donderdag 9 februari 2012

Waarom ik niet schaatsen kanJa, waarom ik me nu niet meer op de gladde ijzers begeef is niet zo moeilijk. Ik heb al genoeg botten gebroken in mijn leven en heb bovendien de energie niet voor meer dan een paar honderd meter ijspret. Daar is helaas niet veel meer aan te doen, maar dat is er de reden niet van dat ik niet schaatsen kan.

Het was gewoon nooit winter toen ik jong was. Nou, nooit is misschien wat overdreven. Het was in ieder geval nooit lang genoeg winter om goed te leren schaatsen. Het gekke is dat ik vaak niet geloofd word als ik dat aan leeftijdgenoten vertel. Of die allemaal wel goed hebben leren schaatsen weet ik niet, maar ze herinneren zich klaarblijkelijk allemaal enorm strenge winters.

Maar ga nu eens even na. De eerste echte winter die ik meemaakte was die van 1963. Ja, die was heel streng. Elfstedentocht, het IJsselmeer dicht gevroren, kruiend ijs rond de vuurtoren van Marken en zo. Maar toen was ik pas 3 jaar oud, een beetje te jong om de schaatsslag al goed onder de knie te krijgen, dus.

En daarna was de eerste echte winter, waarin het ook hard genoeg vroor voor een Elfstedentocht, pas in 1985 ! En okee, in de tussenliggende jaren zal er best wel eens een paar keer ijs op slootjes en meertjes gelegen hebben. En, toegegeven, ik heb ook wel eens, met een paar Friese doorlopers onder de schoenen geknoopt, op een ondergelopen weiland, achter een keukenstoel staan krabbelen.

Maar echt lekker lang gevroren heeft het gewoon niet in de jaren dat ik de leeftijd had om het schaatsen onder de knie te krijgen. Kunstijsbanen had je volgens mij alleen in Amsterdam en Utrecht. De motivatie om het te leren was niet zo groot dat ik er uren reizen voor over had. En in 1985 was ik 25 en al zoveel gebroken ledematen verder dat ik me niet meer geroepen voelde om er nog moeite voor te doen.

Dus schaatsen ? Een prachtige bezigheid om vanuit de luie stoel te volgen op TV. En dat kan gelukkig ook het aankomende weekeinde weer als er Worldcup-wedstrijden in Hamar zijn. (En als de wedstrijden niet op TV worden uitgezonden dan wel op nos.nl/sport/schaatsen/live/ )

Zie op Wikipedia:

IJs 

Dit verhaaltje plaatste ik eerder op het Volkskrantblog in januari 2009. Het leuke is dat ik een reactie kreeg van een klasgenoot, van de lagere school, die beweerde dat er juist heel vaak ijs had gelegen en dat hij winter na winter de ijzers onder had gebonden. Zo zie je maar: De een z'n elfstedenkoorts is de ander z'n kwakkelwinter...

11 opmerkingen:

Anoniem zei

Gelukkig met de buis aan kunnen we volop mee schaatsen. Natuurlijk zijn die wedstrijden op spiegelgladde kunstijsbanen wel voor watjes. Op natuurijs komen de echte bikkels. Onvergetelijke tv gisteren bij DWDD toen Wennemars helemaal 'door het ijs zakte' toen hij hoorde daar dat de elfstedentocht niet door ging. Hij was er helemaal kapot van!
P.S. ik rouw ook om deze dag (als niet schaatser).

Antoinette Duijsters zei

Strenge winter, hoef van mij niet, schaatsen kijk ik nooit naar.
Gisteren een fijne dag het gaat dooien, behalve in Zuid Limburg, hier is het nog een dagen koud:-(

de Stripman zei

@aadverbaast - Ik had het ook niet echt verwacht, hoor. Maar als hij verreden was dan had ik het op de voet gevolgd, thuis op de bank...;o)

@antoinette - Houd moed ! De lente komt er aan...;o)

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Volgens mij zijn die schaatswedstrijden dit weekend in Rusland. Langs de lijn dan zeker weer mijden.

de Stripman zei

@zelfstandig journalist - Het is dit weekend echt in Hamar, Noorwegen. Ik zag dat mijn link niet werkte. Nu wel.

In Rusland is volgende week...;o)

Bart zei

Ja, 1963 staat ook in mijn geheugen als die ene, echte winter, lang, koud en ijzig.
Wekenlang kon je over de Oude Rijn kilometers wandelen, de rivieren lagen allemaal potdicht, en wel met heel wat dikker ijs dan 15 centimeter! :-)

de Stripman zei

Goh, ben jij al zo oud, Bart...;o)

Anoniem zei

Vroeger waren de winters zo streng dat je nog ijsvrij kreeg!

Vanmiddag mocht ik me ook gelukkig prijzen met een chauffeur met auto die me naar het zuidlaardermeer reed alwaar ik 100 meter kon lopen om 8 schaatsers de toer te zien rijden.

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Aha, jij volgt het beter dan ik :-).

Bart zei

Ja, ik ben van bouwjaar 1953 Jan, ik was toen 9, die winter.

de Stripman zei

@appelvrouw - 'IJsvrij' was een gerucht dat ik me uit mijn schooltijd herinner. Maar ik geloof niet dat ik het ooit echt gehad heb...

@zelfstandig journalist - Ik heb het opgezocht...;o)

@bart - Ja, dan kun je daar levendige herinneringen aan hebben...;o)