zondag 21 augustus 2011

Zit je even rustig op het balkon - Het Volkskrantblog gaat sluitenVrijdagmiddag, even voor vijf uur, de zon schijnt zo aanlokkelijk tussen de stapelwolken door dat ik besluit om nog even op het balkon te gaan zitten. Krantje mee en een kopje thee. Even later komt de kat ook naar buiten. Die zit ook graag in de zon.

Ik mijmer wat en kijk naar de lobelia's en korenbloemen, die nog steeds dapper staan te bloeien, hoewel hun bladeren al wat bruin beginnen te worden. Dan wordt de rust verstoort door motorgeronk. Een helikopter komt laag over het huis gevlogen.

Tsjonge, wat een kabaal. Mijn vrouw moppert wel eens op de buren die vaak met grasmaaiers, heggenscharen en bladblazers in de weer zijn, net als wij even rustig op balkon willen zitten. Maar dat is niets vergeleken bij dit gebulder.

Aan de kleuren te zien, wit en blauw, met oranje strepen, is het een politiehelikopter. Misschien is er ergens een ongeluk gebeurd ? Of is er hoog bezoek bij paleis Soestdijk ? Het toestel draait een paar rondjes en ik besluit om maar weer naar binnen te gaan.

Ik open de email en lees het bericht dat het Volkskrant-blog nu toch echt en definitief gaat sluiten. Vanavond is het zover.

Nou ja, dat was een half jaar geleden al aangekondigd. En de krant had het blog al de nek om gedraaid, lang voordat de stekker er definitief uit ging. Veel VK-bloggers hebben hun blog inmiddels verplaatst naar andere platforms. Slechts een enkele oude bekende heeft tot het laatste moment gewacht.

Die staat nu voor de keuze: Alsnog op bijvoorbeeld Blogspot, of Wordpress, een zelfstandig blog openen, of verhuizen naar web-log.nl dat de mogelijkheid biedt om de inhoud van het oude VK-blog over te zetten.

Dat laatste aanbod is een gevolg van de protesten van een groep bloggers, na de bruuske aankondiging aan het begin van dit jaar. Het heeft in ieder geval een half jaar uitstel opgeleverd, maar verder een onzekere toekomst. Niemand weet hoe dat nieuwe web-log.nl er uit gaat zien.

Ik ben blij dat ik vrij snel de knoop heb doorgehakt. Bij blogspot had ik een paar jaar eerder, toen er allerlei technische problemen waren op het VK-blog, al eens een proefblog aangemaakt. Dat heb ik omgebouwd tot mijn hoofdblog, Stripman's Prikbord. Daarnaast heb ik een nieuw Mejanderblog aangemaakt voor de verhalen die ik samen met tekenaar Gerard Kuit maak.

Ook op blogspot is er wel eens een storinkje, maar over het algemeen ben ik heel tevreden over de stabiliteit en de mogelijkheden. Over positieve aandacht heb ik niet te klagen, hoewel de bezoekersaantallen nog niet zo hoog zijn als op het oude VK-blog.

Via Facebook en Ekudos, waar VK-bloggers-groepen zijn opgericht, of via twitter, hou ik contact met een aantal oude VK-blog-collega's. Veel van de oude garde is ook te vinden op de Onafhankelijke Bloggers Associatie (OBA), die ik van wat meer afstand volg.

Het was interessant, die 6 jaar op het Volkskrant-blog. Leuk vaak, frustrerend ook zo nu en dan, met name door de gebrekkige communicatie met de blogredactie. Heel erg vind ik dus het niet dat het nu dan eindelijk definitief stopt. We redden ons ook zo wel !

Maar evengoed mijn hartelijke dank aan de Volkskrant. Als die niet het initiatief genomen had, om een blog voor lezers te openen, dan was ik misschien wel nooit gaan bloggen. En dank aan alle VK-bloggers voor hun mooie blogs, opmerkingen, reacties en discussies. Hopelijk blijven we elkaar lezen en schrijven.

Ook dank aan alle andere lezers en bezoekers. Het lijkt het eind van een tijdperk, maar we bloggen gewoon verder...

En o, ja, die politiehelikopter bleek rond te vliegen om een gevluchte crimineel op te sporen... Zie dit nieuwsberichtDe Strip: Dit deel van het Stripmannen-vervolgverhaal is weer gemaakt door de Stripman zelf. 
Klik hier voor deel 1  en deel 2 van deze episode... Wordt vervolgd...

Bezoek ook de website van  de Geheimzinnige Hulpman !


Lees ook de vorige hoofdstukken: De Wind - Snuf de Hond - Muzikale Droom - Theo en Francien - Motorfietsen en Sportwagens - De Klaveet - Hot City - Teringhond - Het is niet wat je denkt - Zork - Slapend rijk
 en Hoe het verder ging met Theo 


11 opmerkingen:

Anoniem zei

Leuk stukje. Binnenkort ga ik de draad ook weer eens oppakken. Morgen eerst maar eens alles overzetten om vervolgens gewoon verder te gaan bij WordPress.
gr.v.beus.

de Stripman zei

@beus - Aha, je gaat van 2 walletjes eten ! Ik heb op het VK-blog niets meer staan dat de moeite van het overzetten waard is.
Maar ik ga van de week wel even kijken hoe het werkt op weblog.nl...

Cor zei

ja een leuk en sfeervol stukje( ook een beetje dom van het VK-blog dat ze zulke schrijfsefs niet op de juiste manier wist te waarderen, maar ja ze lazen joue n mij en al die anderen waarschijnlijk nooit) en ik ben er tenslotte niet rouwig om dat het afgebrokkelde en gesloopte VKblog voorgoed terziele gaat

de Stripman zei

@cor - De meeste aandacht zal naar de grote herrieschoppers zijn gegaan. Daar was ook mankracht voor nodig in de vorm van een moderator. Voeg daar het technisch onderhoud bij en de optelsom is gauw gemaakt.

Wel jammer voor alle leuke en goedwillende bloggers...

Antoinette Duijsters zei

Ja, het begon zo goed, mooie verhalen interessante blog, tot de wellis/nietes bloggers de boventoon gingen voeren. steeds meer gingen ze het blog domineren en dat werk aver rechts.
maar het blijft triest hoe het een an ander gegaan is.

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Jammer dat het voorbij is, al heb ik er sinds eind mei nooit meer naarom gekeken. Voorbij is bij mij ook voorbij.

Glaswerk zei

Zit je even rustig op het balkon

Bewijs het!

Antoinette Duijsters zei

Glaswerk, grote grijns!

de Stripman zei

@antoinette - Wat doen we er aan...? En willen we er wat aan doen...?

@zelfstandig journalist - En straks definitief...;o)

@glaswerk - Het is een zaak van vertrouwen. Maar je mag altijd komen kijken, hoor...;o)

Glaswerk zei

Maar je mag altijd komen kijken, hoor...;o)

Dat gaat er over niet al te lange tijd wellicht ook van komen.

de Stripman zei

@glaswerk - Gezellig ! Maar waarschuw even van te voren, dan haal ik een pak biscuitjes in huis...;o)