woensdag 6 juli 2011

Virusmail – Ben ik er toch een keer ingetraptMisschien kwam het door de verkoudheid, of het late uur, maar gisterenavond ging ik net een stap te ver bij een verdacht uitziend mailtje. Normaal gesproken ben ik erg voorzichtig en laat ik zelfs mail van vrienden en bekenden ongeopend, als ik het idee heb dat er een vreemd bestand bijgevoegd is.

Maar gisteren kwam ik toch in de verleiding. Het was een mail die leek te gaan over een postbestelling waar een probleem mee was. Nu had ik een poosje terug iets besteld bij een nogal alternatieve website in België, dus misschien...?

Uit voorzorg liet ik eerst mijn anti-virusprogramma het bijgevoegde rar-bestand scannen. Geen virussen gevonden. Maar toen ik het probeerde te openen kwam er wel een virusmelding. Die leek geruststellend. Er was een virus gevonden, maar dat was verwijderd, ik kon de computer gewoon gebruiken.

Dat bleek een beetje te optimistisch. Er kwamen allerlei fout-meldingen en waarschuwingen van een beveiligingsprogramma waar ik nog nooit van gehoord had: Personal Shield Pro.

Al snel bleek dat ik niets meer kon doen zonder foutmeldingen en waarschuwingen van dit programmaatje. Het bood daarbij voortdurend aan een scan van mijn pc te maken en te upgraden naar de volledige versie, waarbij ik een bepaald bedrag zou moeten overmaken.

Na wat gehannes vond ik op internet een paar waarschuwingen en mogelijkheden om Personal Shield Pro te verwijderen. Het was volgens die informatie een onbetrouwbaar programma, dat geen enkele bescherming tegen virussen of bedreigingen bood en er alleen op uit was om je geld afhandig te maken.

Om er vanaf te komen diende ik weer andere programmaatjes te downloaden. Dat werd helaas door Personal Shield Pro onmogelijk gemaakt. Verwijderen met mijn eigen beveiligings-software lukte ook niet.

Uiteindelijk ben ik er vanaf gekomen door de computer opnieuw op te starten en daarbij de ecsape-knop in te drukken. Zo kom je, bij mijn pc, op het scherm met de opstart-mogelijkheden. Daar kon ik kiezen voor 'system recovery', een toepassing waarmee het systeem terug gebracht kan worden, naar de staat waarin het was toen je het kocht.

Daarmee worden alle programma's van je pc verwijderd, die je er later opgezet hebt en mogelijk je bestanden ook. Maar, ach ik had net een back-up gedraaid, dus daar zat ik niet mee.

Na een paar schermen bleek ik te kunnen kiezen voor het wat minder ingrijpende 'systeem herstel'. Daarmee kun je het systeem terugzetten naar de toestand van een paar dagen, of weken, eerder. Zonder gevolgen voor je bestanden. Ik koos voor 5 dagen terug en wachtte gespannen af.

Succes ! Het misdadige virus bleek verdwenen. De normale virusscanner werkte weer, dus die liet ik een paar keer draaien. Vanochtend nog eens gevolgd door Windows defender. Niets meer aangetroffen.

In het vervolg ben ik weer zeer voorzichtig. En wees dat ook maar, beste lezer, ook als je rare mail van mij krijgt...

De oplossingen die ik op internet vind, voor het verhelpen van een besmetting met Personal Shield Pro, zijn overigens een stuk ingewikkelder. Meestal bevelen ze aan om een programma te downloaden waarvoor je dan weer iets moet betalen om de volledige versie te krijgen. Een gratis optie is Norton Power Eraser dat aanbevolen wordt door precisesecurity.com

Slechts een keer las ik mijn simpelere en ook kosteloze optie. Systeem-herstel gebruiken...


19 opmerkingen:

Anoniem zei

Ik heb ook een keer een virus gehad, maar mijn antivirus programma wist het te verwijderen, gelukkig.

lebonton zei

gelukkig was het lezen van dit blog veilig, toch?

de Stripman zei

@antoinette - Dit virus zorgt er voor dat niet een programma op je pc meer werkt. Dus ook je antivirus niet meer.

Er zijn wel trucs om dat weer te verhelpen, maar ik heb die niet nodig gehad...

de Stripman zei

@lebonton - Garanties durf ik niet te geven ! Maar je weet nu misschien wat je kunt doen als het mis gaat...;o)

Annet zei

We trappen er allemaal wel eens in Jan!
Gelukkig lijkt het nu weer opgelost!

De meeste mails bevatten toch pitamientjes:)

Fijne dag nog,

Annet:>)

Margreet zei

Ohoh!
Misschien zou dit dan een kleine pleitbezorger kunnen zijn van eventueel een Appeltje??

de Stripman zei

@annet - Dank je ! Van pitamientjes heb ik nooit iets gemerkt...;o)

@margreet - Jaaaa... misschien. Maar eerst moet deze laptop op. Appels kun je ook niet gesubsidieerd krijgen tegenwoordig...;o)

Anoniem zei

Verkoudheid is toch ook een virus? Slechts de neus is een goed virusscanner. Het lijf moet de rest doen. Kan ook wel weer even duren.
Kon je daar ook maar een systeemherstel functie inschakelen. Dat scheelt weer en heeft veel voordelen.
Toch weer goed afgelopen gelukkig.
Verkoudheid ook weer onder controle?

Bart zei

Bedankt voor de waarschuwing Jan, gelukkig heb je deze gore bandiet uiteindelijk weten uit te schakelen.

Of je nu Norton of McAfee gebruikt (deed ik vroeger), of bv. Avira, die ik momenteel heb, het blijft dus toch vrij makkelijk voor die virussen om tot je computer door te dringen.

Persoonlijk zie ik het altijd weer als een uitdaging, om het virus toch weer uit te roeien. Gelukkig heb ik al mijn belangrijke bestanden op externe harde schijf, en kan ik altijd even uitwijken tussen de 'grote' PC en de laptop, als 1 van beiden even fataal besmet mocht blijken.

De 'lol' van die virussen zie ik trouwens niet, het zal wel vet cool gevonden worden door degenen die ze lanceren...

de Stripman zei

@aad - Weer terug van vakantie, zie ik ! Fijne tijd gehad ?
Mijn lichamelijk systeemherstel werkt nog niet optimaal, maar ik heb er vertrouwen in dat ook die virus-aanval weer onder controle gaat komen...;o)

@bart - Dit virus is zgn. 'scareware'. Ze proberen je wijs te maken dat je besmet bent en hopen dan dat je hun onzinprogrammaatje gaat kopen. Niet doen dus...!

martin zei

Goeie tip en een pleidooi voor backups maken. Ben bewnieuwd wat Þaanbieding heeft als die mij overkomt. Alhoewel daar zijn weinig virussen op geschreven.

Bart zei

O ja, I see...
Nou, ik zal daar natuurlijk nooit gebruik van maken, dat is wel het laatste wat je moet doen hè...
Gouden regel is, natuurlijk: alleen maar de waarschuwingen van je eigen virus protection programma serieus nemen, en nooit op andere ingaan.
Ze kunnen wel hardnekkig zijn, die lelijke indringers, maar we krijgen ze wel klein, Jan! ;-))

de Stripman zei

@martin - Ja, altijd backups maken en liever nog 2 van de dingen die je echt belangrijk vindt...!

@bart - Het kostte me toch ruim een uur. En net op een moment dat ik liever wilde gaan slapen...

Anoniem zei

Dat was even slikken, Stripman. Wat voor virusscanner heb je?

Groet van Jaco

de Stripman zei

@jacoponesr - Ik doe het met PC-veilig, het beveiligingsprogramma van KPN. Tot gisteren zonder problemen...

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Hm, ik heb jaren geleden grote problemen gehad met Norton Virus Scan. Een kennis die er meer verstand van heeft,raadde me ten zeerste af ooit nog Norton te gebruiken. Denk dus niet dat ik dat Norton programmaatje zou gebruiken, moest mij iets soortgelijks overkomen.

de Stripman zei

@zelfstandig journalist - Tsja, het leek mij een aardig alternatief en zo'n beetje het enige advies waarvoor niets betaald hoefde te worden. Het schijnt dat scareware er op uit is om de internetter geld uit de zak te kloppen, maar de meeste aanbieders van hulp ook.

Zelf heb ik een poosje Norton antivirus gebruikt en ook MacAffee. Zonder problemen...

Bart zei

Na Norton en MacAfee (beide nogal duur vond ik) gebruik ik nu met veel plezier én succes het gratis (!) beveiligingsprogramma Avira, Jan.
Die centen hou ik in ieder geval in mijn zak, en het doet niet voor de dikbetaalde broeders onder... ;-)

de Stripman zei

@bart - Er worden hier in huis ook gratis virusscanners en firewalls gebruikt. Zonder problemen.

De software van KPN is niet gratis, maar kost voor 2 pc's ongeveer de helft van Norton e.a.. Da's ook redelijk voordelig...!

Al ben je nooit voor 100% beveiligd, het hangt ook van je eigen gedrag af. Geen onbetrouwbare bestandjes bij vage emails openen, bijvoorbeeld...;o)