zondag 3 juli 2011

Het Grote Ontbijt Onderzoek – de uitslagen



Zoals ik al verwachtte, een attente lezer wees me daar al op, geeft de EngelseWikipedia veel uitgebreidere informatie over ontbijt, dan de Nederlandse. Het begint al met een uitleg over het woord 'breakfast', dat letterlijk 'het breken van het vasten' betekent. Na een nacht niet eten mag het 's ochtends weer.

Dat maakt nieuwsgierig naar de betekenis van ons woord 'ontbijt'. Zou het komen van 'ochtend beet', de eerste hap van de dag ? Bijna goed, blijkt als ik op internet zoek. Dieetblog.nl verklaart het als 'beginnen met eten', dat teruggaat op het middeleeuwse 'ont' en 'bijten'. Dat 'ont' , in de zin van 'begin', kom je ook tegen in 'ontwaken', 'ontdooien' etc.

De Engelse Wiki gaat verder met een hele reeks voordelen van ontbijten. Van verbeterde concentratie, betere opname van vitaminen en mineralen, tot het voorkomen van hart- en vaataandoeningen en overgewicht.

Vervolgens wordt opgesomd wat er aan gezonde dingen genuttigd kan worden. Volkoren graanproducten, eiwit in de vorm van mager vlees of vis, of een gekookt eitje, melk- en melkproducten (maar niet de volvette) en vruchten of vruchtensap.

Het blijkt dat de deelnemers aan ons Grote Ontbijt Onderzoek zich daar, in grote meerderheid, keurig aan houden. 15 van de 18 zeggen dagelijks te ontbijten, slechts 1 neemt alleen een kop koffie en een sigaret. Een respondent bekent eigenlijk nooit trek te hebben in ontbijt, maar het toch te doen omdat hij sterk gelooft in de heilzaamheid ervan.

Eén respondent beschrijft de ontbijtgewoonten van de bewoners van Minas Gerais, in Brazilië, maar schrijft niet of hij zich daar zelf bij aansluit en één haalt alleen maar zoete herinneringen op aan de broodpap van vroeger.

Het brood-ontbijt is het populairst. 54% eet alleen brood bij het ontbijt, 26% combineert brood met zuivel en/of muesli. In totaal maakt (eventueel zelfgebakken) brood, of crackers, knäckebröd, beschuit, of bij 1 respondent glutenvrije rijstwafels, dus in 80% van de gevallen deel uit van het ontbijt van de lezers.

Eén lezeres (7%) ontbijt afwisselend met een fruitsmoothie of een gebakken eitje, zonder brood of andere granen. Twee lezers (13%) houden het op pap, bij de ene is dat meestal Brinta, bij de ander mag dat ook kant en klare griesmeelpap, rijstepap of karnemelkse gortepap met stroop zijn.

De dranken, die bij het ontbijt genuttigd worden, zijn meer gevarieerd. Ik kom thee (40%), melk (20%), koffie (13%), vruchtensap (7%) en water (7%) tegen, maar ook combinaties van melk + koffie, thee + vruchtensap, koffie + vruchtensap en koffie + thee.

Onze Brazilliaanse correspondent schrijft dat er daar ook vaak chocolademelk bij het ontbijt wordt gedronken. Maar koffie (met veel melk) en vruchtensap komen ook voor. Als extra tropische toets 'VERSE bananen of papaya'.

We zouden nog kunnen uitspitten wat er zoals op dat brood (of beschuit, krackers etc) gegeten wordt. Niet elke respondent meldt dat, maar veel beleggen het met kaas (11x), jam/hagelslag/stroop (5x), vleeswaren of vleesvervanger (5x) of gebakken of gekookt ei (4x). Verder worden speculaas, sandwichspread en volkoren ontbijtkoek genoemd.

Veel deelnemers zeggen op zondag anders te ontbijten dan door de week. Wit brood of verse broodjes, een gebakken of gekookt eitje, honing, spek en bonen worden genoemd.

Een respondente noemt nog: 'abnormale tijden met bitterballen of kroketten vers uit de frituurolie met fritessaus en mosterd'. Op mijn vraag wat die abnormale tijden dan waren legde zij uit dat het om zaken ging waar ik als man niets van zou begrijpen.

Mooi ! Daarmee hebben we het aardig samengevat. Laat ik besluiten met nogmaals te verwijzen naar de Engelse Wikipedia waar een zeer uitgebreid overzicht wordt gegeven van ontbijtgebruiken van over de hele wereld. Van gebakken rijst en bonen, in Birma, omeletten met suikerbrood in Ghana, tot geroosterd brood gedoopt in koffie in Cuba.

En alle deelnemers hartelijk dank, natuurlijk. We hebben weer iets geleerd van elkaar en weten nu dat we, wat ontbijt betreft, tamelijk normaal zijn.



De Strip: Dit deel van het Stripmannen-vervolgverhaal is weer gemaakt door De Geheimzinnige Hulpman.  Klik hier voor deel 1 van deze episode...

Wordt vervolgd...



15 opmerkingen:

Annet zei

Goeiemorruge Jan:)

ik zie m'n muizenstaartjes niet terug....

grappig dat uitpluizen van het woord ontbijten...de hele nacht niet bijten maar gelukkig 's morgens wel...

eens kijken naar de betekenis van smoothy....

Unknown zei

beginnen met bijten dus, daarmee was ik ambsthalve wel bekend onthoofden echter betekent het einde van iets; nl het hoofd weg nemen........./ overigens een boterham met pindakaas en eentje met poederkaas vanmorgen

Jan de Stripman zei

@annet - Nee, maar bij die muizenstaartjes had je gezet dat het geen serieuze reactie was. Je andere antwoorden heb ik wel meegenomen...;o)

@cor - In het taalkundige debat buig ik bij voorbaat al ontmoedigd en ootmoedig het hoofd...;o)

Ha, poederkaas, dat noemden wij thuis 'blaaskaas'...;o)

Anoniem zei

Wat een werk dit allemaal uit te pluizen, maar leuk resultaat

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Die laatste conclusie stelt me gerust. Leuke vraag voor een eventueel vervolgonderzoek: wat doen we tijdens het ontbijt (krant lezen, radio luisteren, boterhammen voor de lunch smeren?)?

Jan de Stripman zei

@antoinette - En ik vond het leuk om te doen !

@zelfstandig journalist - Dat is een goede vraag. Ik geef je graag het estafettestokje over...;o)

Bart zei

Een leuk onderzoek Jan, waaraan ik graag heb meegedaan.
Zeker gezien de algehele blog- en reageermalaise die ik de laatste tijd constateer, een verrassend goede hoge respons, vind ik!
En dat wil elke serieuze onderzoeker ook, natuurlijk! ;-o)

Anton Lustig zei

In Spanje gegeten: een rauwe tomaat tot moes 'raspen' op je zojuist geroosterde brood, olijfolie erover gieten en dan smullen! O ja, en met 'n klein kopje sterke zwarte koffie erbij, uit zo'n perculator.
Chinees ontbijt is een beetje te lang verhaal, maar dat Spaanse kwam gelijk in me op toen ik je 'onderzoeksverslag' las.

Apiedapie zei

Geweldig. Zo blij dat we normaal zijn. Toch ben ik er nog niet zo zeker van. Om dat uit te testen onderzoek ik vanaf vandaag op mijn blog het tandenpoetsgedrag. Hoe vaak? Met geluid? En slikken we het door? Zie http://apiedapie.wordpress.com/2011/07/03/doe-mee-aan-het-grote-tandenpoetsonderzoek/
Doet allen mee!

Jan de Stripman zei

@bart - Je hoort mij niet klagen ! Al ben ik wel behoorlijk verkouden aan het worden...;o)

@anton lustig - Ja, dat is lekker, pan con tomate (als ik het goed heb). Maar dat heb ik ook wel eens 's avonds in een tapasbar gegeten...;o)

@apiedapie - Een mooi vervolg !

martin zei

Nasi als ontbijt dat vond iok wel wat. Een stevig Engels ontbijt ook. Met veel bacpon en witte bonen. Ik doe het niet meer vanwege gezondheidsoverwegingen, maar stevig en zwaar en dan flink gaan bewegen. Heerlijk.

Jan de Stripman zei

@martin - De gezondheidsoverwegingen spelen bij veel mensen een rol. In mijn afsluitende verhaal is dat misschien wat onderbelicht gebleven...

Glaswerk zei

slechts 1 neemt alleen een kop koffie en een sigaret

Om mee te beginnen ;-P

Ramirezi zei

Op de boot naar Good Old England serveren ze ook een English breakfast. Echt Dutch van genoten en er twee dagen last van gehad... :D

Jan de Stripman zei

@glaswerk - Aha ! Daar komt de aap uit de mouw ! Maar ja, het ging ook om het begin, hè...;o)

@ramirezi - Dat zijn de risico's van het reizen naar het buitenland...;o)