donderdag 7 juli 2011

Een steenhommel

 
Als ik zo achter mijn blauwe wolk van zelfgekweekte lobelia's zit, valt me iets op. Zelfs zo'n klein stukje, eigenlijk uitheemse ruimte, wordt door de plaatselijke natuur direct opgenomen en benut.


Er vliegen zweefvliegen rond de blauwe bloemetjes en een hommel. Ik doe mijn best om er foto's van te maken. Wat niet meevalt bij zo'n voortdurend bewegend beestje.


In afgelopen jaren had ik meestal akkerhommels op het balkon. Dit is een steenhommel. Ze is te herkennen aan het diepzwarte lijf en de helder oranjerode staartpunt. Stiekem hoop ik natuurlijk op iets heel zeldzaams, op mijn balkon, maar de steenhommel is een algemeen voorkomende soort. Iets dat haar niet minder mooi maakt !

Zie Wikipedia voor meer informatie over de steenhommel. 
En dit eerdere verhaal met eigen hommeltekeningen.


8 opmerkingen:

Bart zei

Mooie foto's Jan, en wat een fraaie zomerse kleuren!
Ja, een heel stuk complete natuur heb je zo, op je balkon...

de Stripman zei

@bart - Mijn lobelia's beslaan nog geen kwart vierkante meter. En toch al zoveel natuurgenot...;o)

Annet zei

Het is een tuin op zich. Stiekem hoop je op het 'piemelkrieltje' misschien maar de steenhommel is inderdaad heel wat met zijn oranje staart:)

Veel kijkplezier Jan!

Anoniem zei

Heel mooi Stripman, het is toch een prachtige hommel tegen dat blauw.
Ik zou eerder achterkant zeggen dan staart:-)

de Stripman zei

@annet - En de kans is groot dat ik het piemelkrieltje niet herkennen zou, als ik het zag. De steenhommel daarentegen...;o)

@antoinette - Over dat 'staart' heb ik even getwijfeld. Maar het omschrijft wel duidelijk waar die vlek zit. Hoewel je gelijk hebt, een hommel heeft geen staart...;o)

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Nu ervoor zorgen dat het geen hommeles wordt met al die verschillende flora en fauna :-).

de Stripman zei

@zelfstandig journalist - Nog geen hommeles, maar wel hommels. De steenhommel kreeg vandaag gezelschap van een aardhommel. Dat gaf geen problemen, er is klaarblijkelijk genoeg ruimte voor alle twee...;o)

paco painter zei

Ja, dit is heel mooi