zondag 8 januari 2012

Origineel Zwitsers Ski-ondergoedVan mijn zorgzame ouders kreeg ik, vlak voor kerstmis, een setje origineel, Zwitsers, Ski-ondergoed cadeau. Het bestaat uit een katoenen hemd met lange mouwen en een kolletje en een bijpassende onderbroek met lange pijpen. Alles uitgevoerd in fraai donker blauw.

Prachtig ! Maar wat, beste Stripman, moet jij nu met origineel, Zwitsers, Ski-ondergoed ? Zullen jullie misschien vragen. En dat is een heel begrijpelijke vraag, want ik zie mezelf ook niet meer van een Zwitserse berg af skiën. Niet alleen veel te vermoeiend, maar vooral veel te gevaarlijk, met die breekbare botten van mij.

Goed, okee, maar ik heb ook zo mijn buiten-activiteiten. Ik rijd, ook als het wat minder warm is en als het waait en regent, op mijn scootmobiel door het dorp. Niet vaker dan 1 of 2 keer per week en ook niet ontzettend ver. Maar geloof me, ook als je maar een uurtje op dat ding zit kun je het erg koud krijgen.

Je zit immers stil en vangt veel wind. Je krijgt dan te maken met wat de Engelsen de 'wind-chill-factor' noemen. In het Nederlands de 'gevoelstemperatuur' genoemd. Dat houdt in dat als het bijvoorbeeld een graad of 8 is en er staat windkracht 5, dat het dan aanvoelt alsof de temperatuur rond het vriespunt is. (Zie Wikipedia Gevoelstemperatuur )

Een warm flannelletje is dan geen overbodige luxe. En als ik op internet zoek naar ski-ondergoed dan is er genoeg te krijgen. In de beschrijving van de hemden en broeken benadrukt men vooral de vocht-afvoerende en ademende eigenschappen van het textiel.

Maar het is oppassen geblazen: 'Door u te warm aan te kleden bij grote fysieke inspanningen', lees ik bij www.decathlon.nl , 'kunt u het toch koud krijgen: het transpiratievocht kan niet afgevoerd worden en blijft dus voortdurend in contact met uw huid.'

Dat lijkt me logisch. En in vroeger jaren deed ik ook niet zo moeilijk. Lekker fietsen, of flink doorstappen en je krijgt het vanzelf wel warm. Maar dat kan dus niet meer. Ik moet nu juist proberen om, met zo min mogelijk energieverbruik, toch op temperatuur te blijven.

Dus vandaar lekker warm ondergoed, met lange mouwen. Daaroverheen een katoenen overhemd en een fleece vest. En aan de benen een gevoerde broek. Omdat je dan toch nog behoorlijk af kunt koelen, je zit maar wind te chillen op zo'n scootmobiel, daarover nog een regenjas en een regenbroek.

Daar moest ik vroeger ook niets van hebben, regenkleding ! Bah, veel te benauwd. Na een paar minuutjes fietsen was het, in je regenpak, net zo klam als daarbuiten. Hooguit een poncho, als het echt hard tekeer ging.

Maar goed, die tijd hebben we gehad. Nu ben ik op zoek naar isolatie. Van transpiratie en gebrek aan ventilatie heb ik echt geen last. Vandaar een regenpak, dus, ook als het helemaal niet regent !
Verder aan mijn voeten nog wollen sokken en snowboots. Op het hoofd een wollen muts en aan de handen waterdichte handschoenen. Goed, ik zie er dan wel een beetje uit als een Michelin-mannetje. Maar wat weersomstandigheden kan me dan niet veel meer gebeuren.
De Strip: Dit deel van het Stripmannen-vervolgverhaal is weer gemaakt door de Geheimzinnige Hulpman. Klik hier voor deel 1 - deel 2 - deel 3 en deel 4 van deze episode.


Klik op de strip voor een grotere weergave. 

 

Bezoek ook de website van  de Geheimzinnige Hulpman !

Ga voor eerdere hoofdstukken naar het Strip Jaaroverzicht van 2011 


6 opmerkingen:

Anoniem zei

Er gaat niets boven lekker warm thermisch ondergoed Stripman!

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Nog een paar maanden afzien en dan is het weer lente!

de Stripman zei

@aadverbaast - Klopt !

@zelfstandig journalist - Van mij mag het nog wel even een paar dagen gaan vriezen, hoor...;o)

Antoinette Duijsters zei

Dat had ik al door bij het zien van de foto's:-)

nee, geen winter, zucht.

Ron zei

Wind, regen, niks voor mij, Jan. Maar als je toch de deur uit moet, ja, dan kun je er beter warmpjes bij zitten.

Annet zei

Moest om de titel al lachen en heb dit met plezier gelezen!

Opnieuw groetjes van Annet