maandag 22 augustus 2011

Monumentale bomen in de Pekingtuin – BaarnHeerlijk weer vanochtend. In 20 minuten rijd ik met de scootmobiel naar het centrum van Baarn. Via de Stadhouderslaan, die vroeger wat minder deftig de Nieuwe Steeg heette, kom ik op de Torenlaan in Baarn. Aan het eind daarvan ligt de Pekingtuin.

De indrukwekkende Amerikaanse eik valt meteen op als je de Pekingtuin inrijdt. Volgens de bomenstichting is het een van de dikste, in zijn soort, in Nederland. De stamomtrek bedraagt ruim 5,5 meter.


Van dichtbij komt de stam nog meer tot zijn recht. Het plantjaar van deze boom is onbekend. In het boek 'Bijzondere bomen in Nederland' geeft de Bomenstichting 1850 als mogelijkheid, maar op hun eigen website staat 1750 – 1800. Een ruime marge, dus.


Wat verderop in het park staat deze opvallende kronkelbeuk. De takken zijn op een vreemde manier met elkaar vergroeit en in de stam is een stuk metalen stang opgenomen. Misschien het restant van een hek dat ooit tegen de boom aan is gezet.

De Pekingtuin ligt achter de villa Peking, die gebouwd is in 1898. Op deze plaats stond een eerdere, voornamelijk uit hout opgetrokken, villa in Chinese stijl. Vandaar de naam 'Peking'.


Vlak achter de Pekingtuin ligt de Brink van Baarn. Ook best schilderachtig...

13 opmerkingen:

martin zei

Vooral de krinkelbeuk vind ik mooi.

de Stripman zei

@martin - Ja, dat is een gek ding, hè. Ik dacht eerst dat het een treurwilg was, maar van dichtbij is wel te zien dat het een soort beuk is.

De eik is imposant, hoor. Maar het formaat komt niet zo over op de foto...;o)

Antoinette Duijsters zei

Prachtige bomen, daar hou ik van.
Kronkelbeuken komen meer voor. Hier heeft er ook een in het park gestaan, helaas is ie door vandalen zo toegetakeld dat ie niet meer te redden was.

Glaswerk zei

Ik ben voor de kronkelbeuk.

Al is het maar omdat daar niets recht aan valt te relativeren.

Glaswerk zei

Ik ben voor de kronkelbeuk.

Al is het maar omdat daar niets recht aan valt te relativeren.

Glaswerk zei

Dat tikt lekker aan.

Ooit wel eens overwogen om naar een fatsoenlijk weblog platform zoals Wordpress te gaan? ;-P

de Stripman zei

@antoinette - Het gekke is dat ik hier, een jaar of wat geleden nog wel eens langsgefietst ben maar die bomen toen niet opgemerkt heb. Wel het Chinese restaurant en de volière met parkieten. Is mijn belangstelling toch veranderd sinds dien...;o)

@glaswerk - Ach wat is nu recht en wat is krom ? Dat is een kwestie van perspectief...;o)

@glaswerk2 - Nee, joh ! Hier is reageren tenminste een uitdaging...;o)

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Zo leren we nog eens iets over Baarn. Gebeurt ook niet elke dag :-).

de Stripman zei

@zelfstandig journalist - Het is een mooi dorp, hoor...;o)

lebonton zei

die kronkelaar vind ik wel wat hebben. ik had laatst overigens mijn oude schoonmoeder in de auto, zij praat steevast over een 'schrootmobiel'

de Stripman zei

@lebonton - Dat lijkt me een gevaarlijk vervoermiddel...;o)

rob alberts zei

Weer een prachtig blog!
Hoe het verder afloopt met de Bomenstichting blijft lastig. Juist de bomenstichting doet / deed veel goed werk voor het instant houden van deze prachtige bomen.
Bezorgde groet

de Stripman zei

@rob alberts - Hopelijk kunnen ze daar mee doorgaan !