maandag 29 augustus 2011

Die buienradar is prachtig en toch tamelijk waardeloosEen van mijn favoriete websites is buienradar.nl . Je kunt er precies zien waar het geregend heeft en door middel van animaties wordt aangegeven waar er, in de nabije toekomst, regen wordt verwacht.

Geweldig ! Maar de voorspellende waarde blijkt in de praktijk miniem.Om te zien of het op een bepaalde plaats echt gaat regenen, of droog blijft, is het niet erg betrouwbaar. Net zo min als de rest van het weerbericht, trouwens.

Ik mag natuurlijk helemaal niet klagen. Als veelal aan huis gebonden arbeidsongeschikte, hoef ik doorgaans de deur niet uit als het regent. Dus waarom zou ik me iets aantrekken van de buienradar ? Ja, ja... Maar uitgerekend die ene keer dat ik wel naar buiten moet, zal je altijd zien...

Vandaag heb ik een afspraak bij de mondhygiëniste. Volgens de voorspelling zou het overwegend droog zijn, met alleen in het noorden van het land kans op een enkele bui.

Het plaatselijke weerbericht, ook op te vragen bij buienradar.nl, voorspelde gisteren zelfs een droge dag voor Soest. En op de site zie je inderdaad de regenwolken, keurig ten noorden van mijn woonplaats, passeren.

In werkelijkheid valt er op Soestdijk echter de ene na de andere regenbui. Dat is dan weer heel mooi te zien als je de bewegende radarbeelden van de afgelopen ochtend bekijkt.

Het weer voorspellen blijft dus, ook met de modernste apparatuur, natte vinger werk. Al kun je wel, heel precies, achteraf zien waar de neerslag gevallen is.


11 opmerkingen:

Bart zei

Ik ben het volmondig met je eens, Jan, je hebt er feitelijk maar weinig aan.
Die 5daagse verwachting is ook zo leuk, ze veranderen de regels tijdens het spel, zo voelt het vaak.
Zie je de ene dag nog een vooruitblik met louter droge dagen, ineens...is dat de volgende dag totaal veranderd, met elke dag 80% of meer buienkans.
Ja, zo kunnen wij het ook, voorspellen, haha!

rob alberts zei

Vreemd dat mensen nooit zo geinteresseerd zijn in de geschiedenis van het weer, maar wel altijd de toekomst willen weten. I.p.v. in de sterren te kijken kunnen de wolken helpen veel voorspellen van het weer.
De methode van de vinger buiten het raam zegt natuurlijk ook veel over het weer.
De door jouw genoemde natte vinger is daarbij een duidelijk teken van regen! Daar heb ik geen computer met internet voor nodig.
Voor het lezen van jouw lezemswaardige blogs weer wel.
Vriendelijke groet

gooiboy zei

had je alle cookies wel verwijderd misschien was het beeld oud
groet
Gooiboy

Antoinette Duijsters zei

Zo is het maar net, de buienradar loopt ook een paar minuten achter en is niet echt goed bij het weertype van vandaag. Hier is het de hele dag droog gebleven. Zaterdag, ook een dergelijk weertype, ik was net terug toen de eerste en enige bui viel. Soms moet je ook geluk hebben.

Bart zei

Op hetzelfde moment kunnen ook de 1-uurs verwachting en de 3-uurs verwachting spectaculair met elkaar in tegenspraak zijn Jan, misschien is het je ook wel opgevallen.

Dan is buienradar het dus niet eens met buienradar... ;-)

de Stripman zei

@bart - Het schijnt de afgelopen dagen ook wel erg moeilijk te zijn geweest. Het Leek er op dat we gisteren, bijvoorbeeld het weer hadden dat voor eergisteren voorspeld was. En vandaag zitten de buien duidelijk zuidelijker dan verwacht...

@rob alberts - Nou ja, als je een scootmobielritje van 20 minuten voor de boeg hebt, hoop je natuurlijk op droog weer. Nu schijnt hier de zon, daar heb ik ook geen buienradar bij nodig...;o)

@gooiboy - Hier geen oude koekjes, hoor...;o)

@antoinette - We hebben het niet voor het zeggen, wat weer betreft...;o)

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Gewoon uit het raam kijken en dan op je gevoel afgaan.

de Stripman zei

@zelfstandig journalist - Nou ja, ik moest wel op tijd zijn voor mijn afspraak. Maar toen ik de deur uit ging was het droog, na 5 minuten regende het, maar gelukkig duurde dat niet lang...;o)

Glaswerk zei

Jan, altijd eerst even naar buiten kijken. En daarna kun je dan op buienradar checken of het klopt wat voor weer je gezien hebt ;-P

Glaswerk zei

Bij de weg, geinig stripje.

de Stripman zei

@glaswerk - Dat is een prima tactiek ! Gisteren regende het volgens de buienradar toen ik weg ging, maar in werkelijkheid was het droog. Eenmaal op weg begon het weer te druppelen, maar toen was het te laat...;o)

@glaswerk 2 - Dat is nu het mooie van het verdwijnen van het VK-blog. Al die aardige ouwe stripjes kunnen weer opnieuw gebruikt worden...;o)