maandag 18 april 2011

Pimpelmees en boomkleverAl jaren heb ik in de wintermaanden voer voor de vogels op mijn balkonnetje hangen. Sinds een jaar of drie hangt er ook een nestkastje. Met het park aan de overkant is er geen gebrek aan vogels en ik heb al een heel stel verschillende soorten mogen ontvangen.

Van houtduiven, tot grote bonte spechten, van kauwtjes tot sijsjes. Maar de hoofdmoot van de balkonvogels wordt toch in beslag genomen door de mezen. Pimpelmezen en koolmezen dan vooral, hoewel ik ook regelmatig glankoppen zie, af en toe staartmezen en één keer een zwarte mees.


De pimpelmezen maken ook gebruik van het nestkastje. Vorig jaar voor het eerst. Helaas liep dat niet goed af. Aanvankelijk leek een enkele volwassen mees nog aardig op weg om een hok vol jongen groot te brengen. Maar toen die ene dappere mees ook verdween, legden de overgebleven jongen helaas het loodje.


Dit jaar ziet het er gunstiger uit. Twee mezen zijn al een hele poos druk in de weer rondom het nestkastje. Ze jagen andere vogels van het balkon, slepen nestmateriaal naar binnen en geven zich over aan het liefdesspel.


Afgelopen week werden ze daarbij enigszins gestoord door een boomklever. Niet dat die belangstelling heeft in de nestkast, maar wel in de laatste pinda's die nog op het balkon hangen. 


Leuk om de dit prachtige vogeltje weer te zien, dat nog liever op z'n kop lijkt te hangen, aan zijn krachtige klauwtjes, dan recht op. Als het pindakorfje leeg is zal hij ergens anders voedsel moeten zoeken en kunnen de pimpelmezen rustig aan de voortplanting werken.
De tekening is van vorig jaar, de foto's zijn in de afgelopen dagen gemaakt, het filmpje alweer een paar jaar geleden...
14 opmerkingen:

Anoniem zei

Het blijft een leuk vogeltje, die boonklever. Dotje vind het ook leuk, onderste boven hangen.

de Stripman zei

@antoinette - Dat geloof ik ! De mezen kunnen het ook, hoor. Maar de boomklever is een expert, hij loopt zelfs aan de onderkant van de takken...

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Zo zie je de wereld eens op een andere manier.

de Stripman zei

@zelfstandig journalist - We zouden het allemaal eens moeten proberen...;o)

martin zei

Wat nu een nieuwe rage aan het introduceren. Ik doe niet mee. Ben blij dat mijn hoofd naar boven wijst.

Glaswerk zei

Knap werk dat je het boomklevertje hebt kunnen schieten.

Dat zijn volgens mij ontiegelijk rappe vogeltjes met bovendien een goede schutkleur zodat je ze meestal niet of nauwelijks ziet.

de Stripman zei

@martin - Je hebt gelijk. Volgens mij is het niet goed voor de bloeddruk...;o)

@glaswerk - Deze klever is helemaal niet schuw en laat zich tamelijk gewillig fotograferen. Ze zijn snel en prachtig gestroomlijnd, maar je zou zeggen dat ze met hun bijna oranje buik en blauw-grijze rug ook wel op moeten vallen.
Beter gecamoufleerd is de boomkruiper. Dat is een iets kleiner vogeltje dat je, met het iets gebogen snaveltje naar boven, van onderaf naar de top van een boom kunt zien klauteren. Boomkruipers houden niet van op z'n kop hangen en zijn een stuk moeilijker te fotograferen.
Ik zie beide soorten regelmatig vanuit mijn raam, maar alleen de klever komt wel eens op het balkon...

Anoniem zei

Volgende keer eens flitsen.
Of een vogelverschrikker plaatsen.

Ron zei

Vrolijke gasten op je balkon. En wel meeëten, maar helpen afruimen is er niet bij, hè?

de Stripman zei

@beusekom - Dat zou kunnen, maar denk je niet dat het de vogeltjes zou afschrikken...?

@ron - Het zijn slordige eters, maar er zijn altijd weer anderen die daarvan profiteren...;o)

Bart zei

Een komen en gaan van vogeltjes, Jan, leuk om te zien!
Toch veel fijner zo, dan die barre grauwe winter, hè, waar we maar weinig vogels in aktie zien... :-)

de Stripman zei

@bart - Als je maar een beetje voer op hangt komen ze 's winters ook wel, hoor ! Alleen de boomklever heeft gewacht tot nu. Die had vast ergens anders een goed adresje...;o)

Marja zei

Wat een prachtige pimpelmezen!! Ik heb een aantal weken geleden bij www.vogelhuisje.nl een vogelhuisje besteld. Sinds deze week zit er continu een pimpelmees heen en weer te vliegen. Geweldig!

Gr Marja,

de Stripman zei

@marja - Gefeliciteerd ! Het zou mooi zijn als ze al zo snel in je huisje zouden broeden. Bij mij heeft het 2 jaar geduurd...;o)