Nog een bierverhaal uit het Stripblog-archief. Dit heeft in mei 2010 op het Volkskrantblog gestaan...
We gaan het
eens over zuur bier hebben. Nee, niet Suurbier, de oude
rechtsachter van Ajax en het Nederlands elftal, maar bier dat
zuur smaakt. Dat zal vreemd klinken voor mensen die bier alleen
kennen als het, licht bittere, helder gele, bruisende vocht, dat
in Nederland uit de doorsnee biertap komt.
Dat is pils en dat heeft
weinig smaak, maar als je je over dat nadeel heen zet kun
je er toch flink dronken van worden. Pils moet je niet drinken als
het zuur is geworden, dan is het bedorven. Maar er zijn biersoorten
waar met opzet een zure smaak aan gegeven wordt.
In de
Belgische tv-serie
Tournée Générale (zie dit blog), waarin een rondreis langs allerlei heerlijke
bieren wordt gemaakt, vertelt men dat ten westen van de Schelde
minder hop bij het bier wordt gedaan. Hop zorgt voor
een
bittere smaak en is een natuurlijk conserveermiddel. Om het bier
zonder hop toch houdbaar te maken wordt ouder, verzuurd bier
toegevoegd.
Een paar weken
geleden kreeg ik een mail van collega-blogger Martin Broek. Hij was
van plan een fietstocht te maken en zou daarbij door Soest rijden,
dus als ik het leuk vond kwam hij even langs. Omdat ik als eens
iets over bier geschreven had stelde hij voor om een paar speciale
biertjes mee te brengen.
Ontzettend aardig,
natuurlijk. Op de vraag welk bier ik lekker vond was
Rodenbach het eerste dat me te binnen schoot. Aan dat bier zit een
vakantieherinnering vast.
Lang geleden
fietste ik met mijn broer en een gezamenlijke vriend door de Belgische
Ardennen. De cafés en restaurants waar we stopten hadden allerlei
onbekende bieren op de kaart staan en telkens probeerden we iets
anders.
Bestoft en
verwaaid, van een hele dag fietsen, kwamen we aan in het
plaatsje Poupehan en besloten iets te gaan eten in een
restaurant. Het personeel bestond uit een moeder en dochter. Het
meisje vond ons er erg komisch uitzien, met onze lange haren,
woeste baarden en gescheurde spijkerbroeken, en terwijl haar
moeder ons met professionele gelijkmoedigheid bediende, kon zij
haar lachen maar met moeite onderdrukken.
Toen we ook nog
'trois Rodenbach' bestelden schoot ze gierend van de lach de
keuken in. Wij snapten er niets van, maar het bier dat ze daarop
bracht was wel bijzonder lekker. Roodbruin van kleur en zacht,
zoetzuur en fruitig van smaak. Zeer verfrissend.
Rodenbach bier, uit
het Belgische Roeselare, laat men rijpen in enorme, rechtopstaande,
eikenhouten vaten, de zogenaamde foeders. Voor het bottelen wordt
jong bier vermengd met ouder, verzuurd, bier.
Martin bracht
er maar liefst
drie verschillende varianten van mee. Het gewone Rodenbach, de
Grand Cru en de Vin de Céréale. De laatste is 100%, 3 jaar lang
gerijpt bier uit één speciaal vat. Het bevat weinig koolzuur, 10%
alcohol en is behoorlijk zuur van smaak. Niet echt om dagelijks
te drinken.
Nee, geef mij dan
maar de Rodenbach Grand Cru. Voor 2/3 bier dat twee jaar
op vat gerijpt heeft, gemengd met 1/3 jong bier. Heerlijke, volle
smaak. Met inderdaad zure componenten, maar ook iets zoet en
moutigs.
Martin had ook
een flesje Oude Geuze van Boon bij zich. Zijn favoriete bier. Ook een
heerlijk, fris, zuur bier, met een heel speciale brouwwijze. Het
geheim zit hem hier in de gisting die spontaan ontstaat, door het
brouwsel in een open bak te laten staan.
Ook Geuze wordt
op eiken vaten gelagerd en er worden, voor het bottelen in kleine
champagneflessen, bieren van verschillende jaargangen met elkaar
vermengd. Het bier is daarna zeer lang houdbaar. Wel 20 jaar, als
je zo lang kunt wachten.
Zowel Rodenbach als
Boon maken heden ten dage deel uit van het Palm-concern.
Uitgebreide informatie over beide bieren is te vinden op deze
website.
Op de website van
de Vlaamse zender Canvas is een fragment te zien over de
brouwerij van Rodenbach.
Foto's: De Stripman. Helaas had ik niet voor elk bier het juiste glas...
9 opmerkingen:
Zelf dronk ik gisteren een van mijn lievelings bieren: Rochefort 10. Een bier om lekker lang van te genieten.
@martin - Ja, zo'n zware trappist die dreunt wel even na !
Ik kocht vorige week, om te proberen, bij de supermarkt een flesje Gerardus Wittems Kloosterbier, dat is iets bescheidener, maar toch ook best lekker...;o)
Het water loopt me in de mond bij het lezen over die Grand Cru. Als Zeeuws Vlaming zat ik wat dat betreft altijd dicht bij het vuur.
Ik hou wel van die Belgische biercultuur.
@ron - Aha, een Zeeuws-Vlaming ! Mijn grootouders hebben een tijd in Zaamslag gewoond. Vandaar uit gingen we wel eens naar Brugge en Gent. Mooie tijden...;o)
Het is dat ik geen alcoholdrinker ben, anders zou ik hier in Vlaanderen wel wat bieren voor je kunnen uittesten :-).
@zelfstandig journalist - Staan ze niet raar te kijken als je een wijntje bestelt...?
Ik bestel alleen fris!
@zelfstandig journalist - Ah, dat moet natuurlijk ook kunnen...;o)
Ik lees soms enkele bloggers uit Roeselare en vroeger dronk ik graag Rodenbach.
Maar nooit heb ik de plaats aan het bier gekoppeld.
Leuk om dit overzicht met jouw anekdotes te lezen.
Fijn weekend!
Een reactie posten