zondag 14 augustus 2011

'Als je denkt dat het bedorven is, weet ik dat het beter is geworden...'


Van de Geheimzinnige Hulpman (bezoek ook zijn website !) kreeg ik onlangs een grote fles Amersfoorts bokbier, van brouwerij de Drie Ringen, cadeau. Toen ik die op een regenachtige zomeravond open maakte viel het me op dat er geen houdbaarheids- datum op het etiket stond.

Er stond wel een tekstregel die verwees naar een datum die te vinden zou zijn op de dop. Deze fles had een kunststoffen champagnekurk en daar stond niets op. Ook niet op het metalen kapje, of op de hals van de fles. Dit was echt een fles zonder houdbaarheidsdatum.

Ik stond er niet lang bij stil. Het bier smaakte prima en zag er goed uit, dus waar zou ik me zorgen over maken ? Dat deed ik wel even toen we, bij het schoonmaken van een keukenkastje, een fles Belgisch bier vonden van het merk La Chouffe.

Ook al zo'n forse driekwart-liter fles. Onze dochter had hem ooit gekocht, of cadeau gekregen, maar was er niet toe gekomen hem open te maken. Dat was zeker een jaar of 2 geleden en bij bestudering van het etiket bleek dat het bier inmiddels ruim een half jaar over datum was.

Dochter wilde het er niet meer op wagen en zette de fles bij het weg te gooien glaswerk. We zijn niet zo fanatiek met weggooien, dus daar stond hij een tijdje later nog. Ik hield hem eens tegen het licht. Dat bier zag er eigenlijk prima uit.

Ik herinnerde me een uitspraak van Pierre Celis, de onlangs overleden oprichter van de Hoegaarden brouwerij. Met een paar vrienden ben ik daar, aan het begin van de jaren '80, eens op bezoek geweest. We kwamen er aan vlak na sluitingstijd.

Toen we aan het nog aanwezige personeel vertelden dat we uit Nederland waren komen fietsen, werden we binnen genodigd. Want helemaal uit Nederland naar Hoegaarden komen en dan geen bier gedronken hebben, dat kon toch niet, vonden ze.

We werden naar het proeflokaal gebracht en kregen een glas witbier. Na enige tijd kwam meneer Celis zelf aan ons tafeltje zitten en schonk ons nog een paar van zijn specialiteiten. Een heel aardige en enthousiaste man, die van alles vertelde over zijn bier.

Hij zei bijvoorbeeld van plan te zijn om in de VS een brouwerij te beginnen. Iets dat hij later ook gedaan heeft. En hij vertelde over de houdbaarheidsdatum die verplicht op zijn bierflesjes moest staan. Onzin vond hij dat. Men mocht het Hoegaarden bier altijd terug komen brengen. Want als iemand mocht denken dat het bedorven was, wist hij dat het juist beter was geworden.

De fles La Chouffe, die we in het keukenkastje gevonden hadden, werd dus terug in de koelkast gezet. Een dag later maakten mijn vrouw en ik hem open. Het bier bleek nog prima te drinken.

Zie voor meer geruststellende woorden de website Bier en Gezondheid 


De Strip: Dit deel van het Stripmannen-vervolgverhaal is weer gemaakt door de Stripman zelf. 
Klik hier voor deel 1 van deze episode... Wordt vervolgd...

Bezoek ook de website van  de Geheimzinnige Hulpman !


Lees ook de vorige hoofdstukken: De Wind - Snuf de Hond - Muzikale Droom - Theo en Francien - Motorfietsen en Sportwagens - De Klaveet - Hot City - Teringhond - Het is niet wat je denkt - Zork - Slapend rijk
 en Hoe het verder ging met Theo 

13 opmerkingen:

rob alberts zei

Ja, in houdbaarheidsdata geloof ik niet. Van Bockbier ken ik het verhaal dat het na 1 of 2 jaar zelfs beter wordt.
Ach en wie weet het niet dat een goede erwtensoep de volgende dag ook beter is.
Mijn voorbeelden zijn een beetje op het weer en het seizoen gericht maar ik begrijp wat jij bedoelt.
Regenachtige groet

de Stripman zei

@rob - Het beste bokbier dat ik ooit gedronken heb was van een krat IJ-bok die een jaar bij de slijter in het magazijn had gestaan. Heerlijk...;o)

Anoniem zei

De neus is ook een prima instrument om te bepalen of het bier nog te drinken is. Naast het oog en de smaakpupillen uiteraard.
Zo zie je maar dat je als bierdrinker alle zintuigen nodig hebt, naast dat het vele zintuigen kan strelen. Mooie samenwerking dus.

Annet zei

:) Daar kun je over filosiferen Jan. De grenzen verschuiven dat is duidelijk. Schimmelkaas, stokoude drank, adellijk vlees. Ik had nog zilvervliesrijst goed tot nov. 2010. 'Och, zei mij vriendin zolang er geen beestjes inzitten kun je het nog eten' Maar inderdaad is de neus een goede indicatie:)

Kan de Hulpman niet ontvangen. Kan de server niet vinden, staat er.

Zonnegroet van Annet:)

Antoinette Duijsters zei

Ligt eraan welk product het is. Voorgesneden groeten over de datum kan echt gevaarlijk zijn bv. En ruiken zegt ook niet alles. Bij dierlijke producten is voorzichtigheid altijd geboden.
Maar zolang er geen schimmel opstaat is een pot jam nog uitstekend eetbaar.

De strip wordt spannend.

Johan zei

Wokgroenten koop ik nooit over de datum. Wat Antoinette zegt: hun houdbaarheid is toch beperkt. Andere producten kun je volgens de datum makkelijk drie jaar bewaren. Als het dan nog niet op is, heb je er gewoon geen goesting in :-).

de Stripman zei

@aad - Zeker ! Als het vies ruikt zou ik het niet meer drinken...;o)

@annet - Later nog eens proberen, die servers ook altijd...;o(

@antoinette Het ene product is bederfelijker dan het andere. De ene houdbaarheidsdatum is de andere niet. Het schijnt zelfs toegestaan te zijn om bier te verkopen dat over de datum is...

@johan - De houdbaarheidsdatum is een richtlijn, geen keiharde grens. De inhoud van een pot of blik heeft zelf geen idee wanneer de houdbaarheidsdatum verstreken is en zal dus ook niet precies op dat moment gaan bederven...;o)

BertSesame zei

Ach en zelfs als er wel beestjes in de rijst zitten is het ook nog te eten. Waar denk je bijvoorbeeld dat het zeven van meel vandaan komt. Men stelt dat gebak daar luchtiger van wordt.

Het komt in feite uit de scheepvaart en met name uit de tijd van de zeilboten. Op zeilschepen waren meelwurmen en andere beestjes niet te voorkomen, de kok diende deze meelwurmen er dus uit te zeven, alvorens brood of pudding te maken. (Of niet natuurlijk, welkome aanvulling van eiwitten ;-)

Anoniem zei

Bedorven bier is wel ontzettend goor. Over de datum: toch even proeven.

Glaswerk zei

en zette de fles bij het weg te gooien glaswerk

Ik dacht dat we vrienden waren ;-P

de Stripman zei

@berstsesame - Ach, ja, we zijn ook veel te kinderachtig wat dat betreft...;o)

@beusekom - Ik heb het nog maar 1 keer meegemaakt dat een flesje echt bedorven was, maar dat was niet goed gesloten. Zolang het nog goed ruikt en smaakt maakt de datum op het flesje niets uit...;o)

@glaswerk - Er is ook glaswerk waar we heel zuinig op zijn, hoor...;o)

martin zei

Een goed bier kan rijpen. In mijn vakantie kocht ik een flesje Orval Vieux bij de plaatselijke kroeg. Het was precies hetzelfde bier als de normale Orval maar wel een jaar ouder. Ik betaalde daar een euro meer voor en kreeg er meer smaak voor terug. Bier wordt onderschat in Nederland (en binnen de EU-regelgeving m.b.t. tot houdbaarheidsdatums).

de Stripman zei

@martin - Ik ben blij dat je je vakantie goed gebruikt hebt...;o)

En je zegt het goed: Goed bier kan rijpen en kun je lang bewaren. Net als goede wijn...