Veel bierbrouwers
lijden aan de historische ziekte. Ze prijzen hun bieren aan met
kreten als 'ambachtelijk gebrouwen, volgens eeuwenoud recept' en
zetten spectaculaire jaartallen op hun etiketten en reclamemateriaal.
Hoe ouder hoe beter lijkt het motto.
In werkelijkheid
dateren vrijwel alle Nederlandse en Belgische brouwerijen van eind
19e, begin 20ste eeuw. Inclusief de trappisten. Want, hoewel ook die
bogen op oeroude tradities, zijn hun kloosters na de Franse revolutie
ontruimd en vaak verwoest en pas in de 19e eeuw weer bevolkt.
En zelfs de nieuwkomers kunnen het niet
laten. 'Sinds 1626' lees ik op een foldertje van brouwerij 'De Drie
Ringen', uit Amersfoort. Maar dat is wat al te enthousiast. Er was in
de 17e eeuw wel een brouwerij in de stad met die naam, maar het enige
verband met de huidige biermakers is een toevallig gevonden
gevelsteen.
Van de 100-en brouwerijtjes uit de stad
was er in de 20ste eeuw nog maar 1 over, de Phoenix brouwerij. Die
stond, tot 1969, op de plaats van de huidige parkeergarage met
dezelfde naam, naast het politiebureau.
Twintig jaar nadat
ook de Phoenix zijn deuren had gesloten leek het de voormalige
directeuren leuk om een ambachtelijk brouwerijtje te beginnen. Ze
hadden nog die ouwe gevelsteen liggen en er werd een pandje gevonden,
vlak achter de koppelpoort, waar weer op kleine schaal bier gebrouwen
kon gaan worden. Niet sinds 1626, dus, maar sinds 1989.
De Geheimzinnige
Hulpman bracht laatst wat biertjes van de Drie ringen mee. Een aantal
jaren geleden was ik voor het laatst in het proeflokaal geweest en
van dat bezoek had ik nog een paar glazen in de kast staan. Daarop
een nostalgisch wapenschildje met het embleem van de brouwerij.
De etiketten van de huidige flesjes
vormen daarmee een opvallend contrast. Felle kleuren en strakke
letters. Van de historische ziekte schijnen ze genezen. Het bier
smaakt er niet minder om:
Amersfoorts Blond – Het basisbier van
de Drie ringen. Ziet er uit als pils, maar dan een heel klein beetje
troebel. Is dan ook bier van hoge gisting. De brouwerij noemt het
'kölsch', zoals het bier uit Keulen, dus. Moutiger dan doorsnee
pils, met een ietsje zoet in de afdronk, door het gebruik van mout
van tarwe en gerst . 5 % alcohol dus licht om te drinken.
Amersfoorts Wit –
Een tarwebier in navolging van het beroemde witbier van Hoegaarden.
Het ziet er prima uit, troebelgeel, mooie schuimkraag. En de smaak is
ook goed, niet te zoet, eerder aan de bittere kant. 5 % alcohol,
lekker zomeravond bier.
Amersfoorts Tripel
– Voor een tripel een tamelijk licht bier, 6.8 %, met veel hop en
mout in de smaak. Net als de vorige bieren ietsje troebel.
Alles bij elkaar een smakelijk
assortiment. En dan heb ik nog niet eens alles geproefd. De 3/4
literfles bokbier bewaar ik nog even voor een feestelijke
gelegenheid.
14 opmerkingen:
Och er wordt wat af gelogen als het om reclame gaat.
@antoinette - En dat terwijl een goed product helemaal geen reclame nodig heeft...;o)
Heb laatst nog eens bij toeval van dat spul gedronken, maar ik was er niet kapot van moet ik zeggen
@cor - Ik zou zeggen dat jij wel elke dag in dat proeflokaal zou zitten... Maar als het je smaak niet is...;o)
De Vlaming zou zeggen; 'Alles beter dan Heineken!'
@zelfstandig journalist - Verstandige mensen, die Vlamingen...;o)
Proost
Bij wijnen hoort een met superlatieven doorspekt verhaal, bij bieren kennelijk een (stokoud) jaartal.
De etiketten van "De Drie Ringen" zien er nogal armetierig uit voor een bier dat - naar zeggen - sinds 1626 gebrouwen zou worden.
Overigens zou ik me direct afvragen bij het zien van dat jaartal of het bier nog wel goed is ;-)
@draverblog - Op je gezondheid !
@glaswerk - Dat zijn terechte twijfels. Bier van bijna 400 jaar oud zou ik ook niet meer drinken. Maar het zou leuk zijn voor in een museum...;o)
Jan er komen steeds meer kleine brouwerijtjes en de bieren zijn soms meer dan goed. Ik dronk in Bronkhorst:
Bronckhorster Blond
Gebrouwen sinds: 2005
Alcoholpercentage: 6.5%
Soort: speciaalbier
Opmerkingen:
Sinds 24 maart 2005 verkrijgbaar.
Een erg lekker bier. Een hoppige, volle en frisse smaak (klinkt altijd zo pedant om zo over de smaak van een bier te schrijven) met een mooie kleur en kraag.
@martin - Dat klinkt smakelijk ! En ach, van een beetje pedantigheid schrik ik niet zo gauw, hoor..;o)
Volgens mij hou je wel van een pilske Jan;)
Weer een illusie armer
@annet - Zeker ! Maar met mate...;o)
@paco - Och, het bier smaakt er niet minder om...;o)
Een reactie posten