dinsdag 22 maart 2011

Tournée Générale en wat je daar al niet voor moet doen...Ik weet niet hoe het met andere Nederlanders is, maar ik kijk graag naar de Vlaamse publieke zenders. Het Belgische journaal is prettiger dan het Nederlandse, de sportverslagen beter en de talkshows zijn de enige die ik kan volgen zonder me te ergeren.

Bovendien heeft het praatprogramma 'De Laatste Show' een uitstekende live-band, die complete liedjes speelt, van wel een minuut of 3 ! Kom daar eens om op de Nederlandse zenders, waar men zelfs actie voert omdat muzikanten er nooit langer dan een minuutje mogen spelen.

Een van de programma's die ik de laatste jaren probeer te volgen is 'Tournée Générale'. Een Franse term die bij de Vlamingen zoveel betekent als 'Een rondje voor de hele zaak'. Dat wil niet zeggen dat het over kroegbezoek gaat, maar wel dat bier het hoofdonderwerp is.

Muzikant Jean Blaute, hij speelde onder andere in de band van Raymond van het Groenwoud, en voormalig MTV-presentator Ray Cokes reizen door België en wijde omgeving, om bier te proeven. En de rijke historie van het bier nader te belichten, brouwers te interviewen en uiteindelijk zelf bier te brouwen.

Dat ik wel van een lekker biertje hou is geen geheim en de Belgische bieren behoren tot de wereldtop. Een programma naar mijn hart dus. Helaas wordt het tamelijk vroeg op de avond uitgezonden, op een tijdstip dat vrouw en kinderen heel andere dingen op de tv willen zien.

Opnemen op de video lukt me ook niet altijd, dus ik heb al een aantal afleveringen gemist. Voor Vlaamse digitale kijkers zijn er mogelijkheden om programma's alsnog te bekijken. Ik betwijfel of dat ook voor Nederlandse kijkers geldt, maar heb geen digitale tv, dus kan ik het niet uitproberen. Een Vlaams equivalent van onze website 'Uitzending gemist' heb ik nog niet kunnen vinden.

De website van het programma http://www.een.be/programmas/tournee-generale biedt alleen fragmenten van een paar minuten. Maar de eerste serie, die vorig jaar is uitgezonden, is inmiddels wel op DVD te verkrijgen. Niet bij mijn vaste internetleverancier bol.com. Die verkopen alleen het boek 'Tournée Générale', dat niet door de presentatoren zelf is geschreven.

De website van de Vlaamse televisie verwijst door naar een Vlaamse internetwinkel, cosmox.be, waar een 2-delige box te koop is voor 19,90 euro. Mooi, dacht ik, dan ga ik me daar inschrijven en de serie bestellen. Maar helaas... na alles ingevuld te hebben blijft het webformulier steken op 'plaatsnaam onbekend'.

Vermoedelijk kun je alleen klant worden als je in België woont. Het grappige is dat het hoofdkantoor van Cosmox in het Nederlandse Vianen gevestigd is ! Maar hoewel we dezelfde taal spreken is er op internet dus een strikte scheiding tussen Nederland en Vlaanderen.

Een tikje knorrig type ik Tournée Générale en DVD in bij Google. Ha, gelukkig ! Hij is ook te verkrijgen bij de Free Record Shop. Maar kost daar wel een tientje meer dan bij Cosmox... Nu ja, toch maar besteld. Als Nederlander moet je er wat voor over hebben, om naar een mooi programma van een Vlaamse publieke zender te kunnen kijken.

Het laatste deel van de tweede serie van Tournée Générale wordt komende woensdag uitgezonden op Een, om 21 uur 40.

15 opmerkingen:

Anoniem zei

Hoi Strip, heb het vorig jaar helemaal gevolgd. Een must voor bier-liefhebbers dit programma, wist overigens niet dat het een vervolg heeft gekregen, dacht dat het een herhaling was :(
Ooit ga ik een klein stukje van de route doen ;)

Fijne dag!

de Stripman zei

@beukmans - het is een heerlijk programma ! Nu maar hopen dat de 2e serie ook op DVD uitkomt...;o)

lebonton zei

het is wel direct gedaan met de wrange grap dat hollanders zuinig zijn. voor het goede doel zo maar tientje extra gedokt, goed zo.

Antoinette Duijsters zei

Mis ik dan toch wat/ Ik kijk namelijk al jaren helemaal geen tv meer:-)

de Stripman zei

@lebonton - Aan mij zal het niet liggen, wat dat betreft...;o)

@antoinette - Ja, dan kun je wel eens iets missen. Maar als je de DVD koopt kun je het inhalen...;o)

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

21:40 Uur is toch niet vroeg?

de Stripman zei

@zelfstandig journalist - Meestal ga ik rond die tijd naar bed. Maar dan mis ik vaak net het begin van het programma...;o)

martin zei

Daar kom je mee als het als het bijna afgelopen is. Gisterenavond stond ik naast een Belg in een cafe. Die vroeg met enige walging in zijn stem - toen hij het H-woord uitsprak - of er ook nog ander bier was.

de Stripman zei

@martin - Ja, sorry, ik ben rijkelijk laat, ik geef het toe. Maar je kunt eerdaags de DVD komen lenen, als ik hem bekeken heb...;o)

De walging van die Belg kan ik me indenken...!

Ron zei

Soms zijn er dingen die ik mis, ver weg van Nederland. Eén van die dingen is de Belgische televisie. Bedankt voor de link: ook al zijn het elke keer maar een paar minuten, het is leuk om te zien.

de Stripman zei

@ron - Graag gedaan ! Wat mij zo tegenviel was dat ik als Nederlander niets kon bestellen bij een Belgische webwinkel. Hoe zit dat voor jou in Italië ? Online Nederlandse boeken of DVD's bestellen zal ook wel lastig zijn...

Anoniem zei

Ik drink liever bier dan dat ik er naar kijk.
Al lees ik er bij jou ook weer graag over.
Ik ben een fervent Duvel drinker.

Dorstige groet

de Stripman zei

@rob - Ja, Duvel... Maar dat is sterk spul, hè...;o)

Ron zei

@de Stripman.
Ik heb eerlijk nog nooit iets uit Nederland besteld online. Ik bestel over het algemeen bij de Nederlandse visite die deze kant opkomt, maar dan vooral hagelslag. Als ik zelf in Nederland ben duik ik zelf even een boekenzaak in.

de Stripman zei

@ron - Ja, zo kan het natuurlijk ook...
Toch vind ik het gek. Het is bijvoorbeeld geen enkel probleem om als Nederlander iets te bestellen bij amazon.com, die sturen het zo op vanuit Amerika...!