maandag 6 februari 2012

Donker kruispunt


 Heel vroeger maakte ik mijn foto's met een analoge spiegelreflexcamera, 
een Praktica MTL 3. Toen wist ik alles van sluitertijden en diafragma's. 
Maar door 15 jaar digitaal fotograferen is die kennis wat weggezakt. Tegenwoordig laat ik het lichtmeten en instellen doorgaans aan de camera over.


Maar vooral door de inspirerende foto's van meesterblogger Glaswerk ben ik nu toch weer aan het experimenteren geslagen. Met bijgaande foto's als resultaat. 


Ik kan er niet zo makkelijk op uit, om de Waalbrug bij nacht te gaan fotograferen, bijvoorbeeld. Maar vanaf de vensterbank, met een ministatiefje en de lens een seconde of 20, 30 open, kom je ook een heel eind...

Op de bovenste foto kun je klikken voor een grotere weergave...

10 opmerkingen:

Anoniem zei

Je was er weer vroeg bij Stripman!

de Stripman zei

@aadverbaast - Ja, hoor. Voor 7 uur alweer uit bed...;o)

Glaswerk zei

Jan, je stuurt met het "meesterblogger" rechtstreeks op een fikse ruzie aan ;-P

Maar of je nou digitaal of analoog fotografeert: de principes blijven grotendeels hetzelfde. Het grootste verschil zit in de keuze voor het juiste filmpje (analoog) versus het bepalen van de witbalans (digitaal).

Is web-log al open?

de Stripman zei

@glaswerk - Daar zit wat in. Misschien had ik mijn verhaal iets langer moeten maken. Bij zo'n Praktica kon je hem niet op 'automatisch' zetten. Je moest aan de knoppen draaien om diafragma en sluitertijd optimaal te krijgen.

Voor ik m'n eerste digitale toestelletje cadeau kreeg heb ik een aantal jaren helemaal niet gefotografeerd. Dat digiding was een rits-rats-klik model van Kodak. Daar kon je helemaal niets op instellen.

Van daar af ben ik nu weer, via 2 andere toestellen naar een echte spiegelreflex met duizenden instelmogelijkheden geëvolueerd.

Ik heb al die camera's trouwens cadeau gekregen. Sinds die Praktica, die ik 2e hands voor een prikkie kocht, nooit meer een cent aan fototoestellen uitgegeven...;o)

Weblog.nl was vorige week nog hopeloos...;o(

Bart zei

Mooie sfeeropnames, Jan.
Ja, ik laat ook veel over aan de automaat van mijn camera, maar heb toch ook nog altijd veel aan die oude kennis en ervaring van het fotograferen met zelf alles instellen.
Zo 'denk ik altijd mee', bij wat ik verwacht dat lichtsterkte, evt. beweging en scherptediepte zullen 'doen' met het uiteindelijke beeld.
Ook trucjes als 'vasthouden van de instellingen' met de knop half ingedrukt, om pas daarna bewust op je uiteindelijke onderwerp te richten... ;-)

de Stripman zei

@bart - Ja, dat doe ik ook. Zowel bij belichting als bij scherp stellen...;o)

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Zo vroeg al uit bed. Waarom :-)?

de Stripman zei

@zelfstandig journalist - Ik ben meestal al een half uur eerder wakker. En mijn vrouw moet vroeg op voor haar werk. Maar ook in het weekeinde ben ik er vroeg uit. Zal de leeftijd zijn...;o)

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Als ik vrij heb, sta ik toch niet meer voor 07:45 op. Ben ook wel veel vroeger wakker, maar een beetje luiheid mag wel :-).

de Stripman zei

@zelfstandig journalist - Volgens mij is luiheid heel gezond...;o)