zondag 29 januari 2012

Zijn jullie ook dropzuchtig ?


Er is van alles mis met mij, maar van verslavingen heb ik niet erg veel last. Afgezien van de gezonde dingen dan, waar de meeste mensen aan verslingerd zijn, zoals slapen, ademhalen, eten en drinken.

Toen ik een jong ventje was vond ik het leuker om mijn eigen gang te gaan, dus van groepsdwang om te gaan roken heb ik nooit last gehad. Later zijn er wel tijden geweest, waarin de gezelligheid zulke grote vormen aannam, dat alcoholisme op de loer lag. Maar het ontbrak me  aan het doorzettingsvermogen om echt aan de drank te raken.


Maar, terwijl ik verder helemaal geen zoetekauw ben, heb ik wel een lichte dropverslaving. Er is altijd wel alcohol in huis, maar er gaan vaak dagen voorbij waarin ik er niet eens aan denk om een borrel in te schenken. Een dag zonder drop echter, dat komt zelden voor.

Vroeger is het wel eens behoorlijk uit de hand gelopen met dat drop eten. Als ik er 's ochtends al aan begon was er geen houden meer aan. Ik kon zakken achter elkaar naar binnen werken.

Echt gezond is het dan niet meer. Teveel drop kan tot hoge bloeddruk leiden en darmklachten. Dus heb ik mezelf op een strak regime gezet. Geen drop voor 4 uur 's middags en dan niet meer dan een dropje of 4.

Het schijnt dat drop eten een typisch Nederlandse liefhebberij is. Er zijn wel andere landen waar ze het doen, Groot-Brittannië, de VS, de Scandinavische landen, maar hun drop is toch heel anders dan de onze en veel minder populair.

Wij eten meer drop dan enig andere soort snoepgoed. Op de website van dropfabrikant Klene is te lezen dat er in ons land jaarlijks 33,6 miljoen kilo drop gegeten wordt, zo'n 8 miljard dropjes. Dat is zo'n 500 dropjes per persoon per jaar.

Mijn 4 dropjes per dag komen neer op 1460 stuks per jaar. Dat is bijna 6 kilo ! Ik ben dus toch een grootverbruiker. Hoewel... als er 2 Nederlanders zijn, die helemaal geen drop lusten, heb je al een liefhebber als ik nodig om de gemiddelde consumptie een beetje op peil te houden.

Over de gezondheidsaspecten van dropgebruik lees je trouwens verschillende berichten. Op de ene website staat dat meer dan 50 gram per dag slecht kan zijn. Maar op een andere staat, dat het zoethoutextract in drop, gaatjes in je gebit helpt voorkomen.

Geruchten dat drop schadelijk zou zijn voor het mannelijke libido worden tegengesproken. Een remmend effect op de seksuele lusten zou pas optreden als je meer dan 300 gram drop achter de kiezen hebt. En dat is wel een heel grote berg.

Het schijnt dat zoete drop minder gezond is dan zoute. Dat is een meevaller ! Want ik hou meer van de zoute varianten zoals Boerderijdrop, Topdrop, de Waterwerken van Klene, de Jubes van Venco, of de dropharingen van Katja.

Het maakt me nieuwsgierig naar de voorkeuren van anderen. Zijn jullie ook dropzuchtig, beste lezers ? En welke soorten hebben dan de voorkeur ? En bewaren jullie de drop ook in een speciale droppot, of -blik...?

Dropfabrikanten hebben smakelijke websites. Bijvoorbeeld die van Venco , Katja en de eerder genoemde Klene. Daar vind je meer informatie over de geschiedenis, de productiemethode en voedingswaarde van drop.

Zie verder op Wikipedia: Drop en ZoethoutDe Strip: Dit deel van het Stripmannen-vervolgverhaal is weer gemaakt door de Geheimzinnige Hulpman. Klik hier voor deel 1 - deel 2 - deel 3 - deel 4 - deel 5 - deel 6 en deel 7 van deze episode.


Klik op de strip voor een grotere weergave. 

Bezoek ook de website van  de Geheimzinnige Hulpman !

Ga voor eerdere hoofdstukken naar het Strip Jaaroverzicht van 2011 


21 opmerkingen:

martin zei

Mijn portie mag je er bij hebben. Dat is toch zeker 5,5 kilo. Af en toe wat engelsdrop (daar kan ik moeilik afblijven).

de Stripman zei

@martin - Dank je, maar meer drop wil ik eigenlijk niet eten...;o)

Een enkel Engels dropje, okee, maar toch liever iets zouters...

Antoinette Duijsters zei

Nou Stripman, voor mij geen drop, ik vind het niet lekker.
Mijn probleem extra bittere chocolade
die heb ik dan geransoeneerd:-)

De strip is wel spannend.

Glaswerk zei

Nee.

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Ik eet zelden drop. In Vlaanderen eet men het haast sowieso niet en ook in Nederland at ik het weinig. Af en toe Engels drop, net als Martin. Ik heb eerder een Haribo-verslaving. Als ik Haribo-snoep zie, tast ik altijd wel toe. Zelf haal ik het, heel verstandig, niet in huis.

de Stripman zei

@antoinette - Een chocoholic, dus ? Daar heb ik dan weer geen last van...;o)

@glaswerk - Okee...;o)

@zelfstandig journalist - Jij houdt dus meer van zoet. Ooit heb ik in België eens een zakje manneke pis drop gekocht. Het smaakte precies zoals de naam doet verwachten...;o)

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Zout dus :-).

de Stripman zei

@zelfstandig journalist - Niet erg smakelijk...;o(

Cor zei

nee ik ben meer drankzuchtig9HOE PLAATS JE JE STUKKIES HIER sTRIP

de Stripman zei

@cor - Dat kan ook gebeuren. Stukjes plaatsen gaat via het dashboard, nieuw bericht en dan in het opmaakvak gooien en prutsen tot het er goed uitziet...;o)

Margreet zei

Muntdrop vind ik eigenlijk de lekkerste, maar de varianten van Oldtimer (in die doosjes) vind ik ook erg lekker. Een verslaving kan ik het zeer zeker niet noemen, meer 'een dropje op zijn tijd'.

de Stripman zei

@margreet - Heel verstandig en matig !

De oldtimers zijn zeker ook lekker...;o)

Anoniem zei

De keiharde statistieken lezend, moet ik toegeven dat ik toch wel boven het gemiddelde uitstijg (op dit vlak..). En ja, uiteraard hoort daar de droptrommel bij. Wat zou je zonder moeten? ;-)

de Stripman zei

@aadverbaast - Ik zou het ook niet weten. Nog onlangs hebben we het blik, dat zeker 10 jaar trouwe dienst heeft gedaan, vervangen door een mooi nieuw exemplaar...;o)

Maar wat is jouw favoriete drop, Aad ?

Herman zei

Drop, met een voorkeur voor zout, vind ik eigenlijk wel lekker. Maar ik koop het bijna nooit. Want als ik eens een zakje koop, dan ik dat zakje vrij snel leeg. Daarom koop ik het zelden (meestal alleen voor in de auto).

Bart zei

Ja, voor mij is het ook een valkuil, Jan, lekkere drop.

Omdat ik dan geen maat kan houden krijg je inderdaad last van hogere bloeddruk, maagprotesten of toch tenminste een beetje misselijk, en ook nog eens darmproblemen.

Eigenlijk is het maar het veiligste om het niet in huis te hebben... ;-)

Bart zei

De lekkerste drop?
Van die grote, zachte, wel iets zout.
Ook: Engelse drop en die gekleurde kleine dropstaafjes.

Helaas lukt het me maar slecht om het met mate te kunnen eten. Pas had ik wel een oplossing: gewoon bij het Kruidvat van die losse drop kopen, die wordt afgewogen nadat je het zelf geschept hebt. En....een heel kleine portie gekocht, dus! :-))

de Stripman zei

@bart - Dat is ook een goede oplossing...;o)

Paul Nijbakker zei

Ben geen dropfanaat, kan er ook niet zo goed tegen, maar als ik Nederlandse drop zou moeten kiezen dan is het harde laurierdrop.
De Noorderlingen alhier zijn verslingerd aan sterke salmiakdropjes. Zoute drop en van die grote drop kennen ze pas sinds de opkomst van die snoeparcades in de supermarkten (van dubbelzout houden ze niet).

de Stripman zei

@paul nijbakker - Dat is goed om te weten. Als ik nog eens jouw kant op zou willen dan moet ik dus drop meenemen...;o)

John Baarschot zei

mmm lekker honingdrop...