zondag 19 juni 2011

Kunst en cultuur zullen nooit verdwijnen !Met tekenen en schilderen heb ik nooit veel geld verdiend, noch heb ik er ooit subsidie voor ontvangen. Toch doe ik het nog steeds. Met muziek maken ben ik veel minder actief. Terwijl ik daar, in de korte periode dat ik met een schnabbel-orkestje bruiloften en partijen opvrolijkte, een leuke bijverdienste aan had.

Bij kunst en cultuur gaat het niet in de eerste plaats om geld. Ik heb me bij de plaatselijke culturele vereniging een jaar of 15 als vrijwilliger ingezet voor kunst en cultuur. Vaak was ik er 20 uur per week, of meer, mee bezig. Ik kreeg daar geen cent voor. Nee, ik betaalde contributie om mijn bijdrage te mogen leveren.

Dat neemt niet weg dat de vereniging het zonder gemeentelijke subsidie een stuk moeilijker zou hebben gehad. Vooral de huisvesting zou een groot probleem zijn geworden en het aantal activiteiten was ongetwijfeld een stuk kleiner geweest. Misschien had de vereniging het wel niet gered, helemaal op eigen kracht.

Dat is een beetje het dilemma als je het over kunst- en cultuursubsidies hebt. Haal je ze weg, dan blijft er echt nog wel kunst en cultuur over. Ook als het niets oplevert blijven mensen zich daarvoor inzetten. Gewoon omdat ze het leuk en waardevol vinden.

Waarom zouden we ons dan druk maken om de bezuinigingen die het kabinet nu voorstelt ? Omdat waardevolle activiteiten zullen verdwijnen en vooral omdat de argumenten niet deugen ! We moeten bezuinigen om uit de crisis te komen, zegt men. Maar we zijn al uit de crisis.

De financiële sector, die ons in de problemen heeft gebracht, doet het weer prima. Afgelopen week betaalde nog betaalde verzekeraar Aegon een paar miljard terug, die ze van de staat geleend had. Al die bezuinigingen zijn niet nodig. En als je dan toch zo graag bezuinigen wil maak dan de goede keuzes.

De crisis wordt aangegrepen om wat rechtse sentimenten uit te leven. Uitkeringen verlagen, natuurbeschermers dwars zitten en kunstenaars pesten. Maar het zijn niet die sectoren van de samenleving die ons in de crisis gestort hebben. Een paar procent belastingverhoging voor de hoogste inkomens zou een veel rechtvaardiger maatregel zijn en net zo effectief.

Protest is daarom op zijn plaats. Er zijn allerlei acties gaande. Je kunt bijvoorbeeld lid of sympathisant worden van de vereniging Publiek, of je naam zetten onder de petitie 'Bezuinigen op cultuur zonder allefeiten? Nooit!' , al 12.000 kunstliefhebbers gingen je voor.

Je kunt meedoen aan de bezetting van Museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam op zondag 26 juni, of meelopen in de Mars der Beschaving op 26 en 27 juni, of je aansluiten bij de facebook-pagina Halbe de Sloper. En dat zijn maar een paar van de vele mogelijkheden om je ongenoegen te laten blijken.

Maar wat je ook doet, laat dit onterechte beleid niet lijdzaam over je heen komen ! Met z'n allen zorgen we ervoor dat kunst en cultuur nooit zullen verdwijnen !De Strip: Dit deel van het Stripmannen-vervolgverhaal is weer gemaakt door De Stripman zelf.
Klik hier voor deel 1 - deel 2 - deel 3 en deel 4 van deze episode...

Volgende week begint een nieuw verhaal van de Geheimzinnige Hulpman !


Lees ook de vorige hoofdstukken: De Wind - Snuf de Hond - Muzikale Droom - Theo en Francien - Motorfietsen en Sportwagens - De Klaveet - Hot City - Teringhond - Het is niet wat je denkt
  en Zork
 


12 opmerkingen:

Anoniem zei

Stripman, ik zet me in op de eerste plaats voor oude en chronisch zieken mensen en dan voor de natuur.
Dat vind ik belangrijk.

de Stripman zei

@antoinette - Natuurlijk ! De argumenten om daarop te bezuinigen zijn net zo krom. De cultuur was deze week in het nieuws, dus vandaar mijn verhaal...

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Een juiste constatering: men bezuinigt op de verkeerde zaken.

Blewbird zei

Ik krijg het gevoel dat het niet in de eerste plaats om de bezuiniging (uitgedrukt in minder uitgegeven euro) gaat, maar om het ongedaan maken van wat deze regering de verworvenheden van links noemt. Het gaat om het herstellen van de sociale verhoudingen uit de vijftiger jaren van de vorige eeuw. Dat breng je helder onder de aandacht. Ja, verzet is nodig, maar hoe pakken we dat aan?

de Stripman zei

@zelfstandig journalist - En met de verkeerde argumenten...

@blewbird - De belangrijkste vorm van verzet is het rode potlood, bij de volgende verkiezingen. Tot die tijd kunnen we, bijvoorbeeld, terecht bij de websites die ik in mijn stuk noem !

Annet zei

Creativiteit gaat altijd maar door ( de natuur is ook een creatieve daad). Er is wel zo'n 8 miljard uitgetrokken om zesbaanswegen aan te leggen...

Je stipt goede punten aan....

Waar we heen gaan Jelle zal wel zien...wie weet wat er voor goeds uitkomt (uit het protest) het leeft in ieder geval weer!

Anoniem zei

Naast de cultuur komt ook de natuur er niet best af bij dit kabinet. Gelukkig ontstaan er zomaar spontaan ook bijzondere dingen - kijk eens op mijn blog Jan :D

de Stripman zei

@annet - Het gaat er maar om de juiste keuzes te maken en te protesteren als er verkeerde keuzes gemaakt worden...;o)

@ramireziblog - Met bezuinigingen kun je spontane ontwikkelingen gelukkig niet tegenhouden. Ik ben benieuwd !

Cor zei

ben het volstrekt met je eens in zijn voetnoot rekende Arnon Grunberg heel aardig met Halbe Zijlstra af

Glaswerk zei

Een hartenkreet waar ik me wel achter kan scharen.

Hopelijk worden de stripjes niet gehalbeerd. Het is weer een strakke!

paco painter zei

Het wordt een wereld van sponsors.En vooral nog meer reclame.

de Stripman zei

@cor - Arnon heeft een scherpe blik...

@glaswerk - Geen zorgen, volgende week weer een nieuwe strip, hoor...!

@paco - Dan moet een kunstenaar nog meer zakenman worden om het hoofd boven water te houden. Veel talent zal kopje onder gaan...