zondag 26 februari 2012

Sport is niet eerlijk en kunst is bedrogDit weekeinde gaat het wielerseizoen van start. Er zijn al wel eerder wedstrijden verreden, onder andere in Qatar en Australië, maar voor de liefhebbers begint het pas echt, op zaterdag, met de Omloop Het Nieuwsblad.

Vroeger droeg die wedstrijd de meer tot de verbeelding sprekende naam: Omloop Het Volk. Alsof een hele natie opstond om een rondje te gaan fietsen. 'Het Volk' was de naam van een Vlaams dagblad. In 2008 werd dat overgenomen door een andere krant, 'Het Nieuwsblad', en zo doende.

Zondag is er direct een herkansing voor de renners in de wedstrijd Kuurne-Brussel-Kuurne. Mooie ritten zijn dat, met kasseistroken, hellingen en als het weer meezit, kou, regen en modder. Ik zet TV er voor aan, op een Vlaamse zender, natuurlijk.

Maar ik vraag me wel af waar die wielrenners de motivatie vandaan halen, om weer opgewekt aan een nieuw seizoen te beginnen. Recente voorvallen, rond hun collega's Contador en Ulrich, hebben laten zien dat uitslagen van wedstrijden, nog jaren na dato, onzeker zullen zijn.

Wielrennen is een rare loterij geworden, nu de dopingcontroles zo verfijnd zijn, dat zelfs de miniemste sporen van verboden middelen opgespoord kunnen worden. Of Contador zich werkelijk opzettelijk gedopeerd heeft doet er niet toe. Of hij voordeel zou kunnen hebben van het gebruikte middel is van geen belang.

Zodra je naam in verband met doping gebracht kan worden ben je de klos Ook als je, zoals Ullrich, nooit op het gebruik van verboden medicamenten betrapt bent. Het is al bewonderenswaardig om, onder dergelijke omstandigheden, überhaupt nog op in wedstrijdverband op een fiets te willen stappen.

Maar je wil toch een eerlijke wedstrijd ? Zullen veel mensen uitroepen. Zeker, maar we moeten het niet overdrijven. In sport is absolute eerlijkheid een illusie. Het begint er al mee dat de ene sporter van nature meer aanleg en talent heeft dan de ander. Dat is niet eerlijk.

Sporters uit het rijke westen zijn, in hun jeugd, beter gevoed en verzorgd dan die uit arme landen. Dat is niet eerlijk. De ene sporter zal betere omstandigheden hebben om te trainen dan de ander. Dat is ook niet eerlijk. In de 19e eeuw, toen sporten nog een tijdverdrijf was voor welgestelde heren, werd trainen sowieso als onsportief gezien.

Sommige sporters gaan dan ook nog eens trainen in de bergen. Niet omdat daar hellingen zijn, maar vooral omdat er minder zuurstof in de atmosfeer zit. Het lichaam reageert daarop door extra rode bloedlichaampjes aan te maken, waardoor er toch voldoende zuurstof naar de spieren gaat.

Eenmaal terug op zeeniveau heb je daar voordeel van. Toch is dat niet verboden. Hetzelfde effect bereiken door medicijnen te nemen mag dan, gek genoeg, weer niet.

Maar zelfs als er een wedstrijd gehouden wordt tussen renners die op hoogte hebben getraind, anderen zich met medicamenten hebben opgepept en 'eerlijke' sporters die dat allemaal niet hebben gedaan, is de uitslag nog zeer onzeker.

Een 'eerlijke' sporter kan net doen alsof hij zich niet goed voelt, zich de hele wedstrijd achter de ruggen van anderen verschuilen, zo energie sparen en toeslaan in de eindsprint. Tactisch slim, noemen we dat, maar het is ook gewoon niet eerlijk.

Nee, zullen velen roepen, laat die hele sport dan maar zitten, geef mij maar kunst en cultuur. Toch zou er van mijn cd-verzameling niet veel over blijven als alle muzikanten, met terugwerkende kracht, op doping gecontroleerd werden . Mijn boekenkast zou lege planken vertonen als het werk van gedrogeerde schrijvers alsnog verwijderd zou worden.

En terecht, natuurlijk. Die boeken staan vol verzonnen verhalen. Daar is niets eerlijks aan. Als je echt om waarachtigheid geeft moet je naar film en theater al helemaal niet gaan. Acteurs doet niets anders dan liegen en bedriegen. Of dacht je echt dat ze van elkaar hielden of elkaar naar het leven stonden ? Het is allemaal bedrog !

Als een schrijver, die overtuigend liegt, als beloning de Nobelprijs kan krijgen en een acteur, die de boel meesterlijk voor de gek houdt, een Oscar, laten we dan ook eens bewondering hebben voor een sporter die op creatieve wijze met de waarheid omgaat.

De Strip: Dit deel van het Stripmannen-vervolgverhaal is weer gemaakt door de Stripman zelf. Klik hier voor het eerste deel van dit verhaal.


Ga naar het Strip-overzicht van dit jaar voor de vorige episode van het Stripmannen-vervolgverhaal. 

Klik op de strip voor een grotere weergave. 

De website van  de Geheimzinnige Hulpman is tijdelijk buiten gebruik !

Ga voor eerdere hoofdstukken naar het Strip Jaaroverzicht van 2011 


13 opmerkingen:

martin zei

Creatieve visie op doping.

Maar sapperju er zijn ook grenzen op het gebied van materiaal. Niet zo gek om ook grenzen te stellen aan de inname van chemicaliën, toch? Die grenzen moet je dan wel controleren.

aadverbaast zei

Leuke invalshoeken en vergelijkingen Stripman.

Zou het niet eens tijd worden om de Europese "ronde van de anabolen" te organiseren? Dan kunnen de rijders gewoon gaan kiezen aan welke sport ze meedoen. Opgeblazen spierbundels op een verstevigd chassis, waarbij alles is toegestaan (inclusief duwen en trekken). En dan kijken wie de meeste kijkcijfers haalt ;-)

de Stripman zei

@martin - Grenzen stellen is wel een goed idee. Nu ontbreken die. Elk vermoeden van doping is al fataal voor een renner. Die is per definitie schuldig en kan alleen hopen op procedurefouten.

@aadverbaast - Er zijn genoeg sporten waar niet of nauwelijks gecontroleerd wordt. Darten en snooker, bijvoorbeeld, maar ook golf. Ik heb niet het idee dat het daar zo ontzettend uit de hand loopt...;o)

Antoinette Duijsters zei

Sport interesserd me niet, kunst weel:-)

martin zei

Wielrennen is een buitencategorie sport. Kijk alleen al naar de wieleruitdrukkingen. Ik noem er een: "Het snot voor de ogen fietsen." Alles wat het makkelijker maakt wordt meegenomen. Darts en golf zijn van een andere orde.

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Ging gisteren krantje lezen op café. Ik was de enige die de krant las. De rest van de gasten zat naar de koers te kijken. Vlamingen zijn pas echte wielerfanaten. Zoals bekend, ik niet.

de Stripman zei

@antoinette - Gelukkig maar ! Zonder kunst wordt het wel heel saai...;o)

@martin - Wist je dat in ons land de meeste doping-overtredingen gemaakt worden door voetballers ? Het gaat dan meestal wel om een vrolijk pilletje, een feestelijk snuifje, of een pretsigaret...;o)

de Stripman zei

@zelfstandig journalist - Het zal wel feest zijn geweest, na afloop...;o)

Adriano Antoine zei

Een interessante visie, Stripman :) Maar bedrog in de sport is net zo oud als de sport zelf, lijkt me. Of niet?
Zoals nu het verhaal loopt dat Argentinië mogelijk de wereldtitel van 1978 zou kunnen kwijtraken, doordat een wedstrijd gekocht zou zijn. Waar wordt de grens getrokken om resultaten uit het verleden naar de huidige regels recht te zetten? Het is eerlijker, maar slechts weinigen hebben er echt baat bij :)

de Stripman zei

@adriano antoine - Het zou heel vreemd zijn als er zolang na de finale nog aan die uitslag gerommeld zou gaan worden.

Doorgaans doet men bij voetballen ook niet zo moeilijk. Zelfs als uit televisiebeelden blijkt dat er doelpunten ten onrechte zijn toegekend, dan blijft de uitslag zoals hij was.

Ik zou graag willen weten hoe het precies zit met de finale van '78. Als er omkoping in het spel was maakt dat het een stuk dramatischer, maar het blijft een verloren finale...

Meneer Opinie zei

Ik kom 's morgens ook niet op gang zonder een stevige bak koffie, dus ik zie niet in waarom wielrenners niet ook een pilletje mogen nemen om op gang te komen :-)

En je moest eens weten hoeveel studenten tijdens de tentamenperiode sterker spul gebruiken om hele nachten door te leren voor een tentamen. Moeten die dan ook allemaal hun diploma verliezen?

Doping en drugs horen bij de maatschappij. Het is alleen gek dat niemand het erg vind als een indiaanse sjamaan hardstikke high wordt van een paar padsdestoeletjes, maar het huis te klein is als een paar studenten even lekker relexed een pretsigaret roken na afloop van hun tentamens...

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Toen was ik alweer vertrokken :-).

de Stripman zei

@meneer Opinie - Het is selectieve verontwaardiging en het najagen van illusies...;o)