zaterdag 9 april 2011

De eerste blaadjes aan de bomen


Jawel, het is weer zo ver ! Bij ons op Soestdijk komen de eerste blaadjes aan de bomen. De wat kleinere soorten als berk, els en esdoorn vertoonden afgelopen week al een groen waas. Maar vanochtend zag ik dat er ook een Amerikaanse eik en een beuk, wat verderop in de straat, in blad aan het komen zijn.

Elzenboom in het park met hier en daar een groen blaadje (de bladeren links zijn van een hulstboompje, dat is het hele jaar groen...)

Bladontplooiing heet dat op de website natuurkalender.nl . Daar houden duizenden vrijwilligers, waaronder ikzelf, al een aantal jaren de ontwikkelingen in de natuur bij. Het doel is om te zien of er op lange termijn veranderingen in de natuur zijn.

Die zijn er uiteraard, alles in de natuur verandert, als dat niet zo was liepen er dinosauriërs door de kalverstraat. Maar het is leuk om dat dan ook te kunnen meten met waarnemingen. Die kun je dan invoeren op de site. Je kunt zien hoe de natuur in jouw omgeving zich ontwikkelt in vergelijking met de rest van het land en of het dit jaar allemaal eerder is of later.

Een berk, midden in beeld...

Mijn Amerikaanse eik was de 2e melding van ons land, de beuk de 6e. We zijn dus behoorlijk vroeg, hier op Soestdijk. Het zal wel aan het bijzonder zachte weer van de afgelopen dagen liggen.

Je kunt ook je eigen waarnemingen, in de loop der jaren, bekijken. Ik doe mee sinds 2006 en in die periode heb ik nooit vroegere bladontplooiing gezien. Al komen 2007 en 2009 dicht in de buurt, in het laatste jaar was er een zomereik die ook op 9 april in blad kwam, de Amerikaanse eik en de beuk waren, in beide jaren, 2 dagen later.

Vorig jaar hadden we een kouder voorjaar en kwamen de bomen ongeveer een week later in blad. Het gaat een beetje op en af dus. Het grotere beeld zie je op de langere termijn. We zullen dus nog een hele tijd door moeten gaan met waarnemingen doorgeven.


En niet alleen de bomen geven aan dat het lente is, de vogels ook, zoals deze reigers in het park...


10 opmerkingen:

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Hier in Antwerpen komen de bladeren ook aan de bomen!

de Stripman zei

@zelfstandig journalist - Mooi ! De lente is een internationaal verschijnsel...;o)

Anoniem zei

Als ik naar buiten kijk, zie ik al veel groen, het gaat heel snel. Maar Limburg ligt altijd al voor. het verschil in afstand is blijkbaar groot genoeg.

de Stripman zei

@antoinette - De vroegste meldingen op natuurkalender.nl zijn uit Gelderland. Misschien zijn er weinig deelnemers in Limburg...

Ron zei

Al dat vroege groen, het doet me elke keer weer goed. Interessante link, overigens.

de Stripman zei

@ron - Het is de mooiste tijd van het jaar, met al die veranderingen...;o)

Hippocampi zei

de resultaten lijken me ook afhankelijk van diverse kenmerken van de waarnemers (wie, hoeveel, hoe betrokken, hoe vaak verhuizen ze :)

maar wel leuk,

heerlijke dag weer
ook hier in Assendelft,

groet,

hippo

de Stripman zei

@hippocampi - Zeker. Maar ik denk dat het de onderzoekers gaat om de grote lijnen. Individuele details zijn dan van minder belang...;o)

Bart zei

Ja, je ziet nu met de dag meer voorjaarstekenen.
De struiken ontvouwden afgelopen week ook hun blaadjes.
En dat betekent dat in mijn achtertuin ook de hortensia uit de knop schiet, eindelijk! :-)
Een fijn gezicht, die op alle fronten ontbottemende natuur, hè Jan!

rob alberts zei

Van Utrecht naa Arnhem treinreizend vind ik de verkleuring van de berken in de spoorbermen altijd prachtig.
Van paars naar lentefrisgroen!
Fijne zondag en vriendelijke groet