen en slaapmutsjes in gezaaid.De fuchsia en de dahlia hebben de winter ook overleefd, dus die kunnen weer naar buiten. Laat de zomer nu maar komen...!

Foto's en tekeningen: Jan de Stripman14 opmerkingen:

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Dat balkon zal veel bekijks gaan krijgen!

de Stripman zei

@zelfstandig journalist - Ja, en als extra attractie ben ik er zelf ook vaak op te vinden...;o)

Anoniem zei

Ik hou het bij wilde planten, behalve de bolletjes dan. Die zijn moeilijk te houden, dit is de laatste keer dat ik er geplant heb.
Ik laat nu komen wat er komt.

de Stripman zei

@antoinette - Ik heb ook nog een paar potten met wilde planten, hoor. En de korenbloem is inheems. Het slaapmutsje komt uit Californïe, waar hij de nationale bloem is. Het is familie van de klaproos...;o)

Anoniem zei

Met de tekening en het woord mosterd heb je me verleid om hier te reageren.
Prachtig:-)

Laila

de Stripman zei

@laila - Wat je al niet kunt bereiken met mosterd...;o)

Ron zei

Na de verhuizing hebben we een grote tuin in moeten ruilen voor een balkon en een balkonnetje. Ik ben er nog niet toe gekomen, maar als ik wat plantjes wil ga ik me er ook aan moeten zetten. Je bijdrage is een mooi opstapje.

de Stripman zei

@ron - Toen ik hier kwam wonen bracht ik 1 grote bloembak mee, met daarin een lijsterbessenboompje (dat inmiddels overleden is). Op het balkon stonden toen een paar potten met daarin de geraamtes van overleden kerstbomen. Toch is het in de loop der tijd best leuk geworden...;o)

Anoniem zei

En daarna natuurlijk geheel tevreden in afwachting van al dat moois wat komen gaat, ook nog een bloemige aardappel op het bord geworpen krijgen. Wat wil je nog meer?

de Stripman zei

@aadverbaast - Ik zou het niet weten... Vrede op aarde misschien, of zou dat teveel gevraagd zijn...?

Anoniem zei

Je levenslijn in de handpalm ziet er goed uit.
Ik ben erg benieuwd naar je korenbloemen, die je natuurlijk gaat drogen, en de foto's daarvan op je 'prikbord'.
Helaas kan dat nog even duren.
Wil je het wel even in je agenda noteren?

de Stripman zei

@beusekom - Dan wil jij er zeker een paar voor in je poëzie-album...;o)

Bart zei

Ja, dat wordt weer mooi, straks, op jullie balkon, Jan.

de Stripman zei

@bart - Ik hoop het ! Voorlopig is er nog geen sprietje te zien...