zondag 15 januari 2012

Okee, ik ben een internet-junkie, maar toch geen internet-stalker ?


Tot een jaar of 6 terug deed ik op internet niet veel meer dan een beetje mailen en surfen. Dat veranderde toen ik ging bloggen bij de Volkskrant. Ik begon voorzichtig mijn netwerkje uit te breiden. Want als je eenmaal je teksten en tekeningen op het internet hebt staan, wil je ook dat er zoveel mogelijk mensen naar komen kijken.

Eerst met een Hyves-account. Dat had ook z'n voordelen op de momenten dat het Volkskrant-blog te kampen had met technische problemen. Verontruste en soms wanhopige VK-bloggers vonden elkaar dan op Hyves en klaagden hun nood.

Gaandeweg kwamen daar andere accounts bij, bijvoorbeeld op Netlog, Linked-In en Ekudos. Maar vooral Twitter en Facebook blijken handige platforms waar oude blogvrienden contact met elkaar kunnen houden en nieuwe vrienden maken.

Er zijn mensen en dat zijn niet de minsten, die het allemaal maar niets vinden dat internetgedoe. Als je alleen maar contact met elkaar hebt via een beeldscherm, weet je onderhand niet meer hoe het is om een echt mens te ontmoeten, zeggen ze.

Ik vind dat een tikje overdreven. Juist door het internet heb ik de laatste jaren, waarin ik weinig de deur uit kon, toch nieuwe vrienden gemaakt. Een aantal daarvan heb ik daarna ook echt, in levende lijve, ontmoet. Als er geen internet was geweest zat ik nu eenzaam en depressief achter de geraniums.

Een internet-fan ben ik ! Misschien zelfs wel een internet-junkie. Maar onlangs kreeg ik even de indruk dat ik, door sommigen, wellicht als een internet-stalker gezien werd. Dat gaf te denken.

Dat kwam door Facebook, het medium waarmee je je hele leven, met de hele wereld, zou kunnen delen. Men moedigt je namelijk erg aan om zoveel mogelijk persoonlijke details en voorkeuren prijs te geven. Maar opgepast ! De beheerders van Facebook zijn al eens in opspraak gekomen, omdat ze niet erg zorgvuldig met al die persoonlijke gegevens omgingen.

Voor hen is het  handelswaar. Bedrijven zijn razend geïnteresseerd in wat mensen leuk en interessant vinden en sturen daar dan doelgericht hun reclamepijlen op af.

Op mijn Facebook-profiel staan daarom niet veel persoonlijke gegevens. Ik ben er niet op uit om mijn persoonlijke zelf op internet uit te venten. En in de persoonlijke details van anderen ben ik ook niet bovenmatig geïnteresseerd.

Mij gaat het er om mijn verhalen en strips onder de aandacht te brengen. Daarvoor is het uiteraard wel leuk om zoveel mogelijk internet-vrienden te hebben. Bijvoorbeeld op Facebook.

Dat is op zich niet zo moeilijk. Er zijn tientallen voormalige VK-bloggers op Facebook actief. Voeg daar nog wat vrienden en famillieleden aan toe en ik was in geen tijd de 100 vrienden gepasseerd. Daarna vond ik nog wat vrienden van vrienden en kennissen van kennissen en zo dikte het aan tot ruim 150.

Facebook helpt zelf ook mee met het vinden van nieuwe vrienden. Ze doen voortdurend suggesties, in de marge van je startpagina. Kent u deze persoon ? Is dit misschien een vriend of vriendin ? Hij of zij heeft wel 5, 6, of 7 vrienden gemeen met u. Stuur hem of haar eens een vriendschapsverzoek.

Goed dat deed ik dus een paar keer. Soms werd daar enthousiast op gereageerd, soms hoorde ik niets en vergat het. Maar laatst kreeg ik bij het inloggen ineens een melding dat er over mij geklaagd was. Ik had vriendschapsverzoeken gestuurd naar mensen die ik helemaal niet kende.

Goh, ja, um... Dat kon best eens waar zijn. Maar is dat dan zo erg ? Jazeker ! Dat is streng verboden ! Ik werd verwezen naar de reglementen en gemaand mijn leven te beteren.

Enige tijd later klikte ik weer eens op iemand die me wel vaag bekend voorkwam. Kort daarop werd ik weer door Facebook terecht gewezen. Nu werd me zelfs een week lang verboden om vriendschapsverzoeken te versturen. Dat verraste me toch wel. Ik ben toch geen enge man, die zich ongevraagd in andermans internetleven probeert te dringen ?

Een verkeerd imago ontstaat voor je er erg in hebt. Dat moeten we niet hebben. Dus voorlopig doe ik maar geen actieve pogingen meer om mijn vriendenkring op Facebook te vergroten. Ik wil niemand zenuwachtig maken met ongewenste avances. Maar als jullie Facebookers kennen die je geschikt vindt om aan mij voor te stellen, doe dat dan gerust. Ik beloof bij deze discreet met hun geheimen om te zullen gaan...

Zie in de rechterkolom voor links naar een aantal van mijn internet-accounts.De Strip: Dit deel van het Stripmannen-vervolgverhaal is weer gemaakt door de Geheimzinnige Hulpman. Klik hier voor deel 1 - deel 2 - deel 3 - deel 4 en deel 5 van deze episode.


Klik op de strip voor een grotere weergave. 

 

Bezoek ook de website van  de Geheimzinnige Hulpman !

Ga voor eerdere hoofdstukken naar het Strip Jaaroverzicht van 2011 


15 opmerkingen:

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Ik facebook niet veel op vrienden. De mensen die ik ken en op Facebook zitten, heb ik al toegevoegd. Daar laat ik het bij.

petrus zei

Ik post op faceboek mijn blog en verder hou ik kontakt met enkele vrienden. het is vooral handig als je kontakten in andere werelddelen wil onderhouden.

Cor zei

ik link naar facebook mijn blogs en ook heb ik op fb contact met oudleerlingen en dat is best leuk

martin zei

Jij een stalker? Er zijn wel eens mensen die vrienden willen worden waarvan je geen idee hebt, maar vriendschapverzoek toch ook weigeren (al is dat ook niet gemakkelijk). Het is een beetje dubben. Aan de ene kant doen ze er alle s aan om tout le monde lid van fb te maken aan de andere kant moeten mogelijke missers door zogenaamd krachtig beleid voorkomen worden.

Bart zei

Pffff...wat een gedoe, Jan.
En wat een rare acties van dat facebook...
Gewoon jezelf blijven, dat probeer ik ook. Op verzoeken (het gebeurt) om foto's van mezelf, of meer privé informatie ga ik ook nooit in. Hooguit dan in een privé-berichtje, achterom, maar zeker niet open en bloot op hyves, facebook of mijn eigen blog.
Gelukkig mogen we dat allemaal zelf nog uitmaken hè... ;-)

Bart zei

Ik ben nu trouwens ook bekeerd tot het reageren-met-popup Jan, haha! ;-)
Het zijn zulke knoeiers bij Blogspot, ongelooflijk.
Eerst verknallen ze de typografie van de reactievelden (wat voor die tijd nog gewoon OK was), en nu lopen ze ineens 9 uur achter in de genoteerde tijdstippen van reageren.
Dat allemaal alleen maar in die 'andere' reactie-modus, waar ik tot nu toe bewust voor gekozen had.
Maar ik ben het geknoei nu dus onderhand zat, en...zwicht maar... :-)

de Stripman zei

@zelfstandig journalist en @petrus - Het blijft een beetje dubbel. Aan de ene kant maak je blogs en zet je die op Facebook. Daarmee wil je (ik dus ook) zoveel mogelijk mensen bereiken. Aan de andere kant beperk je je activiteiten op Facebook en wil je niet teveel van jezelf prijs geven...

@cor - Daar is het prima geschikt voor...;o)

aadverbaast zei

Gezien je toenemende snelheid van het produceren van blogs lijkt het alsof de verslaving alleen nog maar toeneemt Stripman. Je hebt waarlijk de smaak te pakken gekregen!

de Stripman zei

@martin - Volgens mij houden ze ook de illusie van privacy hoog. Ik ga er van uit dat alles wat ik op internet zet in zekere mate openbaar is, dus denk ik na over wat ik plaats. Maar sommige mensen beschouwen hun facebook-pagina als hun eigen privé-ding. Die schrikken zich klaarblijkelijk rot als daar een onbekende opduikt...

@bart - De problemen met reageren, in het verleden, hingen ook samen met dat reactieformulier onderaan de pagina. In de pop-up-versie waren altijd de minste storingen...

de Stripman zei

@aadverbaast - Ik dacht juist dat ik het rustig aan deed...;o)

Bart zei

Klopt helemaal, wat je zegt Jan: een tijdje terug was er ook doffe reactie-ellende bij dat 'ingesloten' reactieformulier. En ik herinner me dat de pop-up versie toen goed bleef werken, ja.
Ik ben helemaal om, Jan, haha! ;-o)

Antoinette Duijsters zei

Ook voor mij is internet een uitkomst, maar de laatste maanden gaat het wat minder, door gezondheids problemen. maar ik hoef niet te veel "vrienden "liefst mensen waar ik echt wat mee heb.

de Stripman zei

@antoinette - Ik ben altijd weer blij als ik iets van je lees. Hoop dat je gezondheid weer snel opknapt !

Catharina zei

Dus als je in het rijtje (door Facebook zelf aangeboden)
"Mensen die je misschien kent"
Iedereen aanvinkt loop je het risico dat je de Facebook regels overtreed?

Weer wat geleerd (hoofdschuddend)

de Stripman zei

@catharina - Het verbaasde mij ook, maar zo zit het in elkaar...