zondag 18 december 2011

De winter is de tijd om vogels te voeren, zegt men...Het is de laatste weken bijzonder rustig op mijn balkon. Als ik wat stukjes brood neerleg wil er wel eens een kauwtje of houtduif neerstrijken. Af en toe komt er een boomklever van de overkant van de straat een pindaatje pikken, maar verder...

Ja, de pimpelmees komt regelmatig op mijn balkon, maar die lijkt de overtuiging toegedaan dat het helemaal niet mijn balkon is, maar zijn balkon. Elke keer als ik er even iets neerleg, of weghaal, komt hij direct aangevlogen om te kijken wat ik nu weer uitgespookt heb.

Laatst had ik in een enthousiaste bui wat nieuwe spulletjes gekocht om het vogelvoer in op te hangen, een plexiglazen bakje voor aan het raam, een vetbolhouder en ik had de deur nog niet achter me dicht getrokken of daar was de pimpelmees al.

Niet dat hij direct gebruik maakt van de nieuwe eetmogelijkheden. Ben je gek ! Er is nog zoveel in de bomen en struiken van het park te vinden, dat hij alleen af en toe aan een pindaatje in het oude pindakorfje komt knabbelen.

Het is dan ook nog steeds bijzonder zacht weer. Van de horrorwinter, waar de verkopers van winterbanden ons mee bang wilden maken, is nog niet veel terecht gekomen.

En de theorie dat je het die wilde vogels zou afleren om zelf voedsel te zoeken, door pinda's en zonnepitten op je balkon te leggen, kan ook in de prullenbak. Mijn heerlijke vogelvoer hangt te verkommeren !

Het is toch opvallend dat het juist nu zo rustig is. In de zomermaanden, direct na het uitvliegen van de pimpelmeesjes, was het vogelvoer niet aan te slepen. Hele hordes jonge koolmezen, boomklevers en zelfs grote bonte spechten verdrongen elkaar rond mijn voederhuisje.

Kilo's pinda's hebben ze erdoor gejaagd. Maar een paar maanden terug was het ineens afgelopen. De kinderen waren kennelijk groot genoeg om ze uit de respectievelijke territoria te verjagen. En het werd stil op mijn balkon.

Inspelend op de vraag heb ik inmiddels zakken vol pinda's, zonnepitten en vetbollen in de kast liggen. Maar dat blijkt nu een tikje te enthousiast. Het is dat ik zelf niet zo van koud weer hou, maar ik zou haast zeggen: Laat die horrorwinter nou eens losbarsten ! Mijn balkon en ik zijn er klaar voor...


Laatste nieuws over de actie Groeiend Verzet tegen Blekers Natuurwet, een initiatief van de Partij voor de Dieren, gesteund door Vroege Vogels. Gisteren zijn de eerste 10.000 bomen geplant, in de Bolgerijenpolder bij Vianen. Hier was een stuk bos voorzien, als onderdeel van de ecologische hoofdstructuur, maar ten gevolge van Blekers bezuinigingen dreigde dat niet gerealiseerd te worden. Nu dus wel !

De actie gaat nog gewoon door. Voor slechts 5 euro kun je een boom 'kopen'. Ikzelf bestelde gisteren boom nummer 24.219. De volgende boomplantdag is in januari 2012. Je mag de boom, of bomen, dan zelf komen planten, maar als je dat niet kunt zijn er vrijwilligers om dat te doen. Mooie actie !

Nog een bericht over de eerste boomplant-actie op 17 december 2011


De Strip: Dit deel van het Stripmannen-vervolgverhaal is weer gemaakt door de Geheimzinnige Hulpman. Klik hier voor deel 1 en deel 2 van deze episode.


Klik op de strip voor een grotere weergave. 

Bezoek ook de website van  de Geheimzinnige Hulpman !


Lees ook de vorige hoofdstukken: De Wind - Snuf de Hond - Muzikale Droom - Theo en Francien - Motorfietsen en Sportwagens - De Klaveet - Hot City - Teringhond - Het is niet wat je denkt - Zork - Slapend rijk - Hoe het verder ging met Theo  - In het Theater - Túareg en de Zwarte Toren - Kussengevecht  - Er gebeurt nooit iets 

8 opmerkingen:

aadverbaast zei

Gaat echt wel goed komen Stripman. Misschien zijn ze even op vakantie of zo.

#groeiendverzet is inmiddels ook opgepikt door China las ik. Die gaan 26 miljard(!) bomen planten. Die kan Bleker in zijn zak steken ;-)

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Je kan het altijd bewaren tot het volgende broedsel is uitgekomen :-).

de Stripman zei

@aadverbaast - Over de vogels maak ik me geen zorgen.

China is een geval apart. Aan de ene kant meer vervuiling door de enorme schaal van de groeiende economie. Maar aan de andere kant heeft men wel oog voor duurzaamheid. Dus Chinese maatregelen, in het voordeel van de natuur, leggen meteen flink veel gewicht in de schaal...

de Stripman zei

@zelfstandig journalist - Dat is waar, het bederft niet znel, mist droog bewaard...;o)

Glaswerk zei

D'r hangt helemaal niks te verkommeren. De vogels komen binnenkort vanzelf opdagen en dan kun je het voer wéér niet aanslepen.

Wat de winterbandenverkopers betreft: laat die de peperdure spikes maar steken in een plekje waar de zon nooit schijnt. In Nederland mag je al blij zijn dat er drie dagen per jaar niet of nauwelijks gereden kan worden. Laten we dat alsjeblieft zo houden.

de Stripman zei

@glaswerk - Misschien moeten we de dagen dat we niet autorijden dan toch maar wat uitbreiden...;o)

petrus zei

Nu lees ik het. Je bent een reclameman voor de bomenactie! Hier in Vlaanderen is er een groot tekort aan bomen. Ik mis de mooie wandelbossen van Nederland. De Kaapse bossen vond ik prachtig om met de kinderen een middag in te wandelen.
Al mijn buren zorgen ook voor genoeg vogelvoer dus wij moeten hier letten op vogelobesitas.
Groeten

de Stripman zei

@petrus - Voor bomen en vogels maak ik graag reclame ! Rondom Brussel zijn toch wel bossen ? Maar die liggen in omstreden gebied, misschien...;o)