vrijdag 8 juli 2011

Garmin, AG2R, Cofidis, wat zijn dat eigenlijk voor bedrijven ?Die renners in de Tour de France zijn rijdende reclamezuilen, hoor je wel eens zeggen. Van top tot teen van merknamen voorzien. Echt mooi is het meestal niet. Hoewel sommige ontwerpers er nog wel iets van proberen te maken. De wielerploeg van sponsor Cervélo, bijvoorbeeld, heeft best stijlvolle shirts.

Maar wat voor bedrijf is dat Cervélo nu eigenlijk ? En die andere teams, Astana, Lampre, Euskaltel, Quick-Step ? Het zijn geen merken die ons Nederlanders veel zeggen. Dus dacht ik, een paar jaar geleden, laat ik het eens opzoeken en overzichtelijk op een rijtje zetten.

In 2009 surfde ik naar de Nederlandse site www.tourdefrance.nl waar ik de ploegen op een rijtje vond. Die site bestaat niet meer, je komt nu terecht op Nu.nl als je het webadres invult. Maar op wielerland.nl vond ik uiteindelijk de deelnemers voor dit jaar:

Ag2R - La Mondiale
Astana
BMC Racing Team
Cofidis
Europcar
Euskaltel - Euskadi
Française Des Jeux
Garmin - Cervélo
HTC - High Road
Katusha
Lampre - ISD
Leopard - Trek
Liquigas - Cannondale
Movistar
Omega Pharma-Lotto
Quickstep - Innergetic
Rabobank ProTeam
Radio Shack
Saxo Bank - Sungard
Saur - Sojasun
Sky
Vacansoleil - DCM 


In vergelijking met 2009 zijn er 6 teams verdwenen en dus 6 nieuw verschenen. Sommigen ploegen zijn niet toegelaten tot de Tour, zoals Skil-SHIMANO, anderen zijn hun sponsor kwijt geraakt, het Duitse melkmerk Milram, bijvoorbeeld, of van sponsor veranderd, zoals Bbox Bouygues Télécom. Een paar teams zijn gefuseerd, zie Garmin en Cervélo.

Hieronder eerst de sponsorploegen waar weinig aan veranderd is. Hoewel een aantal ploegen wel een andere co-sponsor heeft gekregen, zodat de officiële naam iets gewijzigd is. Een voorbeeld daarvan is Highroad, dat tegenwoordig HTC-Highroad heet. In 2009 was dat Columbia-Highroad.

Het mooie is dat wielerland.nl voor elke ploeg een eigen pagina heeft waarop ook een link naar de sponsor staat. Doorgaans leiden die naar mooie sites over de wielerploegen, waar je dan weer even door moet zoeken naar de sponsors. Dit is wat ik vond, in alfabetische volgorde:

AG2R – LA MONDIALE – Is een samenwerkingsverband is tussen 2 verzekeringsmaatschappijen. Er is een Nederlandse Wikipedia-pagina, waar de geschiedenis van de ploeg wordt weergegeven. De eigen website is sinds 2009 een stuk toegankelijker geworden. Toen lukte het me niet de link er naartoe te openen.

ASTANA – Achter dit Kazachstaanse team gaat een hele verzameling sponsors schuil, te zien op deze website. Naamgever Astana is de luchtvaartmaatschappij van Kazachstan. Verder vinden we er mijnbouw bedrijven, een spoorwegmaatschappij, een elektriciteitsmaatschappij, een fietsenfabriek, makers van sportartikelen en crèmes, enz., enz...

COFIDIS - Is een bank die zich specialiseert in 'goedkope' leningen. Zeg maar de DSB van Frankrijk en omstreken. Het heeft ook een Belgische tak, met een website waarop gemakkelijk te zien is welke bancaire producten er zoal aangeboden worden.

EUSKALTEL- EUSKADI - heeft een tamelijk sobere website, waar ik niet zo snel informatie over de sponsors vind. Op Wikipedia lees ik dat het gaat om het telecommunicatiebedrijf Euskaltel en de Baskische overheid.

Is het kwalijk dat de Baskische overheid gemeenschapsgeld geeft aan een wielerploeg ? Ach, wat veel mensen vergeten is dat bedrijven hun geld ook van de gemeenschap krijgen, namelijk door hun diensten en producten aan leden van die gemeenschap te verkopen. Alle sportsponsoring gaat dus eigenlijk met gemeenschapsgeld.

FRANCAISE DES JEUX – Wordt gesponsord door de Franse lotto en toto. Gokken, dus. En vandaar ook het klavertje vier op de wielershirts.

KATUSHA – Een Russisch conglomeraat waarin onder andere de gasmaatschappij Gazprom deelneemt, naast allerlei andere, voornamelijk Russische, sponsors. Ook een aantal internationale zoals het watermerk Vittel en de bandenfabrikant Continental.

LAMPRE–ISD – Lampre blijkt een producent van gecoat staal te zijn. Staal met een laagje erop, dus. Als ik 'precoated steel' zo goed vertaal. Ongetwijfeld heel nuttig voor de productie van allerlei dingen. Op de site zie ik een vliegtuig staan, zoiets dus, misschien...
ISD is een wat vagere club. Op de website staan ze als 'sportclub ISD' , een Russische organisatie die allerlei sporters, in vele takken van sport, ondersteund. Op Wikipedia vind ik dat er een staalfabrikant achter zit. Collegaatjes van Lampre dus.

LIQUIGAS-CANNONDALE – Een mooie website, met geluidjes en filmpjes. Maar je moet wel even doorklikken om de link met vloeibaar gas te vinden. Deze sponsor is zo gek op wielrennen dat zijn product een bijzaak lijkt.
Cannondale is een Amerikaans fietsenmerk.

QUICK STEP-INNERGETIC – De quickstep is een dansje dat onze ouders misschien nog leerden. Op de website zag je in 2009 een juffrouw languit op een sofa liggen. Meubilair, misschien ? Nee, Quickstep maakt laminaat en parketvloeren en inmiddels is de juffrouw vervangen door een jongeman die op een houten vloer ligt.
Innergetic is een fabrikant van matrassen en kussens.

RABOBANK – Behoeft geen verdere uitleg, hoop ik. Toch even een link, voor de buitenlandse bezoekers, misschien ?

SAXO BANK-SUNGARD – Een Deense bank die vooral reclame maakt met beleggingsproducten. Dat lag voor de hand. Maar Sungard is geen zonnebrandcrème, zoals je misschien zou denken, maar een software producent.

Tot zover de oude bekenden. Zondag gaan we verder met de teams die van sponsor zijn veranderd, gefuseerd of die helemaal nieuw zijn in vergelijking met 2009.

Grote delen van dit verhaal zijn eerder gepubliceerd op het Volkskrantblog...

15 opmerkingen:

Anoniem zei

Wat een werk Stripman, ik hoop dat je veel reacties van nieuwsgierige bloggers krijgt.

de Stripman zei

@antoinette - Dat hoop ik ook...;o)

Anoniem zei

Dat wordt flink de portemonne trekken Stripman. Want daar is het ze toch allemaal om te doen? Hou de tour overeind!

de Stripman zei

@aadverbaast - Ach, die Tour blijft ook wel bestaan zonder mijn steun. En over het grote geld zal ik misschien een opmerking plaatsen in deel twee...;o)

Annet zei

Jan, het interessert me niet zo...

Leuke avond nog....

Annet zei

interesseert dus, reeds...

de Stripman zei

@annet - En dan toch 2 reacties plaatsen...;o)

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Indachtig mijn desinteresse in de tour snel naar beneden gescrolld om deze nog eens luid en duidelijk te communiceren :-).

de Stripman zei

@zelfstandig journalist - Ik wist dat ik op je rekenen kon...;o)

Wel de stripjes nog gelezen, onderweg...?

Bart zei

Kijk, zo blijven de namen toch al een beetje beter bij me hangen, Jan...zoals je wel weet volg ik de Tour, als enige grote koers trouwens, graag dagelijks.
De Giro en Vuelta, nee, daar kan ik het niet voor opbrengen om telkens te kijken.
Ondanks alles heeft de Tour als vanouds toch een grote aantrekkingskracht op me, en ik ben geloof ik de enige niet.

Nou, zondag dus het vervolg, met de nieuwste merken. Ik zal er bij zijn! :-)

de Stripman zei

@bart - Ha, gelukkig ! Zit ik me niet voor niets rot te zoeken naar al die bedrijven...;o)

martin zei

"Ach, wat veel mensen vergeten is dat bedrijven hun geld ook van de gemeenschap krijgen, namelijk door hun diensten en producten aan leden van die gemeenschap te verkopen. Alle sportsponsoring gaat dus eigenlijk met gemeenschapsgeld."

Mooie opmerking. Ik zie net bij Canvas dat Cavendish van Haribo snoepjes helemaal blij wordt. Lijkt bijna sluikreclame.

de Stripman zei

@martin - Ja, dat was leuk. Zo maak je een knorrig kind gelukkig...;o)

Om sluikreclame kom je haast niet meer heen, tegenwoordig...

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Ja, die heb ik gelezen!

Anoniem zei

Nouja niet slecht. Ik hou het lekker bij mijn Cofidis autolening bij:


Cofidis Autolening