woensdag 29 februari 2012

De Stripmannen veroveren de wereldAch, ja, na Nederland en België is de rest van de wereld kinderspel. Het zal niet lang duren of The Amazing Comics Men zijn in de Engels sprekende landen net zo'n begrip als, pak hem beet, Walt Disney.

Amerikaanse kinderen zullen rondlopen met T-shirts met onze tekeningen er op. Typische uitdrukkingen uit onze verhalen zullen doordringen in het dagelijkse taalgebruik van de Londenaar. En in New South Wales zal de Mysterious Helpman Society opgericht worden.

Hm... zo'n vaart zal het misschien niet direct lopen, maar de eerste bescheiden stap is gezet. Afgelopen weekeinde zijn we een Engelstalig Stripblog gestart op Wordpress. Daar had ik al een poosje een account, waar ik niet veel mee deed. Dus toen er, in het contact met een buitenlandse striptekenaar, de vraag opkwam of we niets in het Engels hadden, leek het me aardig om dat dan maar eens te proberen.

Aan de ene kant valt het niet mee om je stripjes even om te zetten in een andere taal. Okay, we understand English very well, maar schrijven is weer very diffetent cook.

De eerste paar comics die ik, op het nieuwe blog, plaatste hadden dan ook, voor het gemak, nauwelijks tekst. Daarna hebben we in onderlinge mails wat vertalingen uitgewisseld en gaandeweg beginnen we er wat meer vertrouwen in te krijgen.

We hebben zelfs al een reactie binnen en iemand die een van de cartoons leuk vond. Zo zie je maar weer. Maar ondanks deze bemoedigende ontwikkelingen zijn er nog genoeg vragen en onzekerheden. Bij welk deel van de wereldbevolking sluit onze humor en verteltrant het beste aan ? Zullen we misschien in onze onwetendheid bepaalde taboes overtreden ?

En op welk moment van de dag moeten we onze nieuwe strips publiceren ? Voor Nederland is dat al een goede vraag. Meestal zet ik mijn blogs in de loop van de ochtend online. Voornamelijk omdat ik dan zelf actief ben en tijd heb. Maar veel Nederlandse bloggers publiceren juist in de avonduren, sommigen zelfs in het holst van de nacht.

En 's ochtends vroeg is het in Amerika middernacht, terwijl in Australië de avond net begint. Misschien is de middag dan toch geschikter ? Dan is Amerika vol op aan de dag bezig terwijl de Australiërs en Nieuw Zeelanders nog net niet gaan slapen.

Of misschien maakt het ook geen moer uit. Geïnteresseerde stripliefhebbers zullen ons misschien toch wel vinden. We gaan het afwachten. Voor wie nieuwsgierig is ga gerust eens kijken op het blog van  The Amazing Comics Men.

Zie ook deze handige kaart met de wereldtijden in real time  

8 opmerkingen:

Anoniem zei

Gaat ongetwijfeld een daverend succes voor jullie worden.
Binnenkort "Comics Men, the movie!
In 3-d uiteraard.

de Stripman zei

@aadverbaast - We zullen onze filmrechten duur verkopen...;o)

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Geen ruzie gaan maken over de verdeling van de royalties hé!

de Stripman zei

@zelfstandig journalist - Misschien kunnen we beter direct een heel media-imperium starten, met filmstudio en zo...;o)

Glaswerk zei

Jan, en wat te denken van The Mysterious Helpman, the Musical?

de Stripman zei

@glaswerk - Natuurlijk ! En action figures, lollypops en natuurlijk een Stripman uitkleedpop...;o)

Meneer Opinie zei

En dan nog You-tjoebs, Stripman, the computergame, plus logo's op T-shirts, hoeden en petten en trainingschoenen en scootmobielen. En dan natuurlijk je eigen after-shave en bodylotion line...

Enneh, als je nog een financieel adviseur nodig hebt, ik ben heel goed in geld uitgeven! :-)

de Stripman zei

@meneer opinie - O, dat ga ik onthouden ! Een manager die er met het geld vandoor gaat is voor elke artiest toch eigenlijk onmisbaar...;o)