zondag 11 december 2011

Stop ! Help ! Actie ! De internetpetitie is een mooi middel'De Egyptenaren verdienen een land zonder noodtoestand.' Amnesty International schrijft het op zijn site en verwerkt in een petitie kun je er digitaal je naam onder zetten. Dat heb ik natuurlijk direct gedaan.

Of het nu de tijd van het jaar is, of dat het aan het bestuur van ons land, of misschien de hele wereld ligt, maar er zijn nogal wat acties en petities geweest de laatste tijd. Ik doe alleen maar een greep uit wat ik de afgelopen week zoal voorbij heb zien komen:

'Stuur een kerstgroet voor de vrijheid van apen,' een actie van stopdierproeven.org tegen het gebruik van apen voor dierproeven. 

'Wij blijven !' Defence for Children vraagt om een betere regeling voor kinderen zonder verblijfsvergunning. 

'Democracy not austerity !', avaaz.org roept de EU-leiders op om de democratie niet op te offeren aan het beheersen van de economische crisis. De kreet 'nog één dag om de democratie te redden' is misschien een tikje overdreven. Maar een andere oplossing dan draconische bezuinigingen en streng toezicht op de begroting, lijkt me geen gek idee.

'Groeiend verzet !' De Partij voor de Dieren, normaal gesproken niet echt mijn club, roept op om bomen te planten uit protest tegen de natuurwet van staatssecretaris Bleker. Dat is wel een sympathiek plan.

Of het allemaal helpt weet ik niet. Maar Bleker heeft in ieder geval al op een paar punten bakzeil gehaald. De smient is van de lijst van bejaagbare vogels gehaald, bijvoorbeeld. En een aantal provincies gaat niet akkoord met zijn voorstellen. Ik denk dat alle protesten en acties hierbij zeker een rol hebben gespeeld. En dat is ook een vorm van democratie.

'Klik hier om het klimaatverdrag te redden en onze planeet !' Nog een actie van avaaz.org. Weer een beetje zwaar aangezet, want onze planeet redt zichzelf wel, ook zonder mensheid. Maar voor die mensheid zou het toch leuk zijn als we het nog een poosje leefbaar houden.

Op het moment dat ik dit schrijf wordt er in Durban nog onderhandeld. Ruim 700.000 internetters hebben hun steun gegeven aan de oproep voor een verdergaand klimaatverdrag. Daar kan nog meer bij !

Ach, ik weet ook wel dat er veel mensen zijn die al die acties maar onzin vinden. En je kunt je ook afvragen hoeveel het in de praktijk uit zal halen. Maar kwaad kan het niet en als je niets doet weet je zeker dat je geen invloed hebt.

Dus zeker voor mij, die niet meer zo gemakkelijk mee kan lopen in demonstraties, is de internetpetitie een mooi middel...De Strip: Dit deel van het Stripmannen-vervolgverhaal is weer gemaakt door de Geheimzinnige Hulpman. Klik hier voor deel 1 van deze episode.


Klik op de strip voor een grotere weergave. 

Bezoek ook de website van  de Geheimzinnige Hulpman !


Lees ook de vorige hoofdstukken: De Wind - Snuf de Hond - Muzikale Droom - Theo en Francien - Motorfietsen en Sportwagens - De Klaveet - Hot City - Teringhond - Het is niet wat je denkt - Zork - Slapend rijk - Hoe het verder ging met Theo  - In het Theater - Túareg en de Zwarte Toren - Kussengevecht  - Er gebeurt nooit iets 

 

6 opmerkingen:

Antoinette Duijsters zei

Laat ik nu net besloten hebben nergens meer aan mee te doen, deze acties zijn ook vaak niet erg duidelijk, ik ben al een keer in de fout gegaan en wordt steeds bestook met allerlei zaken waar ik een heel andere mening over heb.

de Stripman zei

@antoinette - Je moet natuurlijk doen wat je hart je ingeeft. Ik zet ook wel eens ergens mijn naam onder waar ik het niet voor 100% mee eens ben. Maar niet geschoten is altijd mis...;o)

De bomen-actie van Partij voor de Dieren heeft inmiddels steun gekregen van Vroege Vogels en men is de 10.000 bomen zojuist gepasseerd !

bert zei

tips voor goede daden - zelf teken ik wel regelmatig petities van avaaz, ook al heb ik soms de bedenking van de draagkracht daarvan. Maar helemaal niets doen helpt ook niet natuurlijk ...
Een mooie kerstbijdrage alvast - het heeft toch iets van een vredesgedachte ...

de Stripman zei

@bert - Ik doe ook al een tijdje mee met avaaz. Indrukwekkende getallen weten ze te halen, maar ik hoor eigenlijk nooit iets over wat er vervolgens met zo'n petitie gebeurt. Desondanks voelt het wel goed...;o)

martin zei

Petities hebben verschillende doelen. Zij stippen een probleem (en oplossing) aan, ze laten zien dat het leeft, ze betrekken mensen, spelen een rol in de fondswerving en in het beste geval worden gezien als argument. In het slechtste geval zijn ze bedoeld om protest te kanaliseren en de druk van de ketel te halen, ook daar waar die druk volkomen terecht is.

Toen ik zelf nog petities maakte vond ik het altijd vervelend ze aan te moeten bieden. Een keer was ik zo zenuwachtig dat ik een Statssecretaris wel drie keer de hand schudde.

De betrekkelijkheid van de kracht van de petitie bleek natuurlijk het sterkst bij het Volkspetionement van 1985 (4,2 miljoen handtekeningen). Het speelde geen rol in de besluitvorming.

de Stripman zei

@martin - Ik heb een slecht geheugen voor dat soort dingen, maar ik vermoed dat mijn naam daar, in 1985, ook onder stond...