maandag 1 augustus 2011

Slechtvalk van Beleef de Lente ernstig gewondHet nieuws dateert van een paar dagen geleden, maar ik las het vandaag pas. Het vrouwtje van het slechtvalkenpaar, dat de afgelopen jaren gevolgd kon worden via de webcams van Beleef de Lente, is neergeschoten. Gelukkig leeft de vogel nog en is er kans op herstel.

Afgelopen vrijdag is de vrouwtjesvalk, die door het nummer op haar ring bekend stond als 'S2', gevonden met een gewonde vleugel. Het dier bleek neergeschoten te zijn en had meerdere botbreuken.

Inmiddels is de vogel geopereerd en heeft de dierenarts verklaard dat herstel mogelijk is. Er is nog niets definitief over te zeggen, natuurlijk. De vraag is bijvoorbeeld of S2 weer in staat is om te jagen. En of haar plaats niet ingenomen wordt door een ander vrouwtje.

Zelf is S2 ook al de tweede vrouwtjesvalk in deze nestkast. Een aantal jaren geleden volgde ze, midden in het broedseizoen, het vrouwtje op dat tot dan toe in de nestkast broedde. Er waren op dat moment kleine valken aanwezig, die alleen door het mannetje verzorgd werden.

Na een aantal spannende dagen, waarin S2 aanvankelijk het voedsel dat het mannetje aanbracht wegkaapte, begon ze de jongen te voeren. In de seizoenen daarna ontpopte ze zich als een succesvolle moeder.

Het is een geluk bij een ongeluk dat dit schietincident na het broedseizoen heeft plaatsgevonden. De drie jonge vogels, van dit jaar, zijn uitgevlogen en waarschijnlijk al behoorlijk zelfstandig.

In het algemeen kun je zeggen dat het behoorlijk goed gaat met de slechtvalken in ons land. Het aantal succesvolle broedparen neemt gestaag toe. Maar er moeten natuurlijk geen idioten komen die de vogels uit de lucht schieten...

Zie ook de berichten op de site van het Eindhovens Dagblad:


En op de site van Vogelwerkgroep Gemert:
S2 gewond door hagelschot 

Update S2 - De eerste berichten zijn goed... 

Beelden van het afgelopen broedseizoen, met S2 in actie, zijn te zien op de site van Beleef de Lente 

 

6 opmerkingen:

AnNet zei

Ja het is de goedvalk eigenlijk en ik hoorde het gistermorgen bij Vroege Vogels....beschamend....

Fijne vogeldag nog Jan.

Lieve groet van Annet

de Stripman zei

@annet - En dat terwijl ze aanvankelijk de 'sletvalk' werd genoemd, omdat ze het 1e vrouwtje van het nest verjaagd had en het mannetje probeerde te verleiden.

Vroege Vogels luister ik altijd met een paar weken vertraging (gedownload van internet). En beschamend is het !

Johan zei

Gelukkig leeft ze nog.

de Stripman zei

@Johan - Ja, het had erger gekund. Er van uitgaande dat ze weer hersteld en zich weer kan redden in het wild.

Het blijft een onnodige wandaad...

Bart zei

Laten we maar het beste hopen voor het herstel, Jan.
En over die wandaad: wat een achterlijke idioten heb je toch.
Sowieso wantrouw/verwerp/haat ik alle 'jagers', en hun altijd weer terugkerende riedel van argumenten waarom het toch zo geweldig is wat zij doen.
En vissers vind ik ook niks, zo dat was ik even kwijt... ;-))

de Stripman zei

@bart - Ik wou het er niet te uitgebreid over hebben, maar ik ben het helemaal met je eens...!