zondag 4 december 2011

Hutspot en oud bruin bierAfgelopen dinsdag reed ik met de scootmobiel naar de Albert Heijn om daar ingrediënten voor hutspot te kopen. Ik had me voorgenomen om er runderlappen bij te stoven, in een lekker Belgisch biertje. Maar wat ik niet wist was dat, de zaterdag daarvoor, een deel van het plafond van de winkel ingestort was.

Geen persoonlijke ongelukken, maar wel zoveel chaos dat er de hele week verbouwd en opgeknapt moest worden. Later las ik in de plaatselijke krant dat het samenhing met een niet goed functionerend brandalarm, dat afgegaan was door stoomontwikkeling op de broodafdeling.

Hoe dan ook, ik werd door een vriendelijke jongeman tegengehouden toen ik door de schuifdeuren naar binnen wilde rijden. Ik moest ergens anders mijn hutspot en bier zien te krijgen.

Op korte afstand is er niet veel keus. Er is een slijter en een slager, maar ik vestigde mijn hoop eerst op de Lidl. Dat is geen winkel waar ik vaak kom, sterker nog, sinds ik mijn scootmobiel heb ben ik er nog niet geweest en daarvoor moet het ook zeker 5 jaar geleden zijn.

Bij het binnenrijden merk ik het al snel, dit gaat niet eenvoudig worden. Veel onhandige hoekjes en pilaren, zie daar maar eens je weg te vinden in een stoel op wielen. En dan is het aanbod ook nog eens beperkt. De tandpasta, die ik eveneens had willen kopen, kan ik wel vergeten.

Lidl is van oorsprong Duits en verkoopt veel producten die uit dat land komen. Niets mis mee, al worden de meeste waren in opengesneden dozen uitgestald. Geeft eigenlijk ook niets, een beetje minder luxe en show, kan geen kwaad. En aardappels, wortelen en uien hebben ze. Riblappen ook, dus zit snor.

Dan het bier. Ook daarvan is het meeste Duits en in blik. Mijn voorkeur zou uitgaan naar een donker biertje. Tsja, dat wordt wellicht lastig. Maar daar ontdek ik een stapel sixpacks van het Belgische Petrus bier. Voor mij onbekend, maar daarom juist wel leuk.

Mijn oorspronkelijke plan was om een paar flesjes van hetzelfde bier te kopen. Een flesje voor in het stoofvlees, de rest om er bij te drinken. Dit sixpack presenteert me met een probleem, zes verschillende varianten ! Welke moet ik opofferen voor in de sudderpan ?

Door huiselijke verwikkelingen kom ik er pas twee dagen later toe om mijn hutspot te koken. Dus heb ik even tijd om er over na te denken en vast een paar flesjes open te maken. Ik had nog nooit bier van Petrus, 'The key to heaven' volgens het etiket, gedronken. Dus alles is een verrassing:

Petrus Oud Bruin - Oud bruin uit België is niet het slappe zoete goedje dat de Nederlanders er traditiegetrouw van brouwen. Om te beginnen is het sterker dan normaal pils, 5,5 % en het is niet zoet. Okee, een ietsepietsie zoet zit er wel in, maar verrassend genoeg ook wat zuur. Daardoor heeft het wel wat weg van Rodenbach. Wat niet vreemd is want ook dit bier laat men rijpen op eikenhouten vaten. Erg lekker !

Petrus Aged Pale – Bij Pale denk je al gauw aan Ale, stevig bier uit Engeland. Maar dit is een Belgische specialiteit. De smaak komt als een complete verrassing: zuur ! Ik had eerder iets tripel-achtigs verwacht, misschien ook omdat er 'Trappist', in reliëf, in het glas van het flesje geperst is, maar dit bier lijkt meer op oude geuze. Het is behoorlijk zwaar, 7,3 % beendroog, behoorlijk koolzuurhoudend, maar heeft niet veel schuim. Een beetje zoet had het wat makkelijker drinkbaar gemaakt.

Petrus Blond – Een stevig, lichtgekleurd bier van hoge gisting. Doet een beetje denken aan De Koninck, uit Antwerpen.

Petrus Speciale – Een amberkleurig bier, dat ik uiteindelijk opgeofferd heb om het vlees in te laten sudderen. Maar eerst wel even geproefd, natuurlijk. Mooie schuimkraag, mooie, donkergele kleur. Neutraal van smaak. Prettig biertje.

De andere twee, Petrus Bubbel Bruin en Golden Tripel, bewaar ik nog even voor een later moment...

Zie ook:En ook hutspot is te vinden op Wikipedia De Strip: Dit deel van het Stripmannen-vervolgverhaal is weer gemaakt door de Geheimzinnige Hulpman. 


Klik op de strip voor een grotere weergave. 

Bezoek ook de website van  de Geheimzinnige Hulpman !


Lees ook de vorige hoofdstukken: De Wind - Snuf de Hond - Muzikale Droom - Theo en Francien - Motorfietsen en Sportwagens - De Klaveet - Hot City - Teringhond - Het is niet wat je denkt - Zork - Slapend rijk - Hoe het verder ging met Theo  - In het Theater - Túareg en de Zwarte Toren - Kussengevecht  - Er gebeurt nooit iets 

 

16 opmerkingen:

Ron zei

Toch een nuttige afwisseling geweest, concludeer ik. En hoe was de hutspot?

de Stripman zei

@ron - Heel behoorlijk. Vooral het vlees was lekker...;o)

Bart zei

Ja, dat valt in de praktijk vaak tegen denk ik, met je scootmobiel manoeuvreren binnen zo'n winkel.
Zo staan er bij ons vaak vakkenvullers met grote karren, en kan je er zelfs met je boodschappenkarretje nauwelijks of niet door. Persoonlijk vind ik het maar niks, dat vakkenvullen tijdens openingsuren, maar dat zal wel aan de economie liggen...voor mijn gevoel werd dat, ooit, allemaal na en voor de openingstijden gedaan... :-)

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

En welk bier is er nu uiteindelijk in de hutspot gegaan?

Anoniem zei

Bedankt voor de bierproeven.

Anoniem zei

De link naar de geheimzinnige hulpman werkt niet.

Antoinette Duijsters zei

Gelukkig hebben we hier geen Lidl:-)
En bier, brrr:-)

Annet zei

Moet je nagaan dat ik al zonder stoel blijf steken in onhandig geplaatste pilaren e.d....

Het eten lijkt me héérlijk!

Mooie dag nog Jan....(mooie luchten hier vooralsnog):^)

Annet zei

Ik blijf niet 'in' de pilaren steken:*) maar soms ertussen...

de Stripman zei

@bart - En dan ook nog een onbekende winkel die je een paar keer moet doorkruisen voor je vindt wat je zoekt...;o(

@zelfstandig journalist - In de hutspot ging geen bier, alleen bij het vlees. En dat was dus de Speciale...;o)

@appelvrouw - De link is wel goed, maar de website doet het helaas niet altijd...

@antoinette - Voor bepaalde producten kun je best bij de Lidl terecht. Maar voor andere dus niet...;o)

@annet - Ik reed me op een zeker moment bijna klem in een hoekje achter een pilaar. Toen zette een andere klant haar kar pal achter me en stond ik helemaal vast...;o)

Cor zei

draadjesvlees ipv een scharrelworst en hutspot ik krijg er subiet zin in

de Stripman zei

@cor - De jeugd van tegenwoordig is er niet verzot op. We koken het dus zo weinig dat ik echt even moest nadenken hoe het ook alweer ging...;o)

Glaswerk zei

Verrassend, zelfs in de stripjes begin je al te relativeren.

de Stripman zei

@glaswerk - Ja, de verhalen van de Geheimzinnige Hulpman zijn fel realistisch...;o)

Catharina zei

De uitbater van de Lidl hier heeft de zaak een jaar geleden gesloten, alles eruit gesloopt en opnieuw ingericht. Nu is het modern, ruim en licht. Geen losse dozen op de grond.

Helaas grijp ik bij de koffie en nog een heel aantal producten mis.... maar verder is het een prima winkel.

Anoniem zei

Leuk stukje Jan!
Hier is de jeugd dol op stoof- en oven gedoe.
groet van Oma :)