zondag 12 februari 2012

Is de man de zwakste schakel ?Normaal gesproken kijk ik niet veel naar quizzen op de TV. Maar in oktober was ik een paar weken aan bed gekluisterd door ziekte en toen ontdekte ik de Britse quiz The Weakest Link. In ons land is die een paar jaar te zien geweest, in een Nederlandse versie, die De Zwakste Schakel heette.

Onze versie werd gepresenteerd door Chazia Mourali. Haar poging om de originele strenge quizmeesteres, Anne Robinson, te imiteren sloeg de plank zo ernstig mis dat het met haar TV-loopbaan daarna nooit meer echt goed gekomen is.

Die strenge, plagerige, maar ook humoristische presentatie is een van de grote troeven van de Weakest Link. Anne Robinson doet het virtuoos, scherp, maar toch zo dat je gelooft dat ze diep van binnen een tof wijf is. Bij Chazia is die gedachte nooit bij me opgekomen.

Ook het gegeven dat de deelnemers moeten samenwerken, maar elke ronde de zwakste speler weg moeten sturen, is slim gevonden. Met de weggestuurde deelnemers volgt dan nog een korte evaluatie. De meesten nemen hun exit opvallend sportief op.

Het is lang geen makkelijk spel. Dat blijkt wel uit het gegeven dat, van de mogelijke 10.000 pond aan prijzengeld, maar zelden meer dan 3000 pond binnen wordt gehaald. De vragen, over allerlei onderwerpen, nemen bovendien in elke ronde in moeilijkheid toe.

Mijn reden om te kijken was dat ik me, na een week hoge koorts, afvroeg of mijn hersens nog wel goed functioneerden. Dat viel mee, hoewel ik van een aantal categorieën, zoals moderne popmuziek, of bekende Britten, bijvoorbeeld, niet veel afweet. Gaandeweg groeide mijn bewondering voor de kandidaten die, ondanks de stress van de studio en de kritische vragen van Anne Robinson, goede antwoorden bleven geven en de finale haalden.

Wat me ook opviel was dat er, bij de 9 deelnemers, steeds 5 mannen zijn en maar 4 vrouwen zijn. Is dit discriminatie ? Ja, dat is het. Maar positieve discriminatie want, na een paar maanden kijken, ben ik tot de conclusie gekomen dat mannen gewoon minder kans hebben in dit spel.

Of ze minder goed tegen de spanning kunnen, of eerder in de war gebracht worden door de presentatrice, ik weet het niet. Maar in de afgelopen weken zag ik bij de finalisten minder mannen dan vrouwen, 7 tegen 9. En de vrouwen wonnen ook de finale vaker: 5 tegen 3.

De slotsom lijkt duidelijk: mannen zijn de zwakste schakel. Al kan het ook zijn dat de, zeer beleefde, Britse man het moeilijker vindt om een vrouw uit het team weg te sturen. Vrouwen hebben misschien minder scrupules. Een keer gaf een kandidate dat ook ruiterlijk toe: ze had een man weggestemd om het met de vrouwen onderling uit te kunnen vechten.

Ik vraag me af of er ooit serieus onderzoek naar dit gegeven is gedaan. Sociologen en antropologen hebben nog een paar maanden de tijd. Aan het eind van het lopende seizoen stopt de quiz. Anne Robinson wil, na 11 jaar, iets anders gaan doen. En de BBC acht haar inbreng zo essentieel voor de Weakest Link, dat ze geen vervanger voor haar gaan zoeken, maar met het programma stoppen.

Zie ook:

Op de officiële website van het programma zijn fragmenten te zien, maar helaas niet voor Nederlandse internetters. YouTube biedt uitkomst. Daar zijn clips te zien uit de Zwakste Schakel en van de originele Weakest Link 

Ps: De Weakest winnaars in de week van 13 feb. 2012:
Deelnemers: 25 man, 20 vrouw
Finale: 5 man, 5 vrouw
Winnaars: 3 man, 2 vrouw


Week van 20 feb. 2012:
Deelnemers: 25 man, 20 vrouw
Finale: 3 man, 7 vrouw
Winnaars: 2 man, 3 vrouw


Week van 27 feb. 2012
Deelnemers: 25 man, 20 vrouw
Finale: 7 man, 3 vrouw
Winnaars: 4 man, 1 vrouw

Tussenstand:
Deelnemers: 115 man, 92 vrouw
Finale: 22 man, 24 vrouw
Winnaars: 12 man, 11 vrouw

Dus terwijl er 23 mannen meer aan het spel mee hebben gedaan wisten ze maar 1 keer meer te winnen...

In de week van 5 maart staan er geen uitzendingen gepland. De eerstvolgende is op 12 maart...


De Strip: Dit deel van het Stripmannen-vervolgverhaal is weer gemaakt door de Geheimzinnige Hulpman. Klik hier voor deel 1 - deel 2 - deel 3 - deel 4 - deel 5 - deel 6 - deel 7 - deel 8 en deel 9 van deze episode.


Klik op de strip voor een grotere weergave. 

Bezoek ook de website van  de Geheimzinnige Hulpman !

Ga voor eerdere hoofdstukken naar het Strip Jaaroverzicht van 2011 


9 opmerkingen:

Cor zei

leuk hoor mooi ook de illustratie;( tssen haakjes) normaal gesproken eigenlijk een gek gezegde , want hoe spreek jij abnormaal hou je dan wel van kwissen en ja die Morali dat vind ik ook een beetje jammer

de Stripman zei

@cor - Abnormaal gesproken ben ik dol op quizzen...;o)

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Niet iedere vrouw is toch even sterk ook, zie Morali.

de Stripman zei

@zelfstandig journalist - Dat is waar. Maar over het grote geheel genomen zijn de mannen toch zwakker...;o)

Meneer Opinie zei

Volgens mij is de steekproef zo klein dat de gevonden verschillen niet significant zijn. We kunnern dus op grond van deze gegevens niet stellen dat de man de zwakste schakel is. Ik stel voor dat je nog 25 uitzendingen bekijkt en dan de berekening nog eens uitvoert.

de Stripman zei

@meneer opinie - Daar zit wat in. Maar ik kijk al langer dan 2 weken. Voorheen had ik de indruk dat de mannen, ondanks een getalsmatige meerderheid, niet vaker wonnen dan de vrouwen. Mijn steekproefje bevestigt mijn indruk.

Maar ik blijf kijken en turven...;o)

martin zei

Nooit gezien, maar het klinkt wel leuk, Ik turk Buitenhof een beetje op vrouwelijke en mannelijke winnaars, als je aan mag schuiven ben je al winnar. Maar daar blijkt dat mannen irl (is wetgenschap, bedrijfsleven, politiek) 3x beter scoren dan vrouwen.

aadverbaast zei

Het is maar wat je de zwakste schakel noemt. In een democratisch huwelijk maak je de volgende afspraak: ben je het eens dan beslist de man. Ben je het oneens dan beslist de vrouw.
Ideaal!

de Stripman zei

@aadverbaast - Het mooiste van alles is dat de BBC klaarblijkelijk direct doorzag dat mannen bij deze quiz in het nadeel zijn. Daarom mogen er natuurlijk meer meedoen...;o)