donderdag 28 juli 2011

Jonge koolmezen en het natuurlijk evenwichtVeel mensen hangen 's winters wat pinda's in de tuin voor de vogels. In het voorjaar stoppen ze met voeren, want dan moeten de vogeltjes zelf weer voedsel zoeken. Misschien komt dat voort uit de gedachte dat de natuur iets is waar wij mensen ons eigenlijk niet mee moeten bemoeien. De natuur regelt zichzelf. Een pindaslinger in de zomer verstoort het grote plan.

Raar idee. Door onze aanwezigheid beïnvloeden we de natuur toch het hele jaar rond ? We wonen, werken en verplaatsen ons door die natuur en verstoren daarmee het leven van alle andere wezens in die natuur.

Is het dan niet overdreven om te denken dat je, door in de zomer vogelvoer aan te bieden, de natuur uit evenwicht zou kunnen brengen ? Alsof je achtertuin, of balkon, een teer ecosysteem is dat geen inmenging kan verdragen.

Met andere woorden: In een perfecte, natuurlijke situatie, bij een volstrekte afwezigheid van mensen, is vogels voeren niet nodig. Maar in de volledig door de mens beheerste omgeving, van ons balkon of achtertuin, kan het helemaal geen kwaad. Dat vindt Vogelbescherming ook. 


Goed, ik voer de vogels dus, de laatste jaren, bijna het hele jaar door. Alleen in de broedtijd stop ik even. Zowel op mijn balkon als op dat van de benedenburen hangt een nestkastje. Als de mezen daar hun jongen hebben is het wel zo rustig om geen andere vogels naar het balkon te lokken.

Het mooie is dat ik zo veel vogels op mijn balkon krijg en allerlei gedrag kan zien, dat zich anders verborgen in bomen en struiken afspeelt. Veel jonge koolmezen dit jaar, soms wel vier of vijf tegelijk. Aanvankelijk vlogen ze vooral bedelend achter hun ouders aan en werden ze ook gevoerd. Al snel vonden ze uit hoe ze zelf pinda's en zonnepitten konden pakken.

Bedelen is, bij veel vogels, piepen en met de vleugels trillen...


Nu maken ze vooral onderling ruzie en proberen elkaar en ook de volwassen vogels en pimpelmezen, van het balkon te jagen. Het is prachtig om te zien, maar moeilijk om te fotograferen. Ze zitten geen moment stil en op het balkon zelf gaan staan kan niet, dus zit ik met de reflecties en spiegelingen in het raam. 

Op de voorgrond een volwassen koolmees, daarachter het veel lichter gekleurde jong...
Niet de perfecte foto's, dus, maar wel een leuke indruk van wat je kunt zien als je de natuur, ook in de zomer, een handje helpt...


10 opmerkingen:

Anoniem zei

Je kunt ook het voer aanpassen, wat meer eiwit rijk voer geven. En mineralen vooral kalk, een sepia ophangen bv.
Maar veel dieren komen tekort omdat hun natuurlijk voedsel niet meer te vinden is, of en dan vooral in najaar door mensen verzameld word. Want mensen kunnen het niet laten.

Annet zei

Vorig jaar was ik aan zee en het wemelde er van de musjes die zich tegoed deden aan appeltaartkruimels op de terrasjes. Ze zagen er niet goed uit. Ze zullen ook wel patat eten. Het waren echte junkmussen:)

Maar ook meeuwen en kauwtjes, je moest je taart goed in de gaten houden want ze wilden ermee vandoor:)

Dan is dit zaad veel beter! Ik voer het hele jaar door want dat mocht van de Vogelbescherming. Ik had die tip het eerst van de natuurtekenares Marjolein Bastin in haar natuuragenda, haha...

Je kunt ze inderdaad zo dichtbij heel goed bestuderen en je wordt daar heel rustig van...

Groet van Annet;)

Annet zei

p.s. het verzoent je met het leven..

de Stripman zei

@antoinette - Zo is het. Door wat voer op te hangen doe je wat terug voor alles dat wij mensen inpikken...;o)

@annet - En het is gewoon leuk...;o)

Johan zei

Vogelvoer, lijkt me oké. Taart en patat niet :-).

de Stripman zei

@johan - Ach, voor een keertje mag het wel...;o)

Anoniem zei

Ik kan niet wachten op de tekening van de 'pimpel'mees... :D

Glaswerk zei

Ondanks het bijvoeren in de zomer blijven ook de koolmeesjes droevig kijken ;-P

de Stripman zei

@ramireziblog - De pimpelmees staat hier , maar hij pimpelt niet, hoor...;o)

@glaswerk - Ze zien de ernst van het leven in...;o)

Bart zei

Nee, ik ben daar ook niet zo puristisch in hoor Jan.
's Winters is de noodzaak groter, en voer ik bewust wat bij (eendjes, ganzen, diverse vogels...).
Maar als je dat in het voorjaar of de zomer eens een keertje uit aardigheid doet, staan er meteen mensen te zwaaien dat je dat niet moet doen. Nou, dat maken we zelf wel uit, haha! ;-)