vrijdag 22 april 2011

Bloeiende eiken, een holle beuk en de oudste boom van Soest...Het is lente, de bomen komen in blad. Gisteren reed ik een rondje door het dorp en fotografeerde een aantal opvallende boomsoorten. Eerst de prachtig bloeiende eiken aan de overkant van de straat. (Links op de foto, een berkenboompje dat op mijn balkon staat...)


Wat verderop stond, op centrale pleintje van het busstation, een oude holle beuk wat te kwijnen. De holte in de stam was ooit eens opgevuld met cement en stenen, maar de boom kwam de laatste jaren niet meer goed in blad.Ik hoorde dat hij gekapt ging worden, op zo'n druk punt kan een halfdode boom gevaarlijk zijn. Voor je het weet valt er een tak af, of erger.

Maar toen ik er gisteren langs reed bleek hij er nog te staan. Er hangt een vleermuizenkast in de boom en de holle stam is weer open gemaakt. Een gekortwiekte reus, maar wel indrukwekkend ! 


Het deed me denken aan de oudste boom van Soest, een holle linde die al eeuwen achter de oude kerk stond. Die boom is, ondanks felle protesten, in het jaar 2000 gekapt. Hopelijk blijft de holle beuk nog even staan...

(De foto rechts komt uit de Soester Courant) 

Een van de mooiste straatjes in ons dorp, de Verlengde Talmalaan. Vroeger had je dit meer, aan één kant bebouwing, de ander kant weiland. De grillige boom links is een robinia. Die moet nog in blad komen. Deze straat werd trouwens in de Oscar-winnende film 'De Aanslag' als locatie gebruikt en daar opgevoerd als 'aan de rand van Haarlem...'


De Japanse kers naast onze flat is uitgebloeid, maar een hofje verderop staan ze nog in bloei. Ik denk dat het een andere variant is. De hemelboom, rechts, zit nog helemaal in knop.


Wel zichtbaar vanuit ons huis is deze bloesemboom. Geen Japanse kers, want de stam is anders gegroefd, en er komen rode besjes aan in het najaar...


12 opmerkingen:

Anoniem zei

Fraai Stripman, ja er zijn veel soorten sierkersen.
De laatste lijkt op een sierappel en daar komen vaak mini appels aan.

de Stripman zei

@antoinette - Je kan best gelijk hebben ! Ik zal in het najaar eens van dichtbij gaan kijken naar de vruchtjes...;o)

Cor zei

ben gek op bomen, ja de boomchirurg heeft in soest de nodige operaties verricht, daar werd vaak over bericht

Bart zei

Er valt veel te zien, op het ogenblik, in de natuur. Behalve de bloesem vind ik ook opvallend dat de laatste week bijna alle bomen flink groen worden, een fijn gezicht.
En zolang het niet té warm wordt, kan ik er zelf ook nog van genieten. Bij temperaturen boven de 25 graden druk ik mijn snor... ;-o)

de Stripman zei

@cor - Het is een mooi vak, boomchirurg. Al is bij ons de oude linde, ondanks een paar chirurgische ingrepen toch omgehakt...

de Stripman zei

@bart - Ja, het is een heerlijk seizoen. Alles wordt weer groen en bloeit, de vogeltjes zingen...;o)

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Allemaal op naar Soest om de lente daar met eigen ogen te aanschouwen :-).

de Stripman zei

@zelfstandig journalist - Daar doe je de plaatselijke horeca zeker een plezier mee...;o)

Maar op andere plaatsen is waarschijnlijk ook wel iets van de lente te zien...

Ron zei

Genoten van je rondje Soest.

martin zei

Stripman ik fietste gisteren nog bijna bij je door de straat. Mij vielen de grote rode beuken op die aan de achterkant van je huis staan.
(Overigens moest ik naar een feestje in Ede en wilde daar op tijd zijn.)

de Stripman zei

@ron - Da's mooi...;o)

@martin - Er staat aan het begin van de straat inderdaad een heel mooi exemplaar. De holle beuk is trouwens ook een rode...!

Anoniem zei

Prachtig die gekortwiekte reus - beetje Lord of the Rings boom (maar geen Ent... ) :D