vrijdag 26 augustus 2011

Midsomer Murders – Hoge misdaadcijfers in fictief graafschap


In 2009 schreef ik onderstaand verhaal. Op het Volkskrantblog werd het een van mijn best bezochte bijdragen. Vooruitlopend op een nieuw blog over een spannende tv-serie plaats ik het nu opnieuw in iets gewijzigde vorm.

Ik hou er wel van om, een beetje onderuit gezakt naast mijn vrouw, te kijken naar televisieseries over moord en doodslag. Niet alles, hoor. De meeste Amerikaanse pulp, zoals die door de commerciële omroepen uitgezonden wordt, laat ik aan me voorbij gaan. Net als vrijwel alle Nederlandse detective-reeksen.

Nee, de Britse series zijn bij mij favoriet. Hoewel een goede, Zweedse, Wallander of Martin Beck er ook best in gaat. Net als een Duitse Tatort, op z'n tijd. Maar de Engelse series zijn doorgaans spannend, sfeervol en redelijk realistisch. En ik begrijp de taal ook zonder ondertiteling.

Morse had je vroeger, nu na het overlijden van hoofdrolspeler John Thaw, volgen we zijn assistent Lewis. We kijken naar Taggart, Trial and Retribution, Wire in the Blood, Frost, Dalziel en Pascoe en Waking the Dead en ik vergeet er nog wel een paar.

Er wordt in de meeste series veel onderling geruzied door de speurders. En anders worden ze wel gedwarsboomd door hun superieuren. De ideale hoofdrolspeler schijnt een knorrige individualist te moeten zijn.

Een van de gemoedelijkere voorbeelden van het genre is Midsomer Murders, bij ons doorgaans te zien bij de KRO. De oudere, soms wat humeurige, inspecteur heet hier Tom Barnaby, een rol gespeeld door John Nettles.

Midsomer Murders is gesitueerd op het Engelse platteland. Uit de naam zou je af kunnen leiden dat het graafschap Somerset als achtergrond gekozen is. Maar de plaatsjes, die in de afleveringen genoemd worden, zul je vergeefs op de kaart zoeken.

Midsomer bestaat niet. Het is een fictief graafschap. Maar mooi is het er wel. Tsjonge wat zijn er fraaie buitenhuizen, schilderachtige cottages en knusse dorpjes. Als je op internet gaat zoeken blijkt dat er hele websites aan de serie gewijd zijn, compleet met landkaarten van Midsomer.

De fans hebben ook de werkelijke locaties opgezocht waar de opnamen gemaakt zijn. De meeste blijken in Buckinghamshire en Oxfordshire te liggen. Er is een Midsomer Murdersroute uitgezet en er is zelfs een boek verschenen waarin de mooiste plekjes beschreven worden.

Inspecteur Barnaby mag dan wel eens verzuchten dat hij af en toe moe wordt van de inwoners van Midsomer, met hun bizarre gewoonten, overspeligheid en moordpartijen, het publiek lijkt er geen genoeg van te kunnen krijgen. De serie is momenteel aan zijn 12e seizoen toe.

Zou het aan de fraaie omgeving van Midsomer liggen ? Of de toch wel wat karikaturale schets van het Engelse plattelandsleven, met zijn westrijden om de mooiste tuin en cricket op de 'village green' ? Of het contrast tussen al die knusheid en de daaronder sluimerende misdaad.

Hoofdrolspeler Nettles is inmiddels in 2010, na bijna 14 jaar, gestopt. In de afsluitende aflevering voert hij een neef op, ook politie-inspecteur, die hem op gaat volgen. Het herkenningsmelodietje, een walsje met een opvallende rol voor het spookachtige geluid van de theremin, zullen we voorlopig dus nog niet hoeven te missen.

Zie ook Wikipedia: Midsomer Murders, of de uitgebreidere Engelse versie 

9 opmerkingen:

Antoinette Duijsters zei

Engeland heeft meer dan een dubbele bodem:-)

martin zei

Niet echt mijn stiel, maar ik zie ze wel veel voorbij komen. De echt knorrige Frost heeft dan toch mijn voorkeur.

de Stripman zei

@antoinette - Het is een land vol verrassingen...;o)

@martin - En Frost in inmiddels ook met pensioen en getrouwd, geloof ik zelfs...;o)

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Na Derrick ben ik gestopt met het kijken naar crimi's.

martin zei

In het echt?

de Stripman zei

@martin - Dat pensioen zou best mogen, want David Jason, die de rol van Frost speelt is inmiddels 71 jaar.

Voor zover ik kan zien is hij echter nog steeds actief als acteur en regisseur. Zijn persoonlijke leven lijkt wel wat op dat van Frost. Hij verloor een vriendin aan borstkanker en trouwde op latere leeftijd alsnog en werd vader. Zie wikipedia

Glaswerk zei

Door dit soort enthousiaste bijdragen zou ik bijna weer TV gaan kijken.

Glaswerk zei

Bij de weg, kun je geen twéé beoordelingsrijtjes plaatsen onder de bijdragen: een voor het verhaal en een voor het stripje?

de Stripman zei

@glaswerk - Hou dit blog in de gaten ! Wie weet krijg ik je nog eens zo ver...;o)

@glaswerk 2 - Ik betwijfel of dat kan. Maar ik waardeer het dat je de mogelijkheden zo enthousiast gebruikt...;o)