zondag 24 juli 2011

Balcony TV – Simpel idee met wereldwijde gevolgenBalconyTV, sinds jaren mijn favoriete muzikale website, is een initiatief van drie jonge Ieren, Stephen O’Regan, Tom Millet en Pauline Freeman, die op hun balkon in Dublin muzikanten en soms ook andere artiesten laten optreden. De filmpjes die ze daarvan maken zijn te zien op hun eigen website en YouTube.

BalconyTV bestaat sinds juni 2006 en won in 2007 een award voor de beste muziekwebsite in Ierland. Kijk voor de beginjaren naar:


Het eerste testfilmpje, waarvan later de jingle is gemaakt. 

Het eerste echte filmpje met Jezzebelle. 

Inmiddels is het trio dat met BalconyTV begon verhuisd en worden de Ierse opnamen gemaakt op het balkon van een hotel in Dublin. Het concept, van een muzikant of band die live en grotendeels onversterkt op een balkonnetje musiceert, heeft ondertussen wortel geschoten in 21 steden, in Groot-Brittannië en verschillende andere Europese landen, maar ook in de VS, Canada en Australië.

Er worden dagelijks meerdere nieuwe video's op YouTube geplaatst en in het archief zijn duizenden filmpjes te vinden. Die simpele opnamen hebben samen al meer dan 20 miljoen kijkers getrokken. Duizelingwekkende cijfers !

Het populairste filmpje, We cry van TheScript, is bijna 2 miljoen keer bekeken. Gevolgd door de Tango Flash Mob met ruim 900.000 kijkers, Mumford & Sons, met ruim 600.000 en human beatbox Alberto die bijna 300.000 keer bekeken werd.

Net buiten de top 10 staat een oude favoriet van mij, Paul Brady, een bekende Ierse folk-rocker die, hoewel een beroemdheid in eigen land, zich niet te groot voelt op het balkonnetje te spelen.

Een ander fimpje, dat ik indertijd prachtig vond, is sinds 2007 maar 1100 keer bekeken: Mumblin' Deaf Ro. Heerlijk liedje toch, met leuk gitaarspel.

Nog virtuozer is gitarist Robin James Hurt, maar ook die is maar 6250 keer bekeken. Blijkt maar weer dat niet elk talent direct opvalt en er nog veel te ontdekken is. Of dat ik er geen kijk op heb, dat kan ook.

Een paar aardige recente filmpjes:

The Statics, leuke folkpop uit Dublin.

Yellow Sisters uit Praag met een mooi stukje à capella zang.

Drebe, in het Duits, uit Hamburg, een gevoelig liedje met melodica (kruising tussen mondharmonica en orgeltje).

Buchanan uit Melbourne, Australië.

Chris Cope uit Auckland, Nieuw Zeeland.

Daniela Brooker een 17-jarig talent, uit New York.

Na 5 jaar werkt het dus nog steeds: Zet wat muzikanten op een balkonnetje, start de camera en er gebeuren leuke dingen. Lang niet altijd overrompelend goed, maar bijna altijd sfeervol en charmant. De Strip: Ter afwisseling van het Stripmannen vervolgverhaal een aflevering van 'Wachten op Eduard', gemaakt door de Geheimzinnige Hulpman. Meer afleveringen zijn te zien op zijn website: www.palymptoot.nl

Aan een vervolg van het vervolgverhaal wordt gewerkt...
 

13 opmerkingen:

Annet zei

Heel romantisch Jan, zie jou voor me met je gitaar op je balkon, waarom niet. Met respect voor al je linkjes, kan nu niet luisteren, zit beneden met de laptop en de radio staat aan waar de man naar luistert....

Mooie dag met waaiende bomen!

Muziekgroet van Annet;)

Annet zei

Hoop dat mijn reactie doorkwam...

Cor zei

leuk; je moet wel een stevig balkon hebben Jezzebelle charmant en naief en We cry ook wel lekker relaxed( jij speelt ook op je bslkon neem ik aan

de Stripman zei

@annet - Je reacties komen prima door ! Momenteel is het veel te nat op balkon...;o)

@cor - Ik speel niet zo heel veel meer en meestal niet op het balkon. Daar zit ik doorgaans met een boek, of de krant, een kop koffie en de kat op schoot. Als het niet regent, dan...;o)

MARTIEN zei

Mumford & Sons wil ik ook wel op mijn balkon hebben! :-))

de Stripman zei

@martien - Het zou wel een idee zijn: een wereldtournee van balkon naar balkon...;o)

Anoniem zei

Je schreef er al eerder over als ik me goed herinner. Op zich een creatief idee. Maar er moet toch iets meer zijn dan enkel het balkon lijkt me. Zal dan toch wel iets met kwaliteit te maken hebben.

de Stripman zei

@aad - Op het oude VK-blog heb ik er een aantal keren over geschreven. De muzikanten die te zien zijn hebben zeker kwaliteit, maar zijn niet allemaal even goed of interessant. De eenvoudige setting maakt dat ze zich nergens achter kunnen verschuilen, geen studiotrucs, geen galm of andere effecten. Het is pure muziek. Het balkon is vooral een beperkende factor en heeft dus wel invloed...;o)

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Bij de VPRO laten ze wel eens muzikanten in de lift spelen. Ook een aardig idee :-).

renelouman zei

Je had het er al eens over gehad, maar ik heb in mijn hoofd dat jij zelf vanaf je balkon van alles en nog wat opnam. Niet dus. Hoe ik daar nou bij kom............
Erg leuk , beetje Back To The Roots, beetje gewoon, niet zo gelikt. Zelfde trend bij foto's, hoeft ook niet meer zo glad, zelfde bij dansmuziek: er mag weer op echte liedjes gedanst worden. Heerlijk.

de Stripman zei

@zelfstandig journalist - Is daar ook iets van te zien ? Of is dat voor de radio ?

@renelouman - Ik heb wel eens filmpjes gemaakt, ook op balkon, maar die zijn toch niet van dit kaliber...;o)

Glaswerk zei

Of dat ik er geen kijk op heb, dat kan ook.

Ik houd tegenwoordig niets meer voor onmogelijk ;-P

de Stripman zei

@glaswerk - Het zal wel een kwestie van smaak zijn. Dat liedje van The Script, dat 2 miljoen keer bekeken is, is volgens mij lang niet het mooiste wat op BalconyTV te zien is. Maar wie ben ik...;o)