woensdag 13 april 2011

Maak het leger legerHet zijn merkwaardige tijden. Terwijl onze strijdmachten deelnemen aan de oorlog in Libië, waar ze zich schijnen te beperken tot verkenningsvluchten, heeft onze rechtse regering de grootste bezuinigingen op het leger, sinds mensenheugenis, afgekondigd.

Ik ben een oude pacifist en misschien is het daarom dat ik het allemaal een beetje verwarrend vind. Hoewel ik in het algemeen tegen gewapende handelingen en oorlog voeren ben kan ik nog wel enigszins meevoelen met de acties tegen kolonel Khadafi.

Natuurlijk is dat een schurk die er niet voor terugdeinst zijn eigen bevolking te bombarderen. Het is wel merkwaardig dat de Westerse mogendheden daar nu pas achter komen, maar vooruit. Er zullen economische belangen dwars gezeten hebben en die gaan nu eenmaal voor mensenrechten en -levens.

Dat onze dappere jongens en meisjes, als ze terugkomen uit Libië, wel eens ontslagen zouden kunnen worden, is daarbij een opmerkelijk gegeven. Wie had verwacht dat, de meest rechtse regering in tijden, mijn oude pacifistische leuze uit de jaren '70 werkelijkheid zou doen worden ? Maak het leger leger !

Prima, natuurlijk ! De kans dat we hier in Europa nog eens oorlog met elkaar gaan voeren lijkt me klein. Ik ben geen wapen-expert, maar wat zou je uit kunnen richten met die ouderwetse tanks en kanonnen ? Weg met die handel !

Ik snap toch de zin van het oorlog voeren niet. Dat staatshoofden en wapenhandelaren er zo nu en dan brood in zien, begrijp ik nog wel. Maar waarom zouden Henk en Ingrid hun kinderen naar het front willen sturen ?

Het lijkt mij moreel verwerpelijk om elkaar op grote schaal te vermoorden en verwonden. En ook uit evolutionair oogpunt zie ik er weinig voordelen aan. Je zou kunnen aanvoeren dat je de groep, dus je eigen land en zijn belangen, moet beschermen. Maar om dan de gezonde jongemannen elkaar uit te laten roeien...?

De zwakke en ouderen kunnen lekker thuis blijven en zich ongehinderd aan de voortplanting wijden. Je maakt mij niet wijs dat de mensheid daar beter van wordt. Okee, misschien zijn het de sterkste mannen die als helden terugkomen van het front. Maar reken maar dat er ook een heel stel laffe linkmiegels overleeft, die zich op slinkse wijze, aan de gevechtshandelingen hebben weten te onttrekken.

Mijn eigen leger-ervaringen zijn summier. Als 18-jarige was ik al aanhanger van de Pacifistisch Socialistische Partij. Ik overwoog dus het voorbeeld van mijn oudere broer te volgen en dienst te weigeren. Maar ik was een heel schriel ventje en ik had wel eens gehoord dat je afgekeurd kon worden omdat je te mager was.

Een paar weken voor de keuring ging ik op dieet en op de dag des oordeels woog ik slechts 48 kilo. Hongerig, maar vastberaden, meldde ik me op de kazerne in Utrecht. Helaas moest ik eerst een lange vragenlijst invullen. Ik gaf zoveel mogelijk foute antwoorden, waarbij ik de indruk probeerde te vermijden dat ik de boel zat te saboteren.

De lichamelijke keuring was kort. Na het meten en wegen keek een van de dokters eens naar mijn rug. 'Je bent hartstikke scheef,' sprak hij en zond me heen. In Hoog Catherijne at ik eerst een enorme hamburger, voordat ik weer op de trein naar huis stapte.

Enkele weken later kwam het bericht dat ik afgekeurd was. Naar later bleek niet vanwege mijn geringe gewicht maar door die scheve rug. Nu ja, die weken op dieet waren niet nodig geweest, maar de uitkomst was toch zoals ik gewenst had.

Zo is het ook een beetje met dit kabinet. Het is niet de uitkomst waar ik bij de verkiezingen op gehoopt had, maar dat ze het leger leger maken is wel mooi meegenomen.


24 opmerkingen:

martin zei

Jan het zal je niet verbazen, maar ik heb hier ook iets over geschreven. Maar wel zonder eigen illustratie.

Anoniem zei

Ze moeten gewoon bezuiningen en kunnen het niet maken defensie buiten schot te houden. Dus komen ze ook eens aan te beurt.

Cor zei

ja je hebt met je verhaal een punt zou ik zo zeggen en ook ik ben vrijwel direct afgekeurd toen ze me zagen

Anoniem zei

De vraag is of het werkelijk bezuinigingen zijn. Of dat het het vrijmaken van gelden betreft om die miljarden duurdere JSF's eens te kunnen aanschaffen. Komt uit de lengte of de breedte.
Van mij mag er nog veel meer bezuinigd worden.
Mooie slagan trouwens: het leger leger!

Anoniem zei

Aad, dat zou ik ook graag willen, maar je zult zien die JSF komt er, al gaat Nederland er bankroet aan.

Glaswerk zei

Je ziet het weer goed Jan.
Aad ook trouwens met zijn opmerking over de JSF.

Wie gaat dat dure speeltje van Mat Herben straks eigenlijk bemannen als het leger leeg is?

de Stripman zei

@martin - Ik had niet anders van je verwacht...!

@antoinette - Bij vorige bezuinigingsrondes bleef het leger toch aardig buiten schot...

@cor - Zelfs zonder dieet ?

@aadverbaast en @antoinette - Er worden schimmige spelletjes gespeeld rond de JSF. Aan de ene kant roepen dat we hem niet zullen kopen, maar wel een 2e testtoestel aanschaffen....

@glaswerk - Uitzendkrachten, misschien...;o)

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Die JSF. Ik vertrouw dat toch niet.

Cor zei

ze zeiden in Zwolle: jij mankt, donder op!!!!!

de Stripman zei

@zelfstandig journalist - We zullen het af moeten wachten...

@cor - Erg subtiel zijn ze niet, hè, in dat leger...;o)

Ron zei

Goeie titel.
Zeker weten dat jullie JSF er gaat komen, de economie moet blijven draaien en zeker de wapen-economie. Je idee om die met uitzendkrachten te bemannen is groots. Zullen ze die voor deze gelegenheid uitvluchtkrachten gaan noemen? ;-)

Bart zei

Haha, ja, je laatste conclusie deel ik helemaal Jan, dit is voor mij ook zo ongeveer de eerste maatregel van deze regering waar ik achter sta: maak het leger leger! ;-o)

Adriano Antoine zei

De EU was toch al bezig met de hervorming en de vorming van een heus EU-leger? :) Dan kan het Nederlandse leger met enkele korpsen alsnog deel van uitmaken, ook al is de omvang erg beperkt. Nederland is toch al niet meer in staat op eigen houtje de staatsgrenzen te verdedigen.
Ik heb nog niet eens de medische keuring doorlopen, ik werd, bij het zien van mijn lijvig medisch dossier, gelijk naar de wachtkamer teruggestuurd. Jammer eigenlijk, want ik had de morsetest goed doorlopen ;)

de Stripman zei

@ron - Aangezien de economie voor alles gaat zul je wel gelijk krijgen met die JSF...

@bart - Dank je ! Misschien moeten we de pacifistische partij maar weer eens nieuw leven in blazen...

@adriano antoine - Van dat Europese leger heb ik de laatste tijd niet veel meer gehoord. Onze gedoogpartner ziet in ieder geval al helemaal niets in Europese samenwerking...

Anoniem zei

Deze regering verrast mij ook voortdurend. Gelukkig is de bezuiniging op het passend onderwijs nu even opgeschoven...

de Stripman zei

@ramirezi - Waakzaamheid blijft geboden. De tactiek kan ook zijn om eerst te dreigen met enorme bezuinigingen, die dan terug te draaien waarna iedereen nog redelijk blij is met iets minder enorme bezuinigingen...

Anoniem zei

Alles van waarde is weerloos.
Alles van waarde is geweerloos.
En nu zegt onze eigen regering over ons leger?
Ach, ik deel nog weleens van die gebroken geweer speldjes uit.
Dus ik heb het niet zo op ons leger.
Vriendelijke groet

Herman zei

Hoewel ik het met de strekking eens ben (oud dienstweigeraar) valt het me wel op dat helemaal niemand enige passie heeft met de 6000 mensen, die straks gedwongen worden ontslagen. Waren we daar vroeger ook niet tegen!

de Stripman zei

@rob - Ha, nog een oude pacifist ! Kom in mijn armen...;o)

@herman - Het zou mooi zijn als het kabinet zou investeren in de zorg, het onderwijs, cultuur en natuur. Dan zouden die 6000 mensen wel terecht komen. Maar ook daar staan banen op de tocht...

martin zei

@Herman nou ja niemand. Zelf stuurde ik net dit stukje naar een vredesblad, Kan Anders:

Bezuinigingen op Defensie (2)

De bezuinigingen op Defensie kan ik toejuichen, maar voor een deel ben ik het met de militairen eens. Er wordt gesproken over het beknibbelen op toelages. Als je militairen hebt dan dien je ze te belonen voor (over)werk vaak ver van huis en in moeilijke omstandigheden.
Nog iets. De druk van pensioen- en wachtgelden op Defensie is enorm. Defensie kijkt uit naar niet kerntaken die uitbesteed kunnen worden naar de civiele markt – zo staat nadrukkelijk in de bezuinigingsbrief van Ministger Hillen. Daarmee kan die pensioendruk afgewend worden. Het uitbesteden heeft nog een voordeel. De inhuur van private ondernemingen betekent dat je makkelijk af kan van de ingehuurde werkkrachten; einde contact is wegwezen. Deze flexibilisering van militaire arbeid geeft een visie op arbeidsrechten weer die onacceptabel is. Bovendien moeten legers niet privatiseren.

Ik ben nog een beetje van vroeger, arbeidsrechten zijn waardevol en de militaire macht is geen handelswaar (zou ook voor de wapenindustrie moeten gelden).

Apiedapie zei

Mooie strip!

de Stripman zei

@martin en @herman - Het is een beetje schipperen tussen 2 principes. Aan de ene kant gun je iedereen werk en een mooie loopbaan. Maar als dat in een bedrijfstak is waar je morele bezwaren tegen hebt wordt dat moeilijk vol te houden. Voor de ontslagen militairen moet ander werk gevonden worden, dat lijkt me duidelijk. Een sociaal plan...!

@apiedapie - Dank je !

Anoniem zei

Prima blog Strip, de keuring was voor mij 3 dagen feest en uiteindelijk een onduidelijke afkeuring ;)

de Stripman zei

@beukmans - Drie dagen !? Ik was er in een ochtend vanaf...;o)