donderdag 3 maart 2011

Aarzelend breekt de zon doorNa dagen mist en nevel kwam gisteren aarzelend de zon door. Als een oranje mandarijn scheen hij door de dunne bewolking heen.


Toepasselijk op verkiezingsdag ! Een nieuw begin, nieuwe kansen, 
een nieuwe zon.

Uiteindelijk blijft het ook vandaag een tikje nevelachtig. Waarschijnlijk haalt de gedoogcoalitie van VVD-CDA en PVV geen meerderheid in de eerste kamer. Ik ben daar wel blij mee. Maar de verschillen zijn miniem.

In vergelijking met de 1e kamer verkiezingen van 4 jaar geleden zijn de verschillen enorm. Het CDA is bijna gehalveerd, de SP verliest flink, de PVV komt van niets op 10 zetels, D66 maakt 4 zetels winst.

Maar als je het vergelijkt met de vorige landelijke verkiezingen, die voor de 2e kamer in 2010, dan zijn er maar kleine verschuivingen. Zoals eigenlijk altijd houden links en rechts elkaar in een wankel evenwicht.

De grote partijen winnen of verliezen bijna niets. Ook het CDA is vergeleken met 2010 niet veel verder achteruit gegaan. De verschuivingen zitten hem bij D66, dat na een slechte periode sterk terug komt en verrassend genoeg, bij de PVV.

De Partij Voor de Vrijheid heeft vergeleken met de 2e kamer verkiezingen van 2010 ongeveer 3 procent verloren ! Zo raakt Rutte, met zijn gedoog-constructie, zijn meerderheid kwijt. Opmerkelijk, toch ?

Ik heb wel weer zin in de nieuwe lente...!
10 opmerkingen:

Antoinette Duijsters zei

Voor Limburg geen fijne dag, VVD en PVV samen aan de leiding, dat betekend een dreun voor de Limburgse natuur.

de Stripman zei

@Antoinette - Ze hebben samen maar 36% van de stemmen. Samen met de CDA 55% maar of die zo graag met ze samen willen werken ? Dat heeft ze nu geen goed gedaan...

martin zei

Ja we schrijven over de zon, maar het wordt toch politiek. Opmerkelijk, toch?

Anoniem zei

hahaha ik lees de reactie van Martin
het bloed kruipt waar het niet stromen kan:-))assyke

Anoniem zei

We gaan nu toch niet een revival van het Koningshuis krijgen met al dit zonneglorende oranje?

Anoniem zei

Tsjessus, Jan, ga toch naar Wordpress.

Wat een gedoe allemaal om een reactie te kunnen plaatsen. En nu komt die ook nog in een cache terecht.

Verder werkt op blogspot de X-atom implementatie van RSS feeds niet lekker. Jouw bijdrage vanuit Thunderbird aanklikken levert twee of drie vensters, terwijl ééntje echt genoeg is ;-)

de Stripman zei

@martin - De zon is politiek...;o)

@assyke - Reken maar...!

de Stripman zei

@glaswerk - Als inwoner van Soestdijk kom ik er haast niet onderuit...;o)

Wat nou: 'Ga toch naar Wordpress...'? Ik zit al lang op Wordpress: http://stripman.wordpress.com/

Maar het is daar zo saai en zo lelijk !

Ik heb nu voor de 'pop up'-variant van het reageervak gekozen om het duidelijker te maken voor de lezertjes. Daar heb ik nog weinig klachten over gehad...;o)

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Het is nog steeds voorlopig. Voor mij mag het voorgoed zijn.

de Stripman zei

@zelfstandig journalist - Ja, maar het zijn geen rechtstreekse verkiezingen, hè... Het is wachten tot mei voor de echte zetelverdeling bekend wordt...