vrijdag 15 april 2011

Het valt lang niet mee om even een nieuwe website te makenDe oude garde van het Volkskrantblog kan daar ondertussen van mee praten. De een vindt redelijk soepel zijn weg, maar de ander worstelt langdurig met nieuwe blogmogelijkheden, eigen websites en alles wat daar mee samenhangt.

Hier op ons Prikbord gaat het ook zo. Ik zelf ben er vrij snel in geslaagd om het blog zo in te richten dat ik er mijn verhalen, foto's en onze striptekeningen op kwijt kan. Maar het opnieuw plaatsen van oude blogs levert nog wel eens problemen op.

Je denkt met simpel knippen en plakken een heel eind te komen. Maar de resten van oude opmaak zijn vaak lastig weg te werken, waardoor alles er anders uitziet dan je zou willen en je dan uiteindelijk toch terug moet grijpen op de oorspronkelijke tekstbestanden en losse illustraties.

Voor de Geheimzinnige Hulpman, die met het verwijderen van het oude Stripblog al zijn oude vervolgverhalen dreigde kwijt te raken, wilde ik een aparte pagina, De Geheimzinnige Vervolgverhalen, aanmaken. Dat lukte wel, maar het plaatsen van al die oude strips was toch een heel gedoe.

Daarop maakte de Hulpman een eigen website aan: www.palymptoot.nl . Prachtig ! Maar ook dat gaf problemen. De site was af en toe, door onverklaarde oorzaak, zomaar onbereikbaar. De pagina's werden verkeerd weergegeven op de I-pad en het geheel was moeilijk vindbaar via Google en ander zoekmachines.

Inmiddels zijn de meeste kinderziektes overwonnen en heeft de Hulpman er een mooie reeks verhalen op neergezet. Op het tabblad (aan te klikken bovenaan dit blog) vind je een aantal links. Als die het toch ineens niet blijken te doen, probeer het dan later nog eens. Er wordt nog af en toe aan gewerkt...


20 opmerkingen:

Anoniem zei

Ja, oude blogs moet ik ook helemaal opnieuw maken. Vooral het plaatsen van foto's is veel werk. maar ook de tekst moet aangepast worden. Maar de tekst van word overzetten naar het blog [ wordpress] gaat veel beter.
De opmaak blijft netjes zoals ik hem gemaakt heb. Dat was bij het VKblog wel anders.

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Ik moet zeggen dat Blogspot mij 100% meevalt.

de Stripman zei

@antoinette - Hier op blogspot gaat het ongeveer hetzelfde. Je kunt een oude van het VKblog gekopieerde bijdrage wel rechtstreeks plakken, maar dan wordt de opmaak een rommeltje.
Vanuit word, of Open Office (beter en goedkoper), sleep je de hele handel zo het opmaakvak in. Zonder problemen...;o)

de Stripman zei

@zelfstandig journalist - Helemaal mee eens. Als ik het geklaag van wordpressers zo af en toe lees snap ik niet waarom dat zo populair is...

Anoniem zei

Stripman, Wordpress is niet moeilijk, integendeel. Maar je moet gewoon even tijd nemen om het goed te lezen.

de Stripman zei

@antoinette - Ik he er te weinig ervaring mee om er echt over te kunnen oordelen. Blogspot is in ieder geval erg gebruiksvriendelijk en lijkt, wat het plaatsen van berichten betreft, veel op het VKblog...

Cor zei

Dag;als ik op blogspot oude bijdragen plaats haal ik die altijd van mijn pc waar de originele teksten en foto's nog voorradig zijn. Ook mijn hele vkblog vna 5 jaar met zo'n duizend bijdragen heb ik op mijn pc opgeslagen, maar meestal plak en knip ik daaruit niet. wordpress vind ik wat onrustig, maar is ook wel te doen

Glaswerk zei

Tja, wie gaat er dan ook naar Blogspot, dat is toch gewoon vragen om problemen ;-P

En nee, ik behoor niet tot de oude garde van het VKblog, maar tot de oudere jongere garde. Laat daar geen misverstand over bestaan.

Annet zei

Ben intussen de blogkluts geheel kwijt geraakt. Kan er geen concreet verhaal van maken. Gelukkig had ik mijn eerste weblog (web-log) aangehouden. Maar daar waren ook veranderingen en velen haakten af. Ik ook een tijd. En nu wordt het daar weer anders en gaan ze verhuizen. Ik dacht als ik me bij OBA aansluit dan wordt m'n VKblog overgezet. Maar er gebeurd helemaal niets. Inmiddels bij Blogspot wat geprobeerd en bij Wordpress maar het lukt niet. Nu heb ik hier en daar wat aangeklikt bij mijn Googleprofiel maar dat ziet er ook vreemd uit. Oh ja en ook nog iets bij Netlog maar dat schijnt een soort Hyves te zijn (?). Op Hyves trouwens kun je ook blogs maken maar dat weet je wel. Inmiddels zie ik door de blogbomen het blogbos niet meer....arg hè..
Ik zeg maar gewoon zoals het is...

Gelukkig is de tuin er nog met vogels en al.....

Groene groet van hier :( en :)

de Stripman zei

@cor - Zo doe ik het nu ook. Mijn wordpressblog heb ik alleen voor de show en om te voorkomen dat er iemand anders met die naam vandoor gaat...;o)

@glaswerk - Laatst las ik nog ergens de verzuchting van een oud-vk-blogger dat ze eindelijk, na weken lang prutsen, er in geslaagd was haar eerste tekstje op Wordpress te zetten. Dat was op blogspot echt onmogelijk geweest. Ik kan me niet voorstellen dat, als je van het VKblog komt, je niet in een half uurtje door hebt hoe je hier een bijdrage plaatst...;o)

Maar ja, met oudere jongeren weet je het nooit...!

de Stripman zei

@annet - OBA biedt zelf geen blog-mogelijkheid, je moet eerst ergens anders een blog aanmaken, dan kunnen je bijdragen eventueel overgezet worden.

Web-log is voor jou misschien zo gek nog niet. Als het goed is gaat wat er nog rest van het VKblog daar toch naar toe ? Heb je er geen omkijk meer naar...;o)

Ron zei

Je steekt er heel wat tijd in, maar aan het eind zie ik hele mooie resultaten. Zowel op Blogspot als op Wordpress. En zowel van de oude ald jonge garde van het VK-blog.
Wat lay-out betreft heb je nu meer mogelijkheden als op het VK-blog.

Glaswerk zei

Jan, ik gaf je een koekje van eigen deeg ;-)

Het gemak om welk weblogplatform dan ook naar eigen voorkeur in te richten wordt slechts deels bepaald door de software / het CMS dat er onder zit.

Het is net als met het leren van wiskunde: sommigen hebben het direct door, anderen kunnen na stevig bikkelen net meekomen met het gemiddelde en weer anderen zullen het van hun leven lang niet onder de knie krijgen.

de Stripman zei

@ron - Ja, de mogelijkheden zijn ongekend. Zeker hier op blogspot...;o)

@glaswerk - Ja, ja, bak maar koekjes van eigen deeg, ik eet ze wel op, hoor...;o)

Het blijkt uit bovenstaande reacties dat er zelfs iemand moeite heeft met blogspot. Een groot wiskundige ben ik niet, maar klaarblijkelijk val ik dan in de categorie die het snel doorheeft.

Het uiterlijk van blogspot-blogs is wel veel afwisselender dan bij Wordpress. Er zijn zelfs 2 wordpressers die elkaar op het vkblog regelmatig in de haren zaten en nu (noodgedwongen ?) van dezelfde layout gebruik maken. Het schijnt dan toch moeilijk te zijn om er je eigen draai aan te geven...;o)

Glaswerk zei

Afgezien van de vraag wie die twee Wordpressers zijn - (*grijns*) - de toevoeging dat je op WP kunt kiezen uit 120 thema's, waarvan er enkelen zijn waarvoor je moet betalen.

Voor mensen die WP draaien op een eigen domein zijn er meer dan 1000 "officiële" thema's beschikbaar die je in een handomdraai kunt installeren; dat nog afgezien van de vele anderen die je op het internet kunt vinden.

Het duistere BlackLabel thema voor het Glaswerk webkrocht is bijvoorbeeld zo'n "niet-officieel" WP thema dat ik ergens gevonden heb.

Bart zei

Zoals je vaker ziet, is op elke blogomgeving door ons best zo nu en dan wat aan te merken.
De technische malheur bij het VKblog was onderhand berucht, zo erg ben ik het nergens tegengekomen.
Wel vond ik enkele aspecten (mits het goed werkte en niet kapot ging) van de tiny editor bij het VKblog verfijnder en mooier dan nu, bij Blogspot.
Het gaat met name om layout van teksten, en het plaatsen van afbeeldingen.
Maar...ik kan er heel goed mee leven, en als totaalpakket prefereer ik Blogspot verre boven het oude VKblog.

de Stripman zei

@glaswerk - Ik geloof je op je woord. Maar misschien is het dan moeilijker om veranderingen of variaties te maken in/op zo'n thema ? Mijn beide blogs zijn gebaseerd op hetzelfde thema, maar zien er heel verschillend uit.

Hoeveel thema's er op blogspot zijn zou ik trouwens niet weten, maar het zijn er veel en allemaal met vele instelbare mogelijkheden...

@bart - Je hebt in zoverre gelijk dat er hier iets minder lettertypes zijn en je inderdaad de foto's wat minder precies in kunt stellen.
Dat kan natuurlijk wel in de html. Daar kun je ook andere dingen handmatig aanbrengen. Horizontale lijnen bijvoorbeeld, of het formaat waarop je je Youtube-filmpjes wilt plaatsen. Maar dat is misschien weer voor gevorderden...;o)

François zei

Veel problemen heb ik er niet mee. Alle blogs steeds één-op-één naar m'n PC gekopieerd en nu kopieer ik ze van mijn HD weer één-op-één naar Wordpress. Alleen de links van de reaguurders moet ik onklaar maken en dat is wel tamelijk arbeidsintensief. De opmaak blijft verder hetzelfde

Bart zei

Ja, precies, Jan, in HTML kan ik meestal aardig rechtbreien wat er in de gewone editor niet helemaal naar mijn zin gaat... :-)
Dat heb ik, met vallen en opstaan, ook op het VKblog geleerd, bijvoorbeeld met het kneden van onwillige YouTube clips... ;-)

Adriano Antoine zei

Het is inderdaad een aardige overgang, van vk-blog naar wordpress. Dankzij de inspanningen van knutsel is de opmaak van een groot deel van mijn kleurrijk opgemaakte blogs met tabelformaat intact gebleven. Maar toch moet ik aan alle bijdragen sleutelen en opnieuw plaatsen. Het lijkt erop dat google de archiefbijdragen niet zo gemakkelijk lijkt te vinden. Dus in de loop der maanden zullen al mijn blogs in een nieuw wordpessjasje worden gegoten :)