Engelsen zijn rare
jongens. Maar, terwijl ze de Fransen uitschelden voor
'kikkervreters', zal het toch niet zo zijn dat ze zelf padden eten ?
Een traditioneel Engels gerecht heet immers 'Toad in the hole', een
pad in het gat, dus.
Maar zo letterlijk
moet je het niet nemen. Geen amfibieën bij de ingrediënten voor dit
ovengerecht. Wel (runder-)worstjes en een dik pannenkoekbeslag.
In diverse kookprogramma's van de BBC
had ik het al eens voorbij zien komen en laatst stond er zelfs een
recept in de Allerhande, het blad van Albert Heijn.
Er zijn verschillende varianten. Je
kunt spek om je worstjes wikkelen, of een uitje mee laten bakken, je
kunt er jus bij maken, of niet. En je kunt het maken met gewone
tarwebloem of met zelfrijzend bakmeel. Ik vond op de Goodfood-website
van de BBC een uiterst simpel basis recept.
Neem een flinke
ovenschaal, in mijn geval een ronde met een doorsnee van 25 cm, doe
daar een scheut zonnebloem olie in. Drapeer er 8 biologische
runderchipolata-worstjes in en zet de schaal in een voorverwarmde
oven. Ongeveer 15 – 20 minuten, op 200 graden.
Maak ondertussen
een dik pannenkoekbeslag, van 140 gram bloem, 1/2 theelepel zout, 2
eieren en 175 ml halfvolle melk.
Als de worstjes klaar zijn, het vet moet
sissend heet zijn, haal je de schaal uit de oven en gooit het beslag
erbij. Zorg dat in ieder geval de randen bedekt zijn, die worden
lekker knapperig.
Het geheel weer terug in de oven, voor
20 tot 25 minuten, op 200 graden. Als het beslag mooi bruin is is je
toad in the hole klaar. Eventueel serveren met een jus, of saus, naar
keuze en doperwtjes.
Ik maakte er een
jus bij van een klont margarine, waarin ik wat prei en kleingesneden
knoflook fruitte, samen met wat hamblokjes die nog in de koelkast
lagen. Een eetlepel bloem erbij, goed roeren, dan water toevoegen tot
de gewenste dikte bereikt is. Op smaak brengen met een half
bouillonblokje, een scheutje ketjap manis en wat tomatenketchup.
Waarom gerecht Toad in the Hole genoemd
wordt schijnt niemand precies te weten. Op de Engelse Wikipedia
wordt verondersteld dat het misschien komt omdat de worstjes op
padden die uit hun holletje kijken zouden lijken. Maar erg overtuigd
zijn ze daar niet van. Het smaakt in ieder geval wel lekker...!
8 opmerkingen:
Blijven rare jongens die Britten. The fatter the better is ook een uitdrukking die ze niet vreemd voorkomt.
Maar ik moet toegeven: ziet er best lekker uit. ;-)
Ziet er wel bijzonder uit. Wel lekker en maagvullend, maar ik begin er toch nog even niet aan
@aadverbaast en @cor - Ja, voor de slanke lijn moet je het niet eten. Maar je kunt het delen met meerdere eters en dan de volgende dag iets met veel sla nemen...;o)
ik begreep het al niet. ik heb een nummer met die titel op de cd 'atcha' van chris jagger, broer van mick.
Niets voor vegetariërs.
@lebonton - Ja, op die manier wordt menig songtext-raadsel opgelost...;o)
@zelfstandig journalist - Vervang de worstjes door vega-balletjes en voila...;o)
Daar had ik nog niet aan gedacht :-).
Ik had het recept ook in de Allerhande zien staan en had zo mijn twijfels, maar het ziet er zo eigenlijk best lekker uit.
Een reactie posten